Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον «τοίχο» του ευρωκοινοβουλίου πρέπει να ανέβει η von der Leyen – Κρέμεται και από τη Meloni

Τον «τοίχο» του ευρωκοινοβουλίου πρέπει να ανέβει η von der Leyen – Κρέμεται και από τη Meloni
Υπάρχει μια πολύ σημαντική πιθανότητα η Γερμανίδα πολιτικός von der Leyen απλώς να μην πάρει τις ψήφους
Το 2019, η Ursula von der Leyen εξασφάλισε τη θέση της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόνο με ισχνή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: εννέα ψήφους.
Φέτος, το παιχνίδι των αριθμών που απαιτείται για να εξασφαλιστεί μια δεύτερη θητεία από ένα δυνητικά πιο εχθρικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές για την ΕΕ στις 6-9 Ιουνίου φαίνεται ακόμη πιο σκληρό.
Υπάρχει μια πολύ σημαντική πιθανότητα η Γερμανίδα πολιτικός απλώς να μην πάρει τις ψήφους.
Προκειμένου να κερδίσει άλλη μια θητεία διευθύνοντας την ΕΕ από τον 13ο όροφο των κεντρικών γραφείων της Επιτροπής στο Berlaymont στις Βρυξέλλες, η von der Leyen πρέπει να ξεπεράσει δύο μεγάλα πολιτικά εμπόδια.
Πρώτον, πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη από την ειδική πλειοψηφία των 27 ηγετών της ΕΕ γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια μιας μετεκλογικής συνεδρίασης στα τέλη Ιουνίου.
Δεύτερον, πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους από 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει την επιλογή των ηγετών κατά τη διάρκεια μιας επόμενης, μυστικής ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

Υπέρ της Συμβούλιο

Τα πράγματα είναι ευκολότερα στο μέτωπο του Συμβουλίου.
Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της Ursula von der Leyen έχει 12 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, όλοι από τους οποίους αναμένεται να συσπειρωθούν πίσω της.
Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος να πάνε τα πράγματα στραβά: ο Γάλλος Emmanuel Macron θα μπορούσε να βρει έναν άλλο υποψήφιο και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz είναι απλώς… σοσιαλιστής.

Το πρόβλημα του κοινοβουλίου

Προς το παρόν, ωστόσο, οι εθνικοί ηγέτες δεν της προκαλούν… ημικρανία.
Αντιθέτως, ανησυχεί για το Κοινοβούλιο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το EPP της von der Leyen θα είναι η μεγαλύτερη ενιαία ομάδα στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές, με 170 έδρες.
Για να έχει πλειοψηφία, θα χρειαστεί στη συνέχεια να προσφέρει κίνητρα στις άλλες μεγάλες κεντρώες ομάδες - τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους - στο μετεκλογικό αλισβερίσι.
Οι συμφωνίες θα εξαρτηθούν από το ποιες χώρες θα αποκτήσουν κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες.

Τα μαθηματικά της επανεκλογής

Εάν καταφέρει να εξασφαλίσει υποστήριξη από το ΕΛΚ, τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τότε θα έχει περίπου 390 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις από τη δημοσκόπηση του POLITICO.
Αυτό θα την έβαζε πάνω από το όριο των 361, αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί γνώστες προειδοποιούν ότι ακόμα κι αν οι ηγέτες των κομμάτων τους διατάξουν να στηρίξουν τη von der Leyen, είναι πιθανό ότι πάνω από το 10% των νομοθετών σε καθεμία από αυτές τις ομάδες είτε θα της αντιταχθούν είτε θα απέχουν τη μεγάλη μέρα.
Ένα ποσοστό φθοράς 10% θα μείωνε το σύνολο της von der Leyen σε 351, 10 λιγότερο από τον κρίσιμο αριθμό.
Και αυτή είναι μια γενναιόδωρη εκτίμηση: Σύμφωνα με τους πολιτικούς εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε το POLITICO, το ποσοστό «εξέγερσης» θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το 10%, ακόμη και μέσα στο ίδιο το ΕΛΚ της von der Leyen.
Σε προηγούμενες ψηφοφορίες, οι αντάρτες που παραβιάζουν τη γραμμή του κόμματος ήταν μεταξύ 13% και 28%.
Το 2019, η von der Leyen κέρδισε την πλειοψηφία της με εννέα ψήφους χάρη στην υποστήριξη του ΕΛΚ, του Renew και του S&D.
Κέρδισε επίσης αρκετές ψήφους από το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban και το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει αυτά τα δύο στρατόπεδα αυτή τη φορά.
Έχει πιέσει σκληρά το PiS και το Fidesz για τις αποτυχίες τους όσον αφορά το κράτος δικαίου και η κυβέρνησή της τους χαρακτήρισε ως τους «bêtes noires» του μπλοκ.

Ο ρόλος Meloni

Όσον αφορά τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους, ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωβουλευτών τους ενδέχεται να καταψηφίσουν τη von der Leyen φέτος επειδή ανησυχούν ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμαχίας με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni.
Την κατηγορούν επίσης ότι αποδυναμώνει την πράσινη ατζέντα της ΕΕ.
Επιπλέον, υπάρχουν έντονα κόκκινα σημάδια κινδύνου ότι ο αριθμός των ανταρτών στις τάξεις της ΕΛΚ θα μπορούσε να είναι παράξενα υψηλός.
Το γαλλικό Les Républicains - αναμένεται να έχουν έξι ευρωβουλευτές - δεν την υποστηρίζουν, και οι γνώστες του ΕΛΚ φοβούνται την κλονισμένη υποστήριξη μεταξύ των αντιπροσωπειών τους της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας.
Δυστυχώς, στο συνέδριο του ΕΛΚ για την ανάδειξη της στο Βουκουρέστι τον Μάρτιο, το 18% των 499 αντιπροσώπων που ψήφισαν είπαν «όχι» στη von der Leyen.
Αναγνωρίζοντας αυτή την ανησυχία για την πλήρη υποστήριξη του ΕΛΚ σε μυστική ψηφοφορία, ένας ανώτερος στέλεχος του ΕΛΚ είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι το αφεντικό έπρεπε να προσπαθήσει να συμμαχήσει με τον Πολιτικό Συνασπισμό του Donald Tusk στην Πολωνία και στο Ισπανικό Partido Popular.
«Πρέπει να σηκώσει τα μανίκια της και να τηλεφωνήσει σε όλους. Πρέπει να συνεχίσει να το κάνει μέχρι να τελειώσει η εκστρατεία.
Πρέπει να πιέσει σκληρά την Ισπανία. Πρέπει να πιέσει σκληρά την Πολωνία. Χρειάζεται σχεδιασμός», είπε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ.
Στο γαλλικό στρατόπεδο διαφωνούντων του ΕΛΚ, ο François Xavier Bellamy, μέλος των Les Républicains, είπε ότι εάν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επανεκλεγεί «θα είναι χάρη στον αγώνα που δώσαμε».
Ο Bellamy εκπροσωπεί μόνο έναν μικρό αριθμό νομοθετών, αλλά η πρότασή του ότι και άλλες εθνικές αντιπροσωπείες ενδέχεται να αντιταχθούν στη von der Leyen — σε συνδυασμό με τη λιγότερο από συντριπτική υποστήριξή της κατά τη διάσκεψη υποψηφιοτήτων στο Βουκουρέστι τον Μάρτιο — υποδηλώνει τον κίνδυνο σημαντικού ελλείμματος .

Ο παράγοντας Meloni

Η von der Leyen φλερτάρει επιμελώς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Meloni, την υποστήριξη της οποίας θα χρειαστεί τόσο στο τραπέζι του Συμβουλίου όσο και στο Κοινοβούλιο, αλλά φαίνεται σαν μια στρατηγική που θα μπορούσε να αποτύχει.
Όσο πιο κοντά πλησιάζει τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Meloni, τόσο περισσότερες ψήφους θα χάνει από τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.
Η υποστήριξη της Meloni θα είναι κρίσιμη για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο, αλλά η αξία της είναι λιγότερο προφανής στο Κοινοβούλιο, όπου το κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας πρόκειται να πάρει μόλις 10 έδρες - πολύ λιγότερες από τη συνδυασμένη δύναμη του Fidesz και του Νόμου και της Δικαιοσύνης.
Αυτές οι 10 ψήφοι θα αντισταθμίζονταν σχεδόν σίγουρα από την απώλεια ψήφων από τους Σοσιαλιστές, πολλοί από τους οποίους, ιδιαίτερα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Scholz στη Γερμανία, θα στρεφόταν εναντίον της von der Leyen για τη μαρτυρία της με τη Meloni.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης