Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τρελάθηκε» η τιμή του πορτοκαλιού - Στο τραπέζι... εναλλακτικοί χυμοί φρούτων

«Τρελάθηκε» η τιμή του πορτοκαλιού - Στο τραπέζι... εναλλακτικοί χυμοί φρούτων
Οι τιμές του πορτοκαλιού έχουν ανέβει ραγδαία τα τελευταία χρόνια
Σε νέα ιστορικά υψηλά έχει σκαρφαλώσει η τιμή του πορτοκαλιού εν μέσω επίμονων περιορισμών στην προσφορά, ωθώντας τη βιομηχανία σε κατάσταση κρίσης και ορισμένους παραγωγούς να εξετάσουν εναλλακτικά φρούτα.
Οι τιμές του βασικού προϊόντος για πρωινό έχουν ανέβει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της μειωμένης παραγωγής στη Φλόριντα -τον κύριο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ- και των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλούνται από το κλίμα στις κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιού στη Βραζιλία.
Η γεωργική δύναμη της Νότιας Αμερικής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας βιομηχανίας. Τα futures για τον κατεψυγμένο συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού, τα οποία διαπραγματεύονται στο διηπειρωτικό χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έκλεισαν την Τετάρτη στα 4,77 δολάρια ανά λίβρα. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από την τιμή που είχε καταγραφεί πριν από ένα χρόνο.
Ο Harry Campbell, αναλυτής δεδομένων της αγοράς εμπορευμάτων στον ερευνητικό όμιλο Mintec, δήλωσε ότι η ραγδαία αύξηση των τιμών του χυμού πορτοκαλιού ανάγκασε τους κατασκευαστές και τους αναμείκτες να προσαρμοστούν στην κατάσταση εξετάζοντας εναλλακτικούς χυμούς φρούτων.
«Πολλοί από αυτούς θα αλλάξουν τις ποσότητες του χυμού που βάζουν στα μείγματά τους για να εγκαταλείψουν τον χυμό πορτοκαλιού και να αυξήσουν άλλους χυμούς, όπως χυμό αχλαδιού, χυμό μήλου, χυμό σταφυλιού, ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από τον χυμό πορτοκαλιού», δήλωσε ο Campbell στο CNBC. «Φαίνεται ότι αυτή [η κατάσταση] θα είναι διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι παίκτες στην αγορά χυμού πορτοκαλιού είχαν παρατηρήσει μεγάλη πτώση της ζήτησης σε ετήσια βάση. «Μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο όπου οι καταναλωτές δεν είναι πλέον πρόθυμοι να πληρώσουν το premium για τον χυμό πορτοκαλιού, επειδή η προσφορά του είναι τόσο χαμηλή, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν», δήλωσε ο Campbell.

Ξηρασία, ασθένειες και ζήτηση

Το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus προειδοποίησε πρόσφατα ότι η υπερβολική ζέστη στη Βραζιλία πέρυσι σήμαινε ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής ήταν πιθανόν να καταγράψει μια από τις χειρότερες σοδειές πορτοκαλιών των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου, η οργάνωση παραγωγών εσπεριδοειδών προέβλεψε ότι η Βραζιλία επρόκειτο να παράγει 232,4 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκάλια (το καθένα ζυγίζει περίπου 40,8 κιλά) την περίοδο 2024-2025. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο.
Οι αναλυτές λένε ότι η Βραζιλία παράγει συνήθως περίπου 300 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκάλια σε κάθε κύκλο, αν και η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει δραματικά την παραγωγή της καλλιέργειας. Η κλιματική αλλαγή καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα.
Η Fundecitrus δήλωσε ότι μια σειρά από έντονα κύματα καύσωνα στη Βραζιλία συνέβησαν σε μια κρίσιμη φάση της ανθοφορίας και του πρώιμου σχηματισμού των καρπών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου πέρυσι, παρεμποδίζοντας σημαντικά την παραγωγή.
Μια ασθένεια των εσπεριδοειδών γνωστή ως πρασίνισμα, μια ασθένεια των δέντρων χωρίς γνωστή θεραπεία που οδηγεί σε πικρούς, μικρούς καρπούς, ήταν άλλος ένας αντίξοος άνεμος για τους πορτοκαλοπαραγωγούς. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το πρόβλημα είναι πιθανό να προκαλέσει καταστροφές στους πορτοκαλεώνες σε όλο τον κόσμο για αρκετό καιρό ακόμη. «Οι τιμές των χυμών πορτοκαλιού αυξάνονται εξαιτίας των τριών D: Ο Dave Reiter, έμπορος της Reiter Capital Investments LLC, δήλωσε στο CNBC. «Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού, σκέφτονται τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια. Στην πραγματικότητα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πορτοκαλιών και χυμού πορτοκαλιού», δήλωσε ο Reiter.
«Η πλειονότητα της παραγωγής χυμού πορτοκαλιού της Βραζιλίας πραγματοποιείται στο Σάο Πάολο και στο Μίνας Ζεράις. Αυτές οι δύο περιοχές παλεύουν με καιρικά προβλήματα και ασθένειες τα τελευταία χρόνια».
Ο Reiter περιέγραψε τα futures για τον χυμό πορτοκαλιού ως μια αγορά με αραιή διαπραγμάτευση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους «σημαντικής μεταβλητότητας». Εκτίμησε ότι ο επόμενος στόχος για την τιμή του χυμού πορτοκαλιού είναι τα 5,16 δολάρια ανά λίβρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης