Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός εξευτελισμός για το State Department: Παραποίησαν έκθεση για το Ισραήλ, προκάλεσαν μπαράζ παραιτήσεων

Διπλωματικός εξευτελισμός για το State Department: Παραποίησαν έκθεση για το Ισραήλ, προκάλεσαν μπαράζ παραιτήσεων
Η «κάλυψη» του Ισραήλ με fake news έχει εξοργίσει την αμερικανική διπλωματία, προκαλώντας μπαράζ παραιτήσεων στο State Department
Το State Department των ΗΠΑ παραποίησε ξεδιάντροπα μια διπλωματική έκθεση για να απαλλάξει το Ισραήλ από την ευθύνη του για το μπλοκάρισμα της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, παρά τις συμβουλές των ειδικών του, όπως καταγγέλλει πρώην υψηλόβαθμη αξιωματούχο των ΗΠΑ που παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα.
Ειδικότερα, η ανώτατη διπλωμάτισσα του State Department των ΗΠΑ, Stacy Gilbert, παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα λόγω της πρόσφατα δημοσιευμένης έκθεσης που ισχυριζόταν ότι το Ισραήλ δεν εμπόδιζε τη βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με την Washington Post.

Gilbert.JPG
H Stacy Gilbert, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του State Department

Η έκθεση «NSM-20» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «λογικό να εκτιμηθεί» ότι το Ισραήλ είχε χρησιμοποιήσει όπλα των ΗΠΑ με τρόπους «ασυνεπείς» προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά βρήκε ανεπαρκή συγκεκριμένα στοιχεία για τη σύνδεση συγκεκριμένων όπλων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ με αυτές τις παραβιάσεις.
Ωστόσο, στην πλέν αμφιλεγόμενη πτυχή της, η έκθεση ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «δεν αξιολογεί επί του παρόντος ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απαγορεύει ή με άλλο τρόπο περιορίζει τη μεταφορά ή την παράδοση αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα.
H έκθεση δεν ήταν απλώς γνωμοδοτικού χαρακτήρα, αλλά τουναντίον, σύμφωνα με μια ρήτρα του Νόμου για την Εξωτερική Βοήθεια, οι ΗΠΑ βάσει αυτής, θα ήταν υποχρεωμένες να περικόψουν τις πωλήσεις όπλων, εφόσον το απόρρητο έγγραφο αποδείκνυε το μπλοκάρισμα οιασδήποτε βοήθειας αμερικανικής προέλευσης.  

Τους εξέθεσε ανεπανόρθωτα η Gilbert - «Πλουραλισμό» απόψεων επικαλείται το State Department


Η Gilbert που ως σήμερα υπηρετούσε στο Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, την Τρίτη, έστειλε email στο προσωπικό του Υπουργείου δηλώνοντας την πεποίθησή της ότι το State Department έκανε λάθος στο συμπέρασμά του ότι το Ισραήλ δεν βρίσκεται πίσω από την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τόνισαν στην WaPo αξιωματούχοι που διάβασαν την επιστολή.
Πάτνως, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου όταν ρωτήθηκε για την παραίτηση της ανώτατης διπλωμάτισσας, επισήμανε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι καλωσορίζουμε διαφορετικές απόψεις και πιστεύουμε ότι μας κάνει πιο δυνατούς».
Ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε μάλιστα «τον πλουραλισμό απόψεων για τη χάραξη της πολιτικής» εντός του Υπουργείου.

Χιονοστιβάδα παραιτήσεων στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής διπλωματίας

Ωστόσο, η Gilbert δεν είναι η πρώτη Αμερικανίδα αξιωματούχος που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και, ειδικότερα, την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Hala Rharrit, έμπειρη αξιωματούχος του State Department υπεύθυνη για τις σχέσεις με τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, έγινε ένας από τους πρώτους διπλωμάτες καριέρας που παραιτήθηκαν εν μέσω της κρίσης στη Γάζα.
Κατά την παραίτησή της τον Απρίλιο, επισήμανε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ήταν επιζήμια για τις αμερικανικές θέσεις στη Μέση Ανατολή.

Annelle Sheline, αξιωματούχος του Γραφείου Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας, παραιτήθηκε τον Μάρτιο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει πολύς χώρος για τα ... ανθρώπινα δικαιώματα δεδομένου ότι το Ισραήλ να βομβαρδίζει συνεχώς τη Λωρίδα της Γάζας.
Δεδομένου του γεγονότος ότι «όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν μια σταθερή ροή όπλων στο Ισραήλ», δεν θα μπορούσε πλέον να κάνει τη δουλειά της.

Ταγματάρχης Harrison Mann παραιτήθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) τον Νοέμβριο του 2023, εξηγώντας ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ «κατέστησε δυνατή και ενίσχυσε τη δολοφονία και την πείνα δεκάδων χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων».

John Paul, διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων, παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2023.
Υπογράμμισε ότι «τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τεκμηριώθηκαν εκτενώς, πράγμα που σημαίνει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Τελ-Αβίβ έρχεται σε αντίθεση με «τις ίδιες τις αξίες που υποστηρίζει δημόσια».
«Την ημέρα που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η τελευταία θηριωδία στη Rafah "δεν ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή", αυτή η παραίτηση [ενν. της Stacy Gilbert] δείχνει ότι η κυβέρνηση Biden θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την αλήθεια», έγραψε σχετικά ο Paul, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης