Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρηξη πριν το… κραχ – Τι βλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι για την οικονομία της Τουρκίας

Έκρηξη πριν το… κραχ – Τι βλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι για την οικονομία της Τουρκίας
Το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 4% τους προηγούμενους τρεις μήνες
Η οικονομία της Τουρκίας πιθανότατα αναπτύχθηκε γρηγορότερα από την αρχή του έτους, με τους καταναλωτές να ενισχύουν την αύξηση του ΑΕΠ το οποίο δείχνει ένα είδος ανοσίας σε μια σειρά επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων που είχαν σκοπό να συγκρατήσουν την εγχώρια ζήτηση.
Το ρελαντί της μηχανής της οικονομίας ήταν μια πρόκληση, επειδή πολλοί Τούρκοι παρουσίασαν τις δαπάνες τους εν αναμονή μιας πτώσης του νομίσματος μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.
Και με τα νοικοκυριά να αναμένουν πληθωρισμό κοντά σε τριψήφιο αριθμό μέχρι το τέλος του έτους, οι αγοραστές προχώρησαν σε αγορές που θα έκαναν ούτως ή άλλως, αλλά πιθανώς σε υψηλότερες τιμές.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι πιθανότατα μια τελική έκρηξη πριν ξεκινήσει μια οικονομική κρίση.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε ετησίως κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα θα δείξουν επίσης ότι η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε στο 1,6% από το προηγούμενο τρίμηνο, όταν προσαρμοστεί για τις εργάσιμες ημέρες και τις εποχιακές αλλαγές, σύμφωνα με άλλη έρευνα.
Η κατανάλωση αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της Τουρκίας ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και η συνολική ζήτηση παραμένει ισχυρότερη από την προσφορά», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της Garanti BBVA Research με επικεφαλής τον Seda Guler Mert.
Η ανάπτυξη μόλις έπεσε κάτω από το 4% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σχεδόν εξαπλάσια στο 50% - μια εκστρατεία σύσφιξης που κορυφώθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου.
Η σχετικά γενναιόδωρη δημοσιονομική πολιτική δεν βοήθησε να αναχαιτιστεί η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες που είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός πλησιάζει το 75%.
Καθώς πλησίαζαν οι δημοτικές εκλογές, για παράδειγμα, η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 50% στην αρχή του έτους για να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος διαβίωσης, μια απόφαση που αξιωματούχοι λένε ότι συνέβαλε καθοριστικά στην ανθεκτικότητα των δαπανών των νοικοκυριών.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Η μέτρηση του παλμού της εγχώριας ζήτησης είναι ολοένα και πιο σημαντική για τους επενδυτές που επιστρέφουν στην αγορά χρέους της Τουρκίας, αναζητώντας περιουσιακά της στοιχεία υψηλής απόδοσης και την προοπτική μιας απότομης επιβράδυνσης του πληθωρισμού.
Αλλά ελάχιστα στοιχεία έχουν μέχρι στιγμής προκύψει για μια κάμψη της διάθεσης των καταναλωτών.
Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων κυμαίνεται γύρω στο 20% και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους.
Μια έρευνα σε νοικοκυριά αυτόν τον μήνα από το Πανεπιστήμιο Koc με έδρα την Κωνσταντινούπολη διαπίστωσε ότι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα τελειώσει το έτος στο 92%, υπερδιπλάσιο από τις προβλέψεις της ίδιας της κεντρικής τράπεζας.
Η ανακούφιση του πληθωρισμού εξαρτάται πλέον από τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής — καθώς και από την υπομονή του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, εάν η οικονομία αντιστραφεί.
Για πολύ καιρό ηγέτης και πολιτικός ωφελούμενος του φθηνού χρήματος, ο Erdogan άλλαξε απότομα πορεία πριν από ένα χρόνο και άφησε σε μια ομάδα τεχνοκρατών τον έλεγχο της οικονομίας.
Μια ισχυρότερη δέσμευση για χαλάρωση του πληθωρισμού θέτει το έδαφος για μέτρα όπως ισχυρότερες δημοσιονομικές προσαρμογές για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την παράκαμψη μιας ενδιάμεσης αύξησης των μισθών τους επόμενους μήνες.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ένα αρνητικό κενό παραγωγής - όπου η οικονομία παράγει λιγότερο από τη μακροπρόθεσμη δυναμικότητά της - θα ανοίξει μετά τον επόμενο μήνα, το σημείο στο οποίο το έλλειμμα ζήτησης θα αρχίσει να συγκρατεί τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης των επιτοκίων αυτού του μήνα, «οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο».
Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι «το επίπεδο ζήτησης παρέμεινε ως παράγοντας κινδύνου για τον πληθωρισμό».
Το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι λιγότερο σαφές.
Μια πιο αυστηρή δημοσιονομική στάση και το υψηλό κόστος δανεισμού θα αρχίσουν να περιορίζουν την εγχώρια ζήτηση και τις επενδύσεις, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης «χαμηλού 3%» φέτος, σε σύγκριση με 4,5% το 2023, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο για να φέρει την ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος στο 2,8%.
«Ο κύριος κίνδυνος για αυτήν την άποψη είναι μια αντιστροφή πολιτικής με το επίκεντρο να μετατοπίζεται από τον αποπληθωρισμό προς τη διατήρηση της δυναμικής ανάπτυξης», ανέφεραν σε έκθεσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης