Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράγει όπλα που καταλήγουν στην Ουκρανία, μέσω πολύπλοκων διαδρομών και τρίτων χωρών η Βοσνία - Dodik: «Δεν το ελέγχουμε»

Παράγει όπλα που καταλήγουν στην Ουκρανία, μέσω πολύπλοκων διαδρομών και τρίτων χωρών η Βοσνία - Dodik: «Δεν το ελέγχουμε»
Οι μεγαλύτεροι πελάτες τον τελευταίο καιρό ήταν οι χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και χώρες του αραβικού κόσμου. Έτσι ανακαλύψαμε ότι η Ισπανία μεταπωλούσε, δήλωσε ο Dodik
Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης παράγουν και προμηθεύουν όπλα στο Κίεβο, μέσω διαδρομών και μεταπωλήσεων πολλών χωρών, δήλωσε ο Milorad Dodik, πρόεδρος της Δημοκρατίας Srpska (οντότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Β-Ε), στο Sputnik την Κυριακή 2/6 .
"Μπορούμε να δούμε τι παρέχεται, πού και να το παρακολουθούμε.

Οι ροές των όπλων

Οι μεγαλύτεροι πελάτες τον τελευταίο καιρό ήταν οι χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και χώρες του αραβικού κόσμου.
Έτσι ανακαλύψαμε ότι η Ισπανία μεταπωλούσε.
Αλλά ποτέ δεν το κάνουν πρώτοι -από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για παράδειγμα, στην Ελβετία και από εκεί στην Ουκρανία, όχι, κανονίζουν τρεις ή τέσσερις μεταπωλήσεις», είπε ο Dodik.
Τον Μάρτιο, η Stasa Kosarac, υπουργός εξωτερικού εμπορίου και οικονομικών σχέσεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ζήτησε από τις αρχές της χώρας να επιθεωρήσουν τις αμυντικές εταιρείες Pretis και BNT Novi Travnik.
Τότε, στο Διαδίκτυο εμφανίστηκαν φωτογραφίες Ουκρανών στρατιωτών με πυρομαχικά βοσνιακής κατασκευής για όλμους 82 και 120 χλστ.
Το αίτημα για έλεγχο αγνοήθηκε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Zukan Helez ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα ξεκίνησε την παραγωγή drones καμικάζι για παράδοση στην Ουκρανία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Όταν ο Υπουργός Ασφαλείας Nenad Nesic κλήθηκε να εξηγήσει για ποιες επιχειρήσεις πρόκειται, δεν απάντησε.

Η Δημοκρατία Srpska εμποδίζει τις άμεσες προμήθειες όπλων από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Milorad Dodik.


"Αυτά τα εργοστάσια στην Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ελέγχονται από το ΝΑΤΟ.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, συμφώνησε να συμπεριλάβει αμερικανικά κεφάλαια μεταξύ των ιδιοκτητών.
Αυτό υποδηλώνει ότι θέλουν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν την παραγωγή.
Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά εδώ, απλώς συλλέγουμε πληροφορίες και αποτρέπουμε τις άμεσες προμήθειες στην Ουκρανία, αυτό κάνουμε», είπε ο Dodik.
Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τη συνέχιση των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Τον Απρίλιο του 2022, η Ρωσία έστειλε διπλωματική νότα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για το θέμα των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος των ρωσικών επιδρομών.

Η Μόσχα αγωνίζεται ανοιχτά για την επίτευξη ειρήνης, ενώ οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν τη σύγκρουση προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην Ουκρανία και τον λαό της, είχε δηλώσει ο Dodik προ καιρού και μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov.
«Είχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες.
Η ρωσική πλευρά πάντα φιλοδοξεί να διασφαλίσει ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε, η Δύση εξοπλίζει επίμονα τον εχθρό της Ρωσίας και διεξάγει τον πόλεμο της βλάπτοντας την Ουκρανία και τον λαό της που υποφέρει.
Εδώ και καιρό υποστηρίζουν συνεχώς ορισμένες δυνάμεις στην Ουκρανία, ώστε αυτές να μην συμφωνήσουν να καθίσουν στο τραπέζι και να βρουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Dodik στο τηλεοπτικό κανάλι RTPS.
«Θα μπορούσατε επίσης να ακούσετε τη δήλωση του Macron , η οποία είναι σχεδόν αδιανόητη, ότι είναι έτοιμος να στείλει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία.
Αυτό σίγουρα θα πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Srpska.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης