Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα υποστήριξης των νέων στα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη – Φοβίζουν τα κατεστημένα κόμματα τα ποσοστά που μπορεί να λάβουν

Κύμα υποστήριξης των νέων στα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη – Φοβίζουν τα κατεστημένα κόμματα τα ποσοστά που μπορεί να λάβουν
Aν δεν περιμένεις πλέον τίποτα από το μέλλον, γιατί να μην εκλέγεις ανθρώπους που υπόσχονται επιστροφή σε ένα καλύτερο παρελθόν, είναι η σκέψη πολλών νέων στην Ευρώπη
Τη διείσδυση των ακροδεξιών κομμάτων στους νέους Ευρωπαίους, ενόψει των ευρωεκλογών, αναλύουν οι Financial Times, φέρνοντας μάλιστα αρκετά παραδείγματα νέων που αποζητούν ένα καλύτερο μέλλον.
Ένα παράδειγμα είναι ο Eric Liebegut, ένας 18χρονος μαθητευόμενος τυπογράφος, ο οποίος θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Ένα κόμμα που λέει ότι προσφέρει ένα διάλειμμα στο ζοφερό παρόν και ένα φωτεινό όραμα για το μέλλον.
«Τώρα είναι η σειρά μας», λέει.
Ο Liebegut, ο οποίος έχει μια κουκούλα που λέει στα γερμανικά «Homeland is Future», είναι χαρακτηριστικός μιας νέας γενιάς νεαρών Ευρωπαίων που υποκύπτουν στο τραγούδι σειρήνας των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, με το σαγηνευτικό τους μείγμα εθνοεθνικισμού και συντηρητισμού.
Η επιλογή του μπορεί κάποτε να φαινόταν περίεργη.
Το AfD ιδρύθηκε το 2013 από μια ομάδα οικονομολόγων της μεσαίας τάξης εξοργισμένοι από τα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης.
Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μια ανατρεπτική αντικουλτούρα που της έχει κερδίσει μια λεγεώνα νέων θαυμαστών, ιδιαίτερα στην ανατολική Γερμανία.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι περισσότεροι Gen-Zers και νέοι millennials εξακολουθούν να υποστηρίζουν προοδευτικά κόμματα, όπως οι Πράσινοι.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε όλη την Ευρώπη, η ακροδεξιά, που κάποτε δεν έφτανε στους νέους, κάνει πλέον… εισβολές.
Στη Γαλλία, το εντυπωσιακό 36% των νέων 18 έως 24 ετών υποστηρίζει το Εθνικό Ράλι (RN) της Marine Le Pen, ενώ το 31% υποστηρίζει το κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders στην Ολλανδία, το οποίο κέρδισε στις περσινές εκλογές και μόλις σχημάτισε μια κυβέρνηση που υπόσχεται τον «σκληρότερο νόμο για το άσυλο όλων των εποχών».
Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 22% των Γερμανών ηλικίας 14-29 ετών υποστήριζαν το AfD, από 12% το 2023.
Κανένα άλλο κόμμα δεν είχε τέτοια υποστήριξη σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Μια τέτοια τάση θα είναι μεγάλη κατά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πολλοί νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έως και το ένα τέταρτο των εδρών στο νέο νομοθετικό σώμα θα πάει στη λαϊκιστική δεξιά, από το ένα πέμπτο το 2019.
Μια «απότομη στροφή προς τα δεξιά» όπως αυτή θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες για τις πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια ομάδα σκέψης.
Θα μπορούσε να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για την ΕΕ να συγκεντρώσει πλειοψηφίες για την ατζέντα της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση των εξουσιών των Βρυξελλών.

Η ρητορική

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ακροδεξιά κόμματα, όπως το Vox στην Ισπανία, παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως εξεγερμένους ενάντια στο σύστημα, μια τακτική που πηγαίνει ιδιαίτερα καλά στους νέους άνδρες.
Ο Santiago Abascal, ο ηγέτης του Vox, τάσσεται κατά της «προοδευτικής δικτατορίας» της Ισπανίας, δεσμευόμενος να καταργήσει τους νόμους για τα δικαιώματα των τρανς και τις αμβλώσεις και να τερματίσει τον «κλιματικό φανατισμό» της χώρας.
«Πρόκειται για εξέγερση, παράβαση, πρόκληση», λέει ο Steven Forti, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
«Λένε ότι πολεμούν την πολιτιστική ηγεμονία των αριστερών φιλελεύθερων και υπάρχουν πολλοί νέοι που συμφωνούν με αυτήν την αφήγηση.
Ειδικά οι νέοι άνδρες, πολλοί από τους οποίους αισθάνονται αποκαρδιωμένοι από τον φεμινισμό».

Απογοήτευση των νέων

Αυτή η διάθεση αποτυπώθηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα και δείχνει μια ομάδα με τακούνια νεαρών ανδρών και γυναικών σε ένα πάρτι στο Sylt, ένα δημοφιλές νησί διακοπών για τους πλούσιους, να τραγουδούν «ξένοι έξω» και «Γερμανία για τους Γερμανούς ".
Ένας από τους νεαρούς στο πλήθος εκτελεί τον απαγορευμένο χαιρετισμό του Χίτλερ.
Ο Maximilian Krah, μέλος του AfD του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ηγείται της λίστας του κόμματος για τις ευρωεκλογές, λέει ότι η ακροδεξιά έχει βοηθηθεί από την «απίστευτη μη ελκυστικότητα της αριστεράς στην τρέχουσα μορφή της».
Στις δεκαετίες του 1960 και του ’70, την εποχή των χίπις, του Γούντστοκ και του αντιπολεμικού κινήματος του Βιετνάμ, είχε έντονη απήχηση στους εφήβους.
Αλλά «αυτές τις μέρες, είναι πολύ άβολο».
Όπως το Vox, το AfD παρουσιάζεται επίσης ως διέξοδος για νεαρούς άνδρες απογοητευμένους από την «woke» ιδεολογία, που απορρίπτουν ένα status quo που συμβολίζει ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και φιλελεύθερων του καγκελαρίου Olaf Scholz.
Η αριστερά «σπρώχνει μια ατζέντα «αποανάπτυξης», η οποία βασικά υπόσχεται στους νέους ότι θα είναι φτωχότεροι από τους γονείς και τους παππούδες τους» και «τους λέει ότι πρέπει να κάνουν θυσίες για να σώσουν το κλίμα», λέει ο Krah.
«Με εμάς, δεν θα χρειαστεί να θυσιάσουν τίποτα».
Με τα δυνατά βίντεο TikTok και την εικόνα του, ο Krah έχει δημιουργήσει τεράστιους ακόλουθους μεταξύ των νεαρών υποστηρικτών του AfD.
Αλλά μερικές φορές πάει πολύ μακριά, ακόμη και για τους ακροδεξιούς συμμάχους του.
Στη συνέντευξή του στους Financial Times, είπε ότι δεν ήταν όλα τα μέλη των SS, που διοικούσαν τα στρατόπεδα εξόντωσης του Αδόλφου Χίτλερ, εγκληματίες.
Το σχόλιο προκάλεσε σάλο στο Παρίσι, όπου η Le Pen είπε ότι το RN της δεν θα συνεργαζόταν πλέον με τον πρώην Γερμανό σύμμαχό του.
Η αυξανόμενη διείσδυση του AfD στους νέους Γερμανούς αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία εκλογών.
Στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου έτους, το 15% των ψηφοφόρων για πρώτη φορά ψήφισαν το κόμμα στο εύπορο κρατίδιο της Έσσης της δυτικής Γερμανίας και το 16% στη Βαυαρία.
Αντίθετα, μόνο το 6% από αυτούς το επέλεξαν στις εκλογές της Bundestag του 2021.
Η στροφή προς τα δεξιά ήταν ξεκάθαρα ορατή στο τελευταίο μέρος μιας ετήσιας έρευνας για τη γερμανική νεολαία.
Ήταν ένα στιγμιότυπο μιας γενιάς που κλονίστηκε άσχημα από την πανδημία του Covid-19, με τα lockdown και το κλείσιμο των σχολείων, και στη συνέχεια αναγκάστηκε να παλέψει με τα ωστικά κύματα του πολέμου στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι για τους νέους, οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή έχουν αντικατασταθεί από περισσότερες ανησυχίες - τη φοβερή έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης, την ευθραυστότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γερμανίας και τους φόβους για τη φτώχεια στα γηρατειά.
«Σίγουρα ανησυχώ για το μέλλον μου», λέει η Sophie Wolfram, 18χρονη υποστηρίκτρια του AfD στο Bad Lauchstädt, στη Σαξονία-Άνχαλτ.
«Αναρωτιέμαι τι είδους σύνταξη θα πάρω — ή αν θα πάρω καθόλου.
«Αντιμετωπίζουμε πολλές αβεβαιότητες και απλώς δεν νιώθω ότι αντιμετωπίζονται από τα παλιά κόμματα», προσθέτει.
Αυτή είναι μια τυπική άποψη, λέει ο Simon Schnetzer, συν-συγγραφέας της μελέτης για τη νεολαία.
«Η νέα γενιά είναι πραγματικά απαισιόδοξη», λέει.
«Υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα και δεν θα μπορούν να διατηρήσουν το βιοτικό επίπεδο με το οποίο μεγάλωσαν».

Ευρωπαϊκό το φαινόμενο

Από την Ισπανία και την Ιταλία στο νότο μέχρι τη Ρουμανία στα ανατολικά, τα δεξιά κόμματα επωφελούνται από αυτή τη νέα διάθεση.
Στη Ρουμανία, το 25% των ατόμων ηλικίας 18 έως 35 ετών που σκοπεύουν να ψηφίσουν δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την ακροδεξιά Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων, ποσοστό υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
Το AUR θέλει να ενώσει όλους τους ρουμανόφωνους —για παράδειγμα εκείνους στη Μολδαβία— σε μια Μεγάλη Ρουμανία.
Είναι επικριτικοί για τη στρατιωτική υποστήριξη του Βουκουρεστίου προς την Ουκρανία και στρέφονται κατά της «ιδεολογίας του φύλου» και του αθεϊσμού.
Ο Costin Ciobanu, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία, λέει ότι η απογοήτευση με την κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» της Ρουμανίας ενισχύει λαϊκιστικά κόμματα όπως το AUR «επιτρέποντάς τους να τοποθετηθούν με επιτυχία ενάντια σε ένα θεωρούμενο «πολιτικό καρτέλ»».
Το AUR θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από μια βαθύτερη απαισιοδοξία που εμφανίζεται στη ρουμανική κοινωνία.
Μια πρόσφατη έρευνα του IRES διαπίστωσε ότι μόνο το 23% των νέων εμπιστεύονται τη ρουμανική δημοκρατία και το 67% σκέφτηκε —ή σκέφτεται— να εγκαταλείψει τη χώρα.
Στη Γερμανία, η διάθεση οικονομικής απαισιοδοξίας ωθεί πολλούς νέους να υιοθετήσουν μια πιο σκεπτικιστική άποψη για τη μετανάστευση.
Στην έρευνα της Schnetzer, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία — σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο που καταγράφηκε το 2022.
«Στο παρελθόν, υπήρξε αύξηση της μετανάστευσης, αλλά οι άνθρωποι έλεγαν «δεν με πειράζει γιατί τα πάω καλά», λέει ο Schnetzer.
«Αλλά τώρα είναι λιγότερο ασφαλείς οικονομικά.
Και αυτό τους κάνει πιο δεκτικούς στο μήνυμα του AfD, το οποίο είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης».

Παραμένουν μειοψηφία

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξανόμενη τάση των νέων να στρέφονται προς τα ακροδεξιά κόμματα είναι έντονη σε όλη την Ευρώπη — αλλά τονίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να αποτελούν τη μειοψηφία.
Οι νέοι εξακολουθούν να είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν προοδευτικά κόμματα, λέει ο καθηγητής ιστορίας Forti.
«Οι περισσότεροι από αυτούς αποδέχονται πράγματα όπως η μετανάστευση, ο φεμινισμός, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων», λέει.
«Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι ψηφίζουν κυρίως ακροδεξιά».
Αλλά είναι σαφές ότι οι λαϊκιστές ασκούν μια έκκληση - ειδικά οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί όπως το AfD, με το όραμά του για μια χρυσή εποχή της δεκαετίας του 1950 πολιτικής σταθερότητας, παραδοσιακών οικογενειών και εθνικής ομοιογένειας.
«Το AfD λέει ότι η Γερμανία πηγαίνει στα σκυλιά και θα επαναφέρουν την προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων», λέει ο Jannis Koltermann, ένας 31χρονος δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung που έχει γράψει για τη στροφή της νέας γενιάς προς τα δεξιά.
«Είναι σαν: αν δεν περιμένεις πλέον τίποτα από το μέλλον, γιατί να μην εκλέγεις ανθρώπους που υπόσχονται επιστροφή σε ένα καλύτερο παρελθόν;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης