Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυνήγι μαγισσών ενόψει ευρωεκλογών – Ψάχνουν «πράκτορες» της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, σε παροξυσμό Russiagate

Κυνήγι μαγισσών ενόψει ευρωεκλογών – Ψάχνουν «πράκτορες» της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, σε παροξυσμό Russiagate
Τον προηγούμενο μήνα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, είχε ανακοινώσει τη έναρξη έρευνας, βάσει στοιχείων από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, για ύπαρξη δικτύου που προσπαθεί να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία
Μόλις δέκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και η Ευρώπη βρίσκεται σε παροξυσμό Russiagate.
Η αστυνομία του Βελγίου πραγματοποίησε επιδρομές τις τελευταίες ημέρες αναζητώντας στοιχεία για «ρωσική παρέμβαση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δήλωση του βελγικού ομοσπονδιακού εισαγγελέα.
Οι έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτική κατοικία στις Βρυξέλλες και στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, συνδέονται με τη λεγόμενη υπόθεση Russiagate, όπου φέρεται να προσεγγίστηκαν ευρωβουλευτές και να πληρωθούν για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα μέσω του ιστότοπου Voice of Europe.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό», ανέφεραν οι βελγικές αρχές επιβολής του νόμου.
Η βελγική αστυνομία ερευνά τις διασυνδέσεις ενός κοινοβουλευτικού βοηθού που έχει εργαστεί για το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) — ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό κόμμα που έχει ήταν κεντρικός στην υπόθεση — και τώρα εργάζεται για τον ακροδεξιό Ολλανδό ευρωβουλευτή Marcel de Graaff.

Στο στόχαστρο το AfD

Την ίδια ώρα, το AfD κατακλύζεται από μια σειρά σκανδάλων τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τη σύλληψη τον Απρίλιο ενός βοηθού του ανώτερου ευρωβουλευτή Maximilian Krah.
Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι ο βοηθός, που ονομάζεται Jian G., ήταν «υπάλληλος μιας κινεζικής μυστικής υπηρεσίας».
Λίγο μετά από αυτό, οι Γερμανοί εισαγγελείς στη Δρέσδη ξεκίνησαν προκαταρκτικές έρευνες για τους ισχυρισμούς ότι ο Krah είχε δεχθεί πληρωμές από τη Ρωσία και την Κίνα «για το έργο του ως ευρωβουλευτής».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η βελγική και η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησαν έρευνα στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Krah σε σχέση με την έρευνα για την κατασκοπεία.
Ο Krah, ο οποίος ήταν ο κύριος υποψήφιος του AfD στις εκλογές της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εκστρατεία και θα παραιτηθεί από το ηγετικό συμβούλιο του κόμματός του μετά τις καταγγελίες για κατασκόπους και διαφθορά, καθώς και ένα πρόσφατο εμπρηστικό σχόλιο για τους Waffen-SS της ναζιστικής περιόδου. την υποψηφιότητά του.

«Κυνήγι μαγισσών»

Τον προηγούμενο μήνα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, είχε ανακοινώσει τη έναρξη έρευνας, βάσει στοιχείων από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, για ύπαρξη δικτύου που προσπαθεί να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
«Οι έρευνες αποτελούν μέρος μιας υπόθεσης παρέμβασης, διαφθοράς και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και σχετίζονται με ενδείξεις ρωσικής παρέμβασης, κατά την οποία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσεγγίστηκαν και πληρώθηκαν για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα μέσω του ειδησεογραφικού ιστότοπου Voice of Europe», ανέφεραν οι εισαγγελείς, υπογραμμίζοντας πως ο υπάλληλος που συνελήφθη είχε «σημαντικό ρόλο σε αυτό το κύκλωμα».
Όπως σημειώνει το Associated Press, η ΕΕ απαγόρευσε νωρίτερα τον Μάιο το Voice of Europe και τρία άλλα «φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης» να εκπέμπουν στο μπλοκ των 27 κρατών μελών. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές όλα τα ΜΜΕ που απαγορεύτηκαν «ήταν υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου και στόχευαν ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ειδικά κατά τις προεκλογικές περιόδους».
Υπενθυμίζεται πως από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ είχε ήδη αναστείλει το Russia Today και το Sputnik, αλλά και άλλα ρωσικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον de Croo, από την έρευνα έχει προκύψει ότι προσεγγίστηκαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προσφέρθηκαν χρήματα για την προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας. «Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών μας, οι στόχοι της Μόσχας είναι πολύ σαφείς. Ο στόχος είναι να υποστηρίξει την εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσει μια ορισμένη φιλορωσική αφήγηση σε αυτό», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης