Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xi Jinping: Να σταματήσει η εισβολή στη Γάζα – Αποτρόπαιες οι πράξεις του ισραηλινού στρατού

Xi Jinping: Να σταματήσει η εισβολή στη Γάζα – Αποτρόπαιες οι πράξεις του ισραηλινού στρατού
Τι συμφώνη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο 
Σχετικά Άρθρα

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi και ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping πραγματοποίησαν συνομιλίες κορυφής την Τετάρτη 29/5/2024 στην κινεζική πρωτεύουσα, Πεκίνο, στο πλαίσιο της κρατικής επίσκεψης του Προέδρου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας, Σύμβουλος Δρ. Ahmed Fahmy, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping δέχθηκε τον Πρόεδρο El-Sisi στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής.
Ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών και οι δύο πρόεδροι επιθεώρησαν τη Φρουρά της Τιμής.
Μετά την επίσημη τελετή υποδοχής ακολούθησε εκτενής συνάντηση συνομιλιών μεταξύ του προέδρου El-Sisi και του προέδρου Xi Jinping, με επίκεντρο τους τρόπους καλλιέργειας στενότερων διμερών σχέσεων.
Η συνάντηση συνέπεσε με τη 10η επέτειο από την ανάδειξη των σχέσεων Αιγύπτου-Κίνας στο επίπεδο της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.
Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, στην οποία σκιαγραφούνται οι τομείς συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο διάστημα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η διακήρυξη του «Έτους Αιγυπτιο-Κινεζικής Εταιρικής Σχέσης», η οποία θα περιλαμβάνει ποικίλες διπλωματικές, οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος El-Sisi και ο Πρόεδρος Xi Jinping αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Ο Πρόεδρος El-Sisi τόνισε την επείγουσα και επιτακτική ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην παλαιστινιακή πόλη Rafah και τις σοβαρές ανθρωπιστικές, ασφαλείς και πολιτικές συνέπειές τους.
Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός πόλεμος προκάλεσε μια αποτρόπαια ανθρωπιστική καταστροφή και δολοφονίες αθώων αμάχων, με πιο πρόσφατο τον σκόπιμο βομβαρδισμό ενός στρατοπέδου εκτοπισμένων ανθρώπων με αποτέλεσμα σκηνές ανείπωτης φρίκης.
Από αυτή την άποψη, ο πρόεδρος της Κίνας επαίνεσε τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου και τις αδιάκοπες προσπάθειες για την ηρεμία και τη διασφάλιση της παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται απεγνωσμένα.
Οι δύο πρόεδροι ευθυγραμμίστηκαν όσον αφορά την κρίσιμη σημασία της επίτευξης επείγουσας και άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την απόρριψη οποιουδήποτε αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων εκτός της γης τους.
Επιβεβαίωσαν ότι η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών είναι ο θεμελιώδης εγγυητής για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην αφρικανική ήπειρο και τρόπους για να σφυρηλατηθεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των αναπτυξιακών προσπαθειών της ηπείρου.
Ο Πρόεδρος El-Sisi επιθυμούσε να επιβεβαιώσει ότι η ύψιστη προτεραιότητα δίνεται στη διαφύλαξη της ασφάλειας των υδάτων της Αιγύπτου.
Οι δύο πρόεδροι παρακολούθησαν την τελετή υπογραφής μιας σειράς συμφωνιών συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κοινού αναπτυξιακού σχεδίου της Πρωτοβουλίας «Belt and Road» και ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογικής καινοτομίας και της πληροφορικής καθώς και πολλών άλλων τομέων συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης