Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: O Blinken βλέπει «στοχευμένες» επιθέσεις του Ισραήλ στη Rafah - Δημιουργική ασάφεια για τα αμερικανικά όπλα κατά αμάχων

ΗΠΑ: O Blinken βλέπει «στοχευμένες» επιθέσεις του Ισραήλ στη Rafah - Δημιουργική ασάφεια για τα αμερικανικά όπλα κατά αμάχων
Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Rafah «έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τρομοκράτες που σκότωσαν αθώους πολίτες», υποστηρίζει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Ο Antony Blinken, κορυφαίος διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών, τοποθετείτο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μολδαβία όταν ερωτήθηκε για τη χρήση αμερικανικών πυρομαχικών κατά τις φονικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Rafah της νότιας Γάζας.
«Δεν μπορώ να σας πω, καθώς συναντιόμαστε εδώ σήμερα το απόγευμα, ποια όπλα χρησιμοποιήθηκαν ή πώς χρησιμοποιήθηκαν», ανέφερε σε μια ... όχι και τόσο διαφωτιστική απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Όλα αυτά πρέπει να είναι προϊόν εσκεμμένης, αλλά και γρήγορης έρευνας και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα», τόνισε εν συνεχεία, αμφισβητώντας τα ως τώρα στοιχεία που καταδεικνύουν τη χρήση βομβών των ΗΠΑ κατά καταυλισμού αμάχων στη δυτική Rafah.
Ο δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση είχε σημειώσει ότι μια έκθεση του State Department, η οποία δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα αποκάλυπτε ότι ήταν «λογικό να εκτιμηθεί» ότι τα όπλα που παρείχε η Ουάσιγκτον στο Ισραήλ έχουν χρησιμοποιηθεί κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα.
Παράλληλα, η έκθεση δεν ζητούσε σε κανένα σημείο της να σταματήσουν οι μεταφορές όπλων από την Ουάσινγκτον στο Τελ Αβίβ.
Στη συνέχεια ο Blinken επανέλαβε τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ σχετικά με το χτύπημα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να τις «εγγυηθεί».
«Νομίζω ότι βλέπουμε περιορισμένες, εστιασμένες, στοχευμένες επιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τρομοκράτες που σκότωσαν αθώους πολίτες και σχεδιάζουν να σκοτώσουν ακόμη περισσότερους. Ακόμη και τέτοιου είδους επιχειρήσεις μπορεί να έχουν τρομερές, φρικτές, ακούσιες συνέπειες», διευκρίνισε σχετικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια μεσοβέζικη τοποθέτηση.

ΗΠΑ για Rafah: Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν θα βοηθούσε»

Ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν θα βοηθούσε», εκτίμησε σήμερα 29/5 ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ, απαντώντας σε σχέδιο απόφασης της Αλγερίας, το οποίο αξιώνει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Rafah.
«Λέμε από την αρχή ότι οποιοδήποτε επιπλέον προϊόν (κείμενο) σχετικά με την κατάσταση τώρα πιθανόν δεν θα βοηθούσε, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε ο Robert Wood σε ορισμένους δημοσιογράφους.
Η Αλγερία διένειμε χθες σε άλλα μέλη του Συμβουλίου ένα σχέδιο ψηφίσματος που «αποφασίζει ότι το Ισραήλ, ισχυρή κατοχική δύναμη, πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή του και κάθε άλλη ενέργεια στη Rafah», σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το κείμενο, για το οποίο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί καμία ψηφοφορία, αξιώνει επίσης την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, που θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές» και την «άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».
«Δεν πιστεύουμε ότι ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος θα αλλάξει τη δυναμική στο πεδίο», επέμεινε ο Wood, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους στο Συμβούλιο για να προστατεύσουν τον ισραηλινό σύμμαχό τους, συνεχίζουν να ευνοούν τις διαπραγματεύσεις στην περιοχή με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης σήμερα με επίκεντρο την κατάσταση στη Γάζα, πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισήμαναν τη δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την 24η Μαΐου το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Rafah.

«Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα προσαρμόσουν τη βοήθειά τους για να της εγγυηθούν επιτυχία»

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα "προσαρμοστούν και θα προσαρμόσουν" τις παραδόσεις των όπλων τους για να της εγγυηθούν την επιτυχία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέναντι στις εκκλήσεις να επιτραπεί στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με δυτικά όπλα.
"Καθώς οι συνθήκες άλλαξαν, καθώς το πεδίο της μάχης άλλαξε, καθώς η Ρωσία άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής της επίθεσής της, εμείς προσαρμοστήκαμε και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε", δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μολδαβία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία.
Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης έφθασε σήμερα 29/5 στο Κισινάου, πρώτο σταθμό της σύντομης ευρωπαϊκής περιοδείας του με στόχο την ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία από συμμάχους του ΝΑΤΟ και γειτονικές χώρες.
Την παραμονή των συζητήσεων του ΝΑΤΟ στην Πράγα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αφήνει επομένως να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε μια ενδεχόμενη αλλαγή κανόνων, ενώ προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο Biden -σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
"Σε κάθε βήμα του δρόμου, μάθαμε να προσαρμοζόμαστε και αυτό ακριβώς θα κάνουμε και στο μέλλον", δήλωσε ο Blinken, ο οποίος μετέβη ξανά στο Κίεβο στα μέσα Μαΐου.
"Ακούμε συνεχώς, μαθαίνουμε συνεχώς και αποφασίζουμε τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίζει να αμύνεται αποτελεσματικά", πρόσθεσε, θέλοντας να φανεί βέβαιος για τους επόμενους μήνες.
"Είμαστε σε καλό δρόμο για να συμβάλουμε στην επιτυχία της Ουκρανίας, μιας χώρας που στέκεται στα πόδια της, στρατιωτικά, οικονομικά και δημοκρατικά", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ανέφερε ότι η Ρωσία επωφελήθηκε από την καθυστέρηση στην παράδοση του πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 61 δισεκ. δολαρίων προς την Ουκρανία, αλλά ότι τώρα τα όπλα βρίσκονται στο πεδίο της μάχης και κάνουν τη διαφορά. "Βλέπουμε ότι έχουν πραγματικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της σταθεροποίησης στο μέτωπο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης