Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται καλοκαίρι… καταστροφή για τα εμπορεύματα – Ήδη οι αγορές ετοιμάζουν ένα οδυνηρό για τον κόσμο στοίχημα

Έρχεται καλοκαίρι… καταστροφή για τα εμπορεύματα – Ήδη οι αγορές ετοιμάζουν ένα οδυνηρό για τον κόσμο στοίχημα
Οι πιθανότητες αυξάνονται ότι το 2024 θα γίνει η πιο καυτή χρονιά στην ιστορία, καθώς το βόρειο ημισφαίριο φτάνει στο καλοκαίρι
Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι ήδη ζουν μέσα από τον όλεθρο που προκαλούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ.
Και αυτό πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Οι πιθανότητες αυξάνονται ότι το 2024 θα γίνει η πιο καυτή χρονιά στην ιστορία, καθώς το βόρειο ημισφαίριο φτάνει στο καλοκαίρι.
Οι τιμές για ορισμένα από τα πιο ζωτικά αγαθά στον κόσμο - φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και βασικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι και η σόγια - αυξάνονται.
Ο κόσμος της ναυτιλίας, που έχει ήδη ριχτεί στο χάος από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Διώρυγα του Παναμά, είναι πιθανό να συγκλονιστεί ξανά από ξεραμένες πλωτές οδούς.
Και η πιθανότητα για καταστροφικές πυρκαγιές αυξάνεται.
Οι προοπτικές είναι μια ζοφερή υπενθύμιση του πώς οι καιρικές συνθήκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας, των τροφίμων και των καυσίμων.
Οι συχνές φυσικές καταστροφές αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καταστροφικών ζημιών και το κόστος ασφάλισης, ενώ καθιστούν δυσκολότερη την πρόβλεψη των κινήσεων της αγοράς.
Πέρυσι, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι σεισμοί προκάλεσαν παγκόσμιες απώλειες 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Munich Re.
Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο από 50%, ενώ οι αγορές σιταριού και καφέ αναμένεται επίσης να αυξηθούν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πρώτοι τέσσερις μήνες του 2024 ήταν οι θερμότεροι των τελευταίων 175 ετών, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών.
Η χρονιά σίγουρα θα καταταχθεί μεταξύ των πέντε κορυφαίων πιο καυτών που έχουν καταγραφεί και έχει 61% πιθανότητες να βγάλει το 2023 από την πρώτη θέση, με βάση την ανάλυση του αμερικανικού πρακτορείου.
Προσθέτοντας στη δυστυχία, οι θερμοί ωκεανοί απειλούν να δημιουργήσουν «εκρηκτική» δραστηριότητα τροπικού κυκλώνα.
Και η La Niña, ένα μοτίβο καιρού που αναμένεται να επικρατήσει τον Αύγουστο, θα υπερτροφοδοτήσει τυφώνες στον Ατλαντικό, ενώ θα προκαλέσει επίσης ξηρές συνθήκες στη Δύση και στο Νότο των ΗΠΑ.
Για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές πετρελαίου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος «δεν είναι η Ρωσία-Ουκρανία, δεν είναι το Ιράν, δεν είναι η Hamas-Ισραήλ», δήλωσε ο Edward Morse, ανώτερος σύμβουλος της Hartree Partners LP και πρώην επικεφαλής της Citigroup.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το καλοκαίρι, για τον κόσμο συνολικά, είναι η εποχή των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικού», πρόσθεσε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 4 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες αργότερα αυτό το έτος, εάν ο ζεστός καιρός αυξήσει τη χρήση του κλιματιστικού αρκετά ώστε να διαβρώσει τα αποθέματα που είναι επί του παρόντος άφθονα, δήλωσε ο Gary Cunningham, διευθυντής έρευνας αγοράς στην Tradition Energy.
Οι παραγωγοί, εν τω μεταξύ, περιορίζουν την παραγωγή από λεκάνες σχιστόλιθου ως απάντηση στις σχετικά χαμηλές τιμές, θέτοντας το έδαφος για μια πιο σφιχτή αγορά.
Η Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη ρωσική προμήθεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανταγωνίζεται τώρα την Ασία για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από εξαγωγείς όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Νιγηρία.
Τα κεφάλαια ήταν τα πιο ανοδικά για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο από πριν από την ενεργειακή κρίση, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη ανησυχία για σπανιότερες προμήθειες.
«Αυτό το καλοκαίρι θα φέρει σχεδόν σίγουρα ένα όγκο εξουθενωτικών κυμάτων καύσωνα, ιδιαίτερα στη μεσαία περιοχή των ΗΠΑ και στην Ευρώπη», δήλωσε η Τζένιφερ Φράνσις, ανώτερη επιστήμονας στο Κέντρο Ερευνών για το Κλίμα Woodwell.
Η έντονη ζέστη στη Νοτιοανατολική Ασία, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, ώθησε τους εμπόρους στην περιοχή να αυξήσουν τα φορτία φυσικού αερίου.
Οι καυτές καιρικές συνθήκες έπεσαν και στην Αίγυπτο, αναγκάζοντας το βορειοαφρικανικό έθνος, συνήθως εξαγωγέα, να καταφύγει στην αγορά LNG.
Οι επικίνδυνες συνθήκες που κατακλύζουν την Ινδία ενισχύουν τη ζήτηση για καύσιμα από τον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Petronet LNG, Akshay Kumar Singh.
Στην Ευρώπη και την Ασία, μια «τέλεια καταιγίδα» έντονης ζέστης, διαταραχές στις εξαγωγές των ΗΠΑ λόγω τυφώνων και επιδείνωση της ξηρασίας που αποδεκατίζει την υδροηλεκτρική ενέργεια στη Λατινική Αμερική θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη περίπου 50% έως 60% πάνω από τα σημερινά επίπεδα, είπαν αναλυτές της Citigroup..

Πιθανότητα για Blackout

Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο από μια άνοδο της ζήτησης.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες σε όλο το Τέξας δοκιμάζουν το δίκτυο της πολιτείας, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο να ξεπερνούν τα 200 δολάρια ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο από το 2022 για αυτήν την εποχή.
Ο ανοδικός κίνδυνος είναι τεράστιος: οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 800% τον περασμένο Αύγουστο εν μέσω καύσωνα.
Και το κράτος έχει μπει επανειλημμένα στο χείλος των εκτεταμένων μπλακ άουτ τα τελευταία δύο καλοκαίρια.
«Όταν είναι κακό, είναι πραγματικά κακό», είπε ο Sean Kelly, διευθύνων σύμβουλος της Amperon Holdings, η οποία προβλέπει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για το Τέξας και άλλα δίκτυα.
Στην Ευρώπη, η ζέστη μπορεί να αναγκάσει ορισμένους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς - που παρέχουν περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας - να κλείσουν.
Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί αντιδραστήρες βασίζονται σε ποτάμια για ψύξη και όταν οι θερμοκρασίες του νερού είναι πολύ υψηλές, οι περιβαλλοντικοί κανόνες για την προστασία της υδρόβιας άγριας ζωής μπορεί να αναγκάσουν τις εγκαταστάσεις να κλείσουν προσωρινά.

Απειλή πληθωρισμού

Οι προβλέψεις για πεισματικά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να ματαιώνουν τη μάχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον πληθωρισμό και να ενισχύουν τον κίνδυνο τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι προοπτικές είναι επίσης ανησυχητικές για τον Joe Biden ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, στις οποίες το κόστος ζωής θα είναι μεγάλο για τους ψηφοφόρους.
Η ακραία ζέστη, εν τω μεταξύ, πρόκειται να καταπνίξει την οικονομία των ΗΠΑ περιορίζοντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων στις κατασκευές και περιορίζοντας τις επενδύσεις κεφαλαίων, σύμφωνα με μελέτη της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι χωρίς μεγάλης κλίμακας προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, μελλοντικές αυξήσεις στην έντονη θερμότητα θα μείωναν το απόθεμα κεφαλαίου ή την αξία των συσσωρευμένων επενδύσεων κατά 5,4% και την ετήσια κατανάλωση κατά 1,8% έως το έτος 2200.

Σοκ ανεφοδιασμού

Για τις γεωργικές αγορές, οι διαταραχές της προσφοράς αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο και τα αμοιβαία κεφάλαια περιορίζουν τα πτωτικά στοιχήματα που κρατούσαν για σχεδόν δύο χρόνια.
Οι ξηρές συνθήκες στη Ρωσία, έναν βασικό παγκόσμιο εξαγωγέα, ωθούν τους αναλυτές να μειώσουν τις εκτιμήσεις της συγκομιδής.
Οι εργασίες πεδίου στη Δυτική Ευρώπη έχουν επιβραδυνθεί από την υπερβολική βροχόπτωση, ενώ οι επιθέσεις σε γεωργικές υποδομές απειλούν τις εξαγωγές στην Ουκρανία.
Στη Βόρεια Αμερική, μεγάλο μέρος του κορυφαίου παραγωγού των ΗΠΑ στο Κάνσας υποφέρει από ακραία ξηρασία.
Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις από τη φετινή περιοδεία καλλιεργειών δείχνουν ότι τα χωράφια με σιτάρι της πολιτείας θα παράγουν περισσότερα από το 2023, όταν η ξηρασία ήταν τόσο κακή, πολλά χωράφια δεν κατάφεραν να αποκομίσουν.
Ωστόσο, με περισσότερο από έναν μήνα πριν τα χωράφια να είναι έτοιμα για θερισμό, περισσότερο ξηρός καιρός ή έντονη ζέστη θα μείωνε τις αποδόσεις από αυτές τις προβλέψεις.
«Καλύτερα να αρχίσει να βρέχει πολύ γρήγορα για να λάβετε αυτούς τους αριθμούς», είπε ο Dave Green, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ποιότητας Σιταριού και επικεφαλής της περιοδείας των καλλιεργειών.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν ένας από τους οδηγούς για το ιλιγγιώδες ράλι του κακάο και οι αγορές καφέ αντιμετωπίζουν τώρα παρόμοιους κινδύνους.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ arabica, τους κόκκους υψηλότερης ποιότητας που προτιμούν εταιρείες όπως η Starbucks, θα μπορούσαν να αυξηθούν περίπου 30% στα 2,60 δολάρια τη λίβρα τους επόμενους μήνες, εάν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και προβλήματα παραγωγής στη Βραζιλία και το Βιετνάμ και οι διαχειριστές χρημάτων συνεχίσουν ξεφάντωμα αγορών, είπαν οι αναλυτές της Citigroup.

Συναλλαγές option

Η έντονη ζέστη μπορεί να επηρεάσει κάθε γωνιά της αγοράς πετρελαίου, από την παραγωγή μέχρι τη ναυτιλία και τη διύλιση.
Πέρυσι, η χειρότερη εποχή των πυρκαγιών στον Καναδά που έχει καταγραφεί ώθησε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να κλείσουν την παραγωγή έως και 300.000 βαρελιών την ημέρα.
Το 2023, οι πυρκαγιές γλίτωσαν σε μεγάλο βαθμό την κύρια περιοχή παραγωγής του έθνους - αλλά ο αντίκτυπος φέτος θα μπορούσε να είναι τεράστιος.
Στα τέλη Απριλίου, το 63% της χώρας ήταν ασυνήθιστα ξηρό ή σε ξηρασία, σύμφωνα με το North American Dought Monitor, δημιουργώντας συνθήκες ώριμες για φλόγες.
Η έντονη θερμότητα μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του διυλιστηρίου, να καταπονήσει τις μονάδες διεργασίας και να επηρεάσει την ικανότητα διατήρησης σταθερών εσωτερικών θερμοκρασιών.
Τυχόν οριστικό κλείσιμο του διυλιστηρίου θα ερχόταν εάν το δίκτυο υπερφορτωθεί και η εγκατάσταση έχανε ρεύμα.
Ο ζεστός καιρός απειλεί επίσης να διαταράξει τους αγωγούς αργού προκαλώντας τη συσσώρευση ατμών.
Και ορισμένοι έμποροι προετοιμάζονται για αυτό που υποτίθεται ότι είναι μια ασυνήθιστα ενεργή εποχή τυφώνων, μια άλλη απειλή για τα διυλιστήρια πετρελαίου.
Τα καθαρά ανοδικά στοιχήματα των διαχειριστών χρημάτων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και επιλογές βενζίνης στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις κορυφές τους αφού έφτασαν στο υψηλότερο εποχικό επίπεδο από το 2019.

Θαλάσσιες μεταφορές

Οι αποστολές δεξαμενόπλοιων ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν, καθώς η ξηρασία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα διαμετακόμισης σε βασικές πλωτές οδούς όπως η Διώρυγα του Σουέζ.
Ο ποταμός Ρήνος - η πιο πολυσύχναστη εμπορική οδός της Ευρώπης, που μεταφέρει τα πάντα από το ντίζελ έως τον άνθρακα στην ενδοχώρα από το γιγάντιο λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία - έχει σημειώσει χαμηλά επίπεδα νερού τα τελευταία χρόνια.
Τους επόμενους μήνες, η απειλή των άγριων καιρικών συνθηκών είναι έτοιμη να συγκρατήσει τους εμπόρους εμπορευμάτων, δήλωσε ο Carl Neill, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στην StoneX Group.
«Με την αβεβαιότητα έρχεται και η αστάθεια», είπε ο Neill.
«Πώς θα επηρεάσει η ζέστη τις καλοκαιρινές καλλιέργειες; Πόσο θα ανταγωνιστεί η ζήτηση ψύξης με τις εγχύσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου;
Η αγορά αρχίζει να τιμολογεί αυτή την αβεβαιότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης