Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Πέρασε προκαταρκτικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει την UNRWA ως «τρομοκρατική οργάνωση»

Ισραήλ: Πέρασε προκαταρκτικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει την UNRWA ως «τρομοκρατική οργάνωση»
Υπερψηφίστηκε από την Κνεσέτ το προκαταρκτικό νομοσχέδιο
Σχετικά Άρθρα
Το προκαταρκτικό νομοσχέδιο για τον χαρακτηρισμό της UNRWA ως «τρομοκρατικής οργάνωσης», το οποίο προτάθηκε από την βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος του Ισραήλ «Israel Beytenu», Yulia Malinovsky, πέρασε με πλειοψηφία 42-6 στην Κνεσέτ την Τετάρτη 29/5.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, σε περίπτωση που περάσει, αυτό θα σημαίνει ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος θα ισχύει και για την UNRWA, ενώ παράλληλα καταργεί τις ασυλίες και τα προνόμια για τους υπαλλήλους της.
Σύμφωνα με την «Jerusalem Post», μετά την έγκρισή του, το Ισραήλ θα διακόψει όλους τους δεσμούς με τον οργανισμό και τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού στο ισραηλινό έδαφος θα κλείσουν.
Το νομοσχέδιο για την κατάργηση των προνομίων ονομάζεται επίσημα «Νομοσχέδιο για την κατάργηση της ασυλίας και των προνομίων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA)».
Η UNRWA είναι ένα παράρτημα του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Το 1947 θεσπίστηκε το Διάταγμα των Ηνωμένων Εθνών για τα Προνόμια και τις Ασυλίες, σύμφωνα με το οποίο ο ΟΗΕ και οι αξιωματούχοι του πρέπει να απολαμβάνουν ορισμένες ασυλίες και προνόμια. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ασυλία από νομικές ενέργειες, απαλλαγή ή έκπτωση από φόρους και τοπικούς φόρους, απαλλαγή από απαγορεύσεις εισαγωγών ή εξαγωγών και απαλλαγή από φόρο εισοδήματος.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ καθορίζει με διάταγμα την ακύρωση της διπλωματικής ασυλίας της UNRWA.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει σημαντικά ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία που υποδεικνύουν τη σχέση και τη συνέργεια της UNRWA στα εγκλήματα της Χαμάς.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η ανακάλυψη τούνελ της Hamas κάτω από σχολεία της UNRWA και ευρήματα ότι υπάλληλοι της UNRWA συνεργάστηκαν με την παλαιστινιακή οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης