Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνει τους δασμούς στα ρωσικά σιτηρά η ΕΕ

Αυξάνει τους δασμούς στα ρωσικά σιτηρά η ΕΕ
«Οι νέοι δασμοί που καθορίστηκαν σήμερα έχουν ως στόχο να σταματήσουν στην πράξη τις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην ΕΕ
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το πράσινο φως για την κατακόρυφη αύξηση των δασμών στα ρωσικά και τα λευκορωσικά σιτηρά την Πέμπτη (30 Μαΐου), μια κίνηση που στοχεύει να ανακόψει των εισαγωγών αυτών των προϊόντων στα κράτη μέλη.
«Οι νέοι δασμοί που καθορίστηκαν σήμερα έχουν ως στόχο να σταματήσουν στην πράξη τις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Vincent Van Peteghem. «Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η ΕΕ δείχνει σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία», δήλωσε.
Διπλωματικές πηγές της ΕΕ δήλωσαν στο Euractiv ότι ο κανονισμός εγκρίθηκε με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών μελών, με μόνη την Αυστρία να καταψηφίζει το κείμενο και την Ουγγαρία να απέχει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την σχετική πρόταση τον περασμένο Μάρτιο. Ο κανονισμός στοχεύει στις εισαγωγές δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων προϊόντων, από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, προκειμένου να αποτραπεί η «αποσταθεροποίηση» των αγορών της ΕΕ.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι δασμοί δεν επηρεάζουν τις εξαγωγές προς χώρες εκτός της ΕΕ, ώστε να διατηρηθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Οι εισαγωγές ρωσικών σιτηρών από την ΕΕ ήταν σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, με την Ιταλία, τη Λετονία και την Ισπανία να είναι οι κορυφαίοι εισαγωγείς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τον Φεβρουάριο, η Λετονία ενέκρινε μονομερή απαγόρευση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έως το 2025, επιτρέποντας μόνο τη διαμετακόμισή τους.
Το νέο μέτρο της ΕΕ θέλει επίσης να τερματίσει τις εισαγωγές σιτηρών που παράγονται σε ουκρανικά εδάφη τα οποία έχει οικειοποιηθεί η Ρωσία, εμποδίζοντας τη Μόσχα να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές σιτηρών για τη χρηματοδότηση του επιθετικού της πολέμου, δήλωσε ο Van Peteghem.
Στο δελτίο τύπου του Συμβουλίου σημειώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία «ιδιοποιείται παράνομα» μεγάλες ποσότητες τέτοιων προϊόντων στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, τα δρομολογεί στις εξαγωγικές της αγορές και τα χαρακτηρίζει ως ρωσικά.
Μετά την έγκριση των χωρών της ΕΕ, ο κανονισμός για την εφαρμογή των δασμών θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
«Η δέσμευσή μας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια παραμένει επίσης ακλόνητη, διασφαλίζοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από τα μέτρα αυτά»», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου, Valdis Dombrovskis. «Θα διατηρήσουμε αυτή τη στήριξη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Οι χώρες ζητούν περισσότερους περιορισμούς

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, μια ομάδα χωρών ζήτησε περαιτέρω μέτρα. Η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία και η Σουηδία υποστήριξαν μια δήλωση που υπέβαλε η Λετονία, ζητώντας περιορισμούς σε άλλα ρωσικά γεωργικά προϊόντα.
Σε ένα προσχέδιο του εγγράφου που είδε το Euractiv, οι αντιπροσωπείες κάλεσαν την Επιτροπή να συνεχίσει τις συζητήσεις με τα κράτη μέλη και να υποβάλει «το συντομότερο δυνατό» μια πρόταση που να καλύπτει ένα «ευρύτερο φάσμα προϊόντων» από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
«Είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ να διασφαλιστεί ότι οι περιορισμοί στις εισαγωγές θα είναι όσο το δυνατόν ευρύτεροι και αυστηρότεροι, ώστε, μεταξύ άλλων, να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της γεωργικής κοινότητας της ΕΕ σχετικά με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της αγοράς», αναφέρεται στο κείμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης