Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Mahmoud Ahmadinejad, πρώην πρόεδρος του Ιράν, υποψήφιος για διάδοχος του Raisi

Ο Mahmoud Ahmadinejad, πρώην πρόεδρος του Ιράν,  υποψήφιος για διάδοχος του Raisi
Ο Mahmoud Ahmadinejad, πρώην μέλος της ηγεσίας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Ιράν το 2005 και παραιτήθηκε λόγω περιορισμών στη θητεία το 2013
Ο σκληροπυρηνικός πρώην πρόεδρος του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad έχει εγγραφεί στη λίστα προκειμένου να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Ιουνίου, που διοργανώθηκαν μετά τον θάνατο του Ebrahim Raisi σε συντριβή ελικοπτέρου τον περασμένο μήνα, ανέφερε την Κυριακή 2 Ιουνίου η κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Ωστόσο, θα μπορούσε να αποκλειστεί από την κούρσα: το Ανώτατο Συμβούλιο της χώρας θα ελέγξει τους υποψηφίους και θα δημοσιεύσει τη λίστα με τα προσόντα στις 11 Ιουνίου.
Ο Ahmadinejad, πρώην μέλος της ηγεσίας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Ιράν το 2005 και παραιτήθηκε λόγω περιορισμών στη θητεία το 2013.
Του απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2017 από το Ανώτατο Συμβούλιο, ένα χρόνο αφότου ο Ανώτατος Ηγέτης Ali Khamenei τον προειδοποίησε ότι η είσοδος «δεν ήταν προς το συμφέρον του και της χώρας».
Αναπτύχθηκε ρήξη μεταξύ των δύο αφού ο Ahmadinejad υποστήριξε ρητά τον έλεγχο της εξουσίας του Χαμενεΐ.
Το 2018, σε σπάνια κριτική που απευθύνθηκε στον Khamenei , ο Ahmadinejad του έγραψε καλώντας να διενεργηθούν «ελεύθερες» εκλογές.
Ο Khamenei είχε υποστηρίξει τον Ahmadinejad μετά την επανεκλογή του το 2009 που προκάλεσε διαδηλώσεις κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν, προτού οι δυνάμεις ασφαλείας υπό την ηγεσία του επίλεκτου Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) εξουδετερώσουν τις ταραχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης