Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο μακελειό στη Rafah: Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Σκληρά αντίποινα του Ισραήλ με μήνυμα ... στην ΕΕ

Νέο μακελειό στη Rafah: Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Σκληρά αντίποινα του Ισραήλ με μήνυμα ... στην ΕΕ
Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο άλλον έναν αυτοσχέδιο οικισμό με σκηνές, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν γυναίκες και παιδιά
Στον απόηχο της αναγνώρισης της Παλαιστίνης από σημαίνοντα κράτη της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Νορβηγία, το Ισραήλ προχώρησε σε βίαιες επιδρομές στην al-Mawasi της δυτικής Rafah, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 21 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων 12.
Πρόκειται για μια περιοχή συγκέντρωσης αμιγώς άμαχου πληθυσμού, δίχως «στόχους» της Hamas, όπου έχουν στηθεί σκηνές για να στεγάσουν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.
Είναι επίσης μια περιοχή για την οποία οι ισραηλινές αρχές είχαν εκδώσει ειδοποίηση εκκένωσης.
«Ανάμεσά τους σκοτώθηκαν 13 γυναίκες ή κορίτσια. Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο άλλον έναν αυτοσχέδιο οικισμό με σκηνές, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν γυναίκες και παιδιά», εξήγησε ο Hind Khoudary, ανταποκριτής του Al Jazeera, στο ζωντανό ρεπορτάζ που μετέδωσε από το Deir el-Balah.
«Δεν υπάρχουν νοσοκομεία στη Rafah. Όλοι οι τραυματίες και τα πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Διεθνούς Ιατρικού Σώματος. Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα» εξήγησε σε αγωνιώδη τόνο.
«Είναι καταστροφικό και φρικτό να τραυματίζεσαι και να μην μπορείς να μεταφερθείς από το ένα μέρος στο άλλο λόγω έλλειψης καυσίμων. Για περισσότερες από τρεις εβδομάδες τώρα, τίποτα δεν έχει εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας», συμπλήρωσε, περιγράφοντας ουσιαστικά μια δραματική ανθρωπιστική συνθήκη στον Παλαιστινιακό θύλακα .

Ανθρωπιστικός ... ζόφος: Εκτός λειτουργίας τα νοσοκομεία της Rafah

Μόνο ένα νοσοκομείο παραμένει σε λειτουργία στη Rafah στη νότια Γάζα, ενώ όλα τα άλλα νοσοκομεία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους εν μέσω ισραηλινής επίθεσης στην πόλη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις ανάγκασαν τέσσερα νοσοκομεία στη Rafah - το νοσοκομείο Abu Yusef al-Najjar, την Κεντρική Κλινική Abu al-Walid, το Rafah Field Hospital 2 και το Kuwait Specialist Hospital - εκτός λειτουργίας.
«Το Μαιευτήριο Tel al-Sultan εξακολουθεί να αγωνίζεται και να παρέχει υπηρεσίες στους ασθενείς», πρόσθεσε.

Στο κέντρο της Rafah τα ισραηλινά τανκς

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, παρά τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από το «λάθος χτύπημα», παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Rafah, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν καταιγιστικά το τελευταίο 24ωρο τη Rafah, και μάλιστα τον ίδιο προσφυγικό καταυλισμό και το Ινδονησιακό νοσοκομείο που βρίσκονται στη συνοικία Tell al Sultan, με απολογισμό τουλάχιστον 16 νεκρούς.
Κατόπιν των αεροπορικών χτυπημάτων, τα ισραηλινά τανκ για πρώτη φορά από την έναρξη της επιχείρησης στη Rafah, προωθήθηκαν προς το κέντρο της πόλης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τα τανκ εντοπίστηκαν κοντά στο τέμενος Al Awda.

Αδιανόητος ισχυρισμός από τις ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Rafah «περιορισμένης εμβέλειας»

Σε έναν καινοφανή και αδιανόητο διπλωματικό ισχυρισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι εξακολουθούν να θεωρούν την επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Rafah της νότιας Γάζας, «περιορισμένης εμβέλειας», παρά το γεγονός ότι οι επιδρομές των IDF σε καταυλισμούς προσφύγων έχουν σκοτώσει 70 αμάχους τις τελευταίες 3 ημέρες.
«Αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι η εκτίμησή μας ότι αυτό που συμβαίνει στη Rafah, αυτό που κάνει ο ισραηλινός στρατός, είναι περιορισμένης εμβέλειας», υποστήριξε ανερυθρίαστα ενώπιων συντακτών η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh.
Τα προκλητικά της σχόλια έρχονται μετά την εμφάνιση ισραηλινών τανκς στην καρδιά της κεντρικής Rafah, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο - χωρίς να διαθέτουν άλλο ασφαλές μέρος εντός του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα.

Μήνυμα του Ισραήλ σε Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανια με αντίποινα στη Γάζα

Κατά την πάγια πρακτική του, το Ισραήλ συσχετίζει τις πρωτοβουλίες των συμμάχων της Παλαιστίνης με τις δικές του ... πολεμικές επιχειρήσεις στο πεδίο.
Με άλλα λόγια, προβαίνει συχνά σε αντίποινα κατά των Παλαιστινίων, κάθε φορά που προκύπτουν θετικές διπλωματικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της αναγνώρισης του Κράτους της Παλαιστίνης.
Πράττοντας αναλόγως, τις προηγούμενες ημέρες το Τελ Αβίβ πήρε σκληρά οικονομικά μέτρα κατά της επίσημης Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης, απαντώντας στις διπλωματικές πρωτοβουλίες τις Ισπανίας.
Σήμερα 28/5 ήταν η Ιρλανδία που αναγνώρισε επισήμως παλαιστινιακό κράτος, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, αψηφώντας έτσι το Ισραήλ που καταδίκασε το σχέδιο του Δουβλίνου.
Η ιρλανδική κυβέρνηση ενέκρινε την αναγνώριση κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το πρωί.
«Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και συμφώνησε την σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Δουβλίνο και την Ραμάλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Θα ορισθεί Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στο Κράτος της Παλαιστίνης μαζί με την εγκατάσταση πλήρους Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ραμάλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Simon Harris διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης.
«Στόχος αυτής της απόφασης της Ιρλανδίας είναι να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης. Προέρχεται από την πεποίθησή μας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνο τρόπος ώστε το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιρλανδού πρωθυπουργού.
«Καλώ και πάλι τον πρωθυπουργό Netanyahu του Ισραήλ να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή της οποίας είμαστε μάρτυρες στην Γάζα».
Η Νορβηγία, επίσης, είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίζουν επισήμως από σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης, χαιρέτισε «μια σημαντική ημέρα» και εξέφρασε τη λύπη της για την προφανή απουσία «εποικοδομητικής δέσμευσης» εκ μέρους του Ισραήλ.
«Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια η Νορβηγία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Espen Barth Eide.
«Η ημέρα που η Νορβηγία αναγνωρίζει επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος είναι μια σημαντική ημέρα για τη σχέση ανάμεσα στη Νορβηγία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε στην ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας συντονισμένης με την Ισπανία και την Ιρλανδία, η σκανδιναβική χώρα είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη πως θα αναγνωρίσει από σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης.

Ισραήλ: Η αναγνώριση της Παλαιστίνης σημαίνει ... επιβράβευση της Hamas

Η απόφαση προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, το οποίο βλέπει σ' αυτή «μια ανταμοιβή» για το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Hamas που πολεμάει στη λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών είχε ανακοινώσει αμέσως την ανάκληση για διαβουλεύσεις των ισραηλινών πρεσβευτών σ' αυτές τις τρεις χώρες και είχε καλέσει τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ για να δώσουν εξηγήσεις.
Παρά τις επικρίσεις αυτές, ο Bart Ayde επέδωσε την Κυριακή στις Βρυξέλλες ρηματική διακοίνωση στο νέο παλαιστίνιο πρωθυπουργό Mohamed Mustaf για την έναρξη της ισχύος αυτής της απόφασης.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα σημάδι εποικοδομητικής δέσμευσης», δήλωσε σήμερα ο Άιντε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών.
«Έχω εμπιστοσύνη στην παλαιστινιακή κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει τη δύσκολη δουλειά της μεταρρύθμισης και θα βάλει τις βάσεις της διακυβέρνησης, έπειτα από μια κατάπαυση του πυρός, τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα», δήλωσε.
Στις αρχές των χρόνων του 1990, η Νορβηγία είχε φιλοξενήσει μυστικά τις πρώτες ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν καταλήξει στις συμφωνίες του Όσλο θέτοντας τις βάσεις για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο μερών.
Από την πλευρά του, σε σύντομη δήλωσή του σήμερα το πρωί ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αναγνώριση αυτή, σε συντονισμό με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, είναι "απαραίτητη" για την "επίτευξη ειρήνης" ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης