Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky - Ουκρανία: Δεν μπορούν να σιωπούν για τον πόλεμο Κίνα και Βραζιλία - Τις προσκαλώ στη διάσκεψη ειρήνης

Zelensky - Ουκρανία: Δεν μπορούν να σιωπούν για τον πόλεμο Κίνα και Βραζιλία - Τις προσκαλώ στη διάσκεψη ειρήνης
Ο Ουκρανός πρόεδρος απαρίθμησε αρκετές χώρες που ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, από την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βέλγο πρωθυπουργό Alexander De Croo, κάλεσε τις χώρες που δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα στην πρόκλησή του, να αποφασίσουν άμεσα για το κατά πόσο θα λάβουν μέρος στη λεγόμενη διάσκεψη ειρήνης, που θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 16 Ιουνίου στην ελβετική πόλη Bürgenstock.
Τόνισε, δε, ότι ακόμη περιμένει απάντηση από τη Βραζιλία, την Κίνα και άλλες χώρες, προσπαθώντας  να πραγματοποιήσει διπλωματικό «άνοιγμα» τα κράτη των BRICS και του Παγκόσμιου Νότου.
«Υπάρχουν ηγέτες που ακόμα δεν έχουν μιλήσει... Αν οι ηγέτες σιωπήσουν, είναι ακόμα χειρότερο, νομίζω ότι ναι. Γιατί είσαι είτε για ειρήνη είτε για πόλεμο. Είναι καλύτερα να ξέρεις ότι είσαι εχθρός παρά να ξέρεις χωρίς καμία απολύτως σκέψη. Αυτό λέει ότι αν είσαι σιωπηλός, τότε είσαι ικανοποιημένος με αυτό που συμβαίνει τώρα», τόνισε σχετικά ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος απαρίθμησε, μάλιστα, αρκετές χώρες που ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση.
Ανάμεσά τους ήταν αρκετές αφρικανικές χώρες, από τις οποίες το Κίεβο «λαμβάνει θετικά μηνύματα», όπως σημείωσε, δίχως ωστόσο να  κατονομάζει τα επιμέρους κράτη.
«Περιμένουμε επίσης απάντηση από την Κίνα. Θα ήθελα να ακούσω νέα και από τη Βραζιλία. Και υπάρχουν πολλές περισσότερες χώρες, είμαστε ανοιχτοί σε όλους», συνόψισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. 

Κίνα: Δεν νοείται διάλογος για την ειρήνη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας

Επισημάινεται ότι στη διάσκεψη του Bürgenstock έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες από 160 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Περισσότερα από 50 κράτη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε στην παρουσία της Ρωσίας, αλλά η Ουκρανία αντιτάχθηκε στην προσέγγιση αυτή.
Η Ρωσία δεν έλαβε πρόσκληση για τη «σύσκεψη κορυφής της ειρήνης».
Ακολούθως, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο, στενός σύμμαχος της Μόσχας, έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ μιας ειρηνευτικής διάσκεψης που θα αναγνωρίζεται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία.
Όσον αφορά την επίσημη ρωσική θέση, ο πρόεδρος Putin έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει προτάσεις «βασισμένες στις επιθυμίες» της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης