Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ φτιάχνουν το ΝΑΤΟ… Ασίας - Ειρηνικού - Κοινές ασκήσεις με Ιαπωνία και Νότια Κορέα – Σκληρή αντίδραση από Κίνα

Οι ΗΠΑ φτιάχνουν το ΝΑΤΟ… Ασίας - Ειρηνικού - Κοινές ασκήσεις με Ιαπωνία και Νότια Κορέα – Σκληρή αντίδραση από Κίνα
Οι υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν επίσημα να πραγματοποιήσουν τις εναρκτήριες στρατιωτικές ασκήσεις Freedom Edge μεταξύ των τριών χωρών σε συνάντηση στη Σιγκαπούρη την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024
Επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Ασία Ειρηνικού καταγράφεται  με ευθύνη των ΗΠΑ 
Το περασμένο φθινόπωρο ο Πρόεδρος Joe Biden και οι ομόλογοί του Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας υπέγραψαν ένα τριμερές σύμφωνο ασφαλείας.
Την ίδια ώρα Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να στρατιωτικοποιήσουν την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μέσω ενός αυξανόμενου ιστού συμφώνων ασφαλείας.
Οι υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν επίσημα να πραγματοποιήσουν τις εναρκτήριες στρατιωτικές ασκήσεις Freedom Edge μεταξύ των τριών χωρών σε συνάντηση στη Σιγκαπούρη την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024.
Οι ασκήσεις πολλαπλών τομέων, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν ναυτικές, εναέριες, υποβρύχιες ασκήσεις, πρόκειται να πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι.
Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή τις πιθανές τοποθεσίες τους.
Οι τρεις χώρες σχεδιάζουν επίσης μια ξεχωριστή άσκηση προσομοίωσης  για να μπορέσουν να αντιδράσουν καλύτερα σε «απειλές» στην Κορεατική Χερσόνησο και στην περιοχή του Ειρηνικού.
Λεπτομέρειες για την άσκηση δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.
Οι ασκήσεις Freedom Edge συμφωνήθηκαν στο περιθώριο του διαλόγου Shangri-La - ενός forum ασφαλείας με έδρα τη Σιγκαπούρη που επικεντρώνεται στις «αναδυόμενες απειλές» στην περιοχή.

Οι υπουργοί Άμυνας «επιβεβαίωσαν» τη «διαρκή δέσμευση των χωρών τους να ενισχύσουν την τριμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας για την αποτροπή πυρηνικών και πυραυλικών απειλών» που φέρεται να θέτει η Πιονγκγιάνγκ, καθώς και την υποτιθέμενη «επικίνδυνη και επιθετική» κινεζική «συμπεριφορά» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Τόνισαν επίσης τη σημασία της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες (rules based) και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας», σύμφωνα με δελτίο τύπου του Πενταγώνου.
«Επιπλέον, αναγνώρισαν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις βασικές τους θέσεις για την Ταϊβάν και τόνισαν τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν ως απαραίτητο στοιχείο ασφάλειας και ευημερίας στη διεθνή κοινότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις προγραμματισμένες τριμερείς ασκήσεις.
Ωστόσο, ανώτεροι κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές την Κυριακή ότι υπάρχουν «όρια» στην υπομονή του Πεκίνου απέναντι στις προκλήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
«Η Κίνα έχει διατηρήσει επαρκή αυτοσυγκράτηση απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και την πρόκληση, αλλά υπάρχουν όρια σε αυτό», είπε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Dong Jun στους παρευρισκόμενους στο Διάλογο Shangri-La.

Να επιλέξουν πλευρά

Ξεχωριστά στο Forum, ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου της Κινεζικής Μικτής Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Jing Jianfeng κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι συνήψε συμφωνίες ασφαλείας με περιφερειακά έθνη για να δημιουργήσει «μια εκδοχή του ΝΑΤΟ στη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, για να διατηρήσει την αμερικανική ηγεμονία».
Αυτό είναι παρόμοιο με τις διαδικασίες που έχουν προωθήσει οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, είπε ο Jing.
«Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία για να αναγκάσουν άλλες χώρες να επιλέξουν πλευρά και προωθούν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά», είπε, προειδοποιώντας ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν χάος και «δεσμεύουν τις περιφερειακές χώρες με το αμερικανικό πολεμικό άρμα».
Ο Jing χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» και χαρακτήρισε τη στρατηγική της Ουάσιγκτον στην περιοχή μία πολιτική που έχει σχεδιαστεί για να «φέρει διχασμό, να προκαλέσει αντιπαράθεση και να υπονομεύσει τη σταθερότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης