Τελευταία Νέα
Διεθνή

RND: Ενισχύονται οι δεξιοί λαϊκιστές στην Ελλάδα

RND: Ενισχύονται οι δεξιοί λαϊκιστές στην Ελλάδα
Τί αναφέρει το γερμανικό δίκτυο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle
Σχετικά Άρθρα
Οι ευρωεκλογές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ και ο προεκλογικός αγώνας κορυφώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου πάντως «η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις πρώτη και με απόσταση», γράφει ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.
«Κανείς δεν μπορεί να στερήσει τη νίκη από τον Μητσοτάκη, ωστόσο ο πρωθυπουργός μάχεται για κάθε ψήφο. […] Οι δημοσκόποι θεωρούν πιθανό πως η ΝΔ θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει το 33,1% που είχε συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές του 2019». Εξάλλου δεν διαφαίνεται κανένας κίνδυνος από τα αριστερά του κέντρου, ούτε δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ.
«Ο πρωθυπουργός όμως πρέπει να ανησυχεί για την ενίσχυση ομάδων στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, όπως της εθνικιστικής-θρησκευτικής παράταξης Νίκη και της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης. Τα κόμματα αυτά φαίνονται ενισχυμένα δημοσκοπικά ιδίως στα βόρεια της χώρας, όπου υπάρχουν πολλοί συντηρητικοί – εις βάρος της ΝΔ».
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
«Ένας λόγος είναι ο πληθωρισμός, που “τρώει” τα ήδη χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα. […] Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν μάταια ένα οικονομικό θαύμα. Οι πραγματικοί μισθοί είναι κατά περίπου 27% χαμηλότεροι συγκριτικά με το 2010, […] ενώ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η μικρότερη σε ολόκληρη την ΕΕ μετά από αυτήν των Βουλγάρων. Σύμφωνα δε με την κρατική στατιστική υπηρεσία το 26,3% του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχια». Γι’ αυτό και δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι σε μία δημοσκόπηση «το 78% των ερωτηθέντων απάντησε πως το σημαντικότερο κριτήριο για το τι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές είναι η ακρίβεια», επισημαίνει ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Την ίδια στιγμή πολλοί συντηρητικοί θεωρούν «πως ο Μητσοτάκης έχει κάνει υπερβολικά μεγάλο άνοιγμα προς το πολιτικό κέντρο» – είτε πρόκειται για τον «γάμο για όλους», είτε ακόμη και για την προσέγγιση με την Τουρκία. «Από αυτό προσπαθούν να επωφεληθούν οι δεξιοί λαϊκιστές, προσφέροντας μάλλον απλές απαντήσεις στο εκλογικό σώμα. Υπόσχονται χαμηλότερες τιμές και υψηλότερα εισοδήματα, χωρίς ωστόσο να εξηγούν πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό».
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο Μητσοτάκης «προσπαθεί να κινητοποιήσει όλους τους υποστηρικτές του – το οποίο δεν θα είναι εύκολο και για έναν ακόμη λόγο: κατά τους τελευταίους 13 μήνες οι Έλληνες έχουν πάει έξι φορές στις κάλπες. Και ακόμη και να πετύχει η κινητοποίηση, ορισμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ ενδέχεται να θελήσουν να δώσουν ένα μήνυμα στο κόμμα τους. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Alco το 49% δήλωσε πως οι ευρωεκλογές αποτελούν “ευκαιρία για μία ψήφο διαμαρτυρίας”», καταλήγει το RND.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης