Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι επίσημο: H Σλοβενία αναγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος - Εντείνεται η διπλωματική πίεση στο Ισραήλ

Είναι επίσημο: H Σλοβενία αναγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος - Εντείνεται η διπλωματική πίεση στο Ισραήλ
Εντείνεται η διπλωματική πίεση στο Ισραήλ - Πιο κοντά από ποτέ η αναγνώριση της Παλαιστίνης
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε κι επίσημα την αναγνώριση της Παλαιστίνης, ως κυρίαρχου κράτους, και σκοπεύει να αποστείλει τη σχετική πρόταση στη Βουλή της Λιουμπλιάνα με σκοπό την οριστική της νομική επικύρωση.
Προ ολίγου ο πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας Robert Golob επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έστειλε την πρόταση για αναγνώριση της Παλαιστίνης στο κοινοβούλιο.
Η κοινοβουλευτική έγκριση είναι απαραίτητη για να τεθεί σε ισχύ η διπλωματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Επισημάινεται ότι ο φιλελεύθερος συνασπισμός του Golob έχει μια άνετη πλειοψηφία στη 90μελή ολομέλεια, ως εκ τούτου η ψηφοφορία αναμένεται να έχει τυπικό χαρακτήρα.

Εντείνεται η διπλωματική πίεση στο Ισραήλ - Πιο κοντά από ποτέ η αναγνώριση της Παλαιστίνης

Η απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβενίας έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσημα το παλαιστινιακό κράτος, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από το Ισραήλ.
Εντασσόμενη σε αυτή την ομάδα κρατών, η Σλοβενία ​​πρόκειται να γίνει το 10ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, που αναγνωρίζει επίσημα τις εξουσίες της Ραμάλα.
Αν και η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, η εξωτερική της πολιτική είναι συνήθως ευθυγραμμισμένη με αυτήν της Ένωσης.
Η Σλοβενία ​​ξεκίνησε για πρώτη φορά τη διαδικασία αναγνώρισης στις αρχές Μαΐου, αλλά είχε προαναγγείλει ότι θα περιμένει τη βελτίωση της κατάστασης στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Ωστόσο, ο Golob δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι επισπεύδει τη διαδικασία ως αντίδραση στις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ στη Rafah, οι οποίες έχουν αναγκάσει περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή.
Περισσότερες από 140 χώρες αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος — ήτοι περισσότερα από τα δύο τρίτα των κρατών-μέλών των Ηνωμένων Εθνών.

Σε νέα, δύσκολη φάση οι σχέσεις Βρυξελλών - Τελ Αβίβ

Η κίνηση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ.
Η Ισπανία και η Ιρλανδία πιέζουν ώστε η ΕΕ να λάβουν κυρώσεις κατά του Ισραήλ για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Rafah στη νότιας Γάζας.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία μαχητές εισέβαλαν στα σύνορα, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περίπου 250.
Οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει έκτοτε 36.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης