Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν χτίζει τείχος στα σύνορα με το Αφγανιστάν – Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος

Το Ιράν χτίζει τείχος στα σύνορα με το Αφγανιστάν – Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος
Η Τεχεράνη κατασκευάζει τείχος κόστους 3 δισ. ευρώ. Αγρότες παγιδευμένοι στα «χαρακώματα»
Μήκος 74 χιλιομέτρων, ύψος τεσσάρων μέτρων και αρκετό συρματόπλεγμα θα πρέπει να έχει το τσιμεντένιο τείχος που θα χτιστεί στα βορειοανατολικά του Ιράν, σε σημείο όπου καταγράφονται συχνά παράνομες διελεύσεις των συνόρων με το Αφγανιστάν.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υπολογίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, η σύμβαση περιλαμβάνει την ανέγερση ενός τσιμεντένιου τείχους και ενός συνοριακού φράχτη στην νοτιοανατολική επαρχία Χορασάν-Ραζάβι, περιοχή που αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο για τους παράνομους μετανάστες, κατά τις ιρανικές αρχές.
Τα σύνορα μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν έχουν μήκος περίπου 950 χιλιομέτρων και σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται σε ψηλά βουνά – ως εκ τούτου η διέλευσή τους είναι πολύ δύσκολη. Πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν εδώ και 40 χρόνια, εξαιτίας του εμφυλίου, της φτώχειας και τώρα λόγω των Ταλιμπάν, διασχίζουν τα σύνορα παράνομα.

Ανησυχία για νέες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τα πράγματα χειροτέρευσαν. Μέλη του Ισλαμικού Κράτους περνούν ευκολότερα στο Ιράν και μέσα στην τελευταία τριετία έχουν κάνει αρκετές επιθέσεις στη χώρα.
Στις αρχές Ιανουαρίου του 2024 έγιναν δύο εκρήξεις στην πόλη Κερμάν, στις οποίες σκοτώθηκαν 89 άνθρωποι. Η τρομοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όπως είχε κάνει και τον Οκτώβριο του 2022 σε επίθεση εναντίον Σιιτών, στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από δέκα άνθρωποι – το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί πως η σιιτική πλειοψηφία στο Ιράν είναι αποστάτες του Ισλάμ.
Τα χερσαία ιρανικά στρατεύματα έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στα σύνορα με το Αφγανιστάν από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη αρκετοί τρόποι να διασχίσει κανείς παράνομα τα σύνορα.

Περίπου 4,5 εκατ. πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR), σήμερα ζουν περίπου 4,5 εκατομμύρια Αφγανοί στο Ιράν. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο απ' αυτούς ήρθαν τα τελευταία τρία χρόνια. Οι καταχωρημένοι πρόσφυγες είναι μόλις 50.000.
Πολλοί πρόσφυγες στο Ιράν δεν καταχωρούνται ως πρόσφυγες επειδή φοβούνται πως θα απελαθούν. Και επειδή έχουν πολλά πολιτισμικά και γλωσσικά κοινά χαρακτηριστικά, μπορούν να ενταχθούν σχετικά εύκολα στην τοπική κοινωνία. Συχνά απασχολούνται παράνομα ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, πολλοί απ' αυτούς δεν θέλουν να μείνουν στο Ιράν, το οποίο βλέπουν περισσότερο ως πρώτη στάση στο ταξίδι τους για την Ευρώπη, προς την οποία κατευθύνονται με τη βοήθεια Αφγανών, Ιρανών ή Τούρκων διακινητών.
Προκειμένου να ανακόψει τις προσφυγικές ροές από το Ιράν, η Τουρκία έχει κατασκευάσει ένα τείχος ύψους τριών μέτρων και μήκους 170 χιλιομέτρων. Τα σύνορα Τουρκίας και Ιράν είναι βέβαια πολύ μεγαλύτερα, φτάνοντας περίπου τα 560 χιλιόμετρα.
Το Ιράν προσπαθεί εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια να θωρακίσει τα σύνορά του με το Αφγανιστάν χτίζοντας τείχη. Τα πρώτα βήματα έγιναν το 1992, όταν ανεγέρθηκε τείχος μήκους 30 χιλιομέτρων στα σύνορα της περιοχής Σιστάν-Μπελουχιστάν, με στόχο τη μείωση όχι μόνο των παράτυπων μεταναστών, αλλά και του διασυνοριακού λαθρεμπορίου βενζίνης και ναρκωτικών.
Το τείχος όμως κατασκευάστηκε στην ιρανική επικράτεια και όχι ακριβώς κατά μήκος των συνόρων. Μεταξύ του τείχους και της συνοριογραμμής υπάρχουν περίπου 2.000 εκτάρια γεωργικής γης, τα οποία ανήκουν σε Ιρανούς αγρότες.
Αυτοί επιτρέπεται να περάσουν το τείχος για να πάνε στα χωράφια τους. Αφού όμως ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, γίνονται επιθέσεις στην περιοχή. Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι τα σύνορα τοποθετούνται κατά μήκος του τείχους.
Οι αγρότες που δουλεύουν τα χωράφια τους, στην άλλη μεριά του τείχους, δέχονται επανειλημμένα επιθέσεις από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τους παίρνουν και τον εξοπλισμό και τα μηχανήματά τους.
«Το τείχος αυτό δεν είναι ούτε συνοριακό ούτε τείχος ασφαλείας», διαμαρτύρεται στα ιρανικά μέσα ο Μοχαμάντ Σαργκάζι, βουλευτής της επαρχίας Σιστάν-Μπελουχιστάν. «Το μόνο που κάνει είναι να δυσκολεύει τη ζωή των Ιρανών αγροτών», τονίζει. Γι' αυτό υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές της περιοχής που τάσσονται υπέρ της κατεδάφισή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης