Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ο ... ληγμένος Zelensky τρέμει το Συνταγματικό Δικαστήριο - Αποφεύγει να προσφύγει για τη νομιμότητα της θητείας του

Ουκρανία: Ο ... ληγμένος Zelensky τρέμει το Συνταγματικό Δικαστήριο - Αποφεύγει να προσφύγει για τη νομιμότητα της θητείας του
Η εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας υπενθύμισε ότι υπήρξαν πρώην πρόεδροι που συνέχισαν επίσης να ασκούν τα καθήκοντά τους μετά τη λήξη της θητείας τους
Το γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας αποφάσισε να μην προσφύγει τελικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο (CC) σχετικά με τη νομιμότητα του προέδρου Volodymyr Zelensky, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής του γραφείου νομικών υποθέσεων Irina Mudraya, μέσω συνέντευξής της στην ουκρανική έκδοση Babel.
Ο σχεδιασμός του προεδρικού γραφείου για προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας σχετικά με τη νομιμότητα της θητείας του Volodymyr Zelenky -η οποία θεωρείται συνταγματικώς λήξασα από τις 20 Μαίου- έγινε γνωστός τον Φεβρουάριο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες του Συντάγματος, τη νομοθεσία και τις συμφωνίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πιστεύω ότι ο πρόεδρος δεν έχει λόγους να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο», τόνισε σχετικά η Irina Mudraya.
Υπενθύμισε ότι οι πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας Viktor Yushchenko και Leonid Kuchma συνέχισαν επίσης να ασκούν τα καθήκοντά τους μετά τη λήξη της θητείας τους και «δεν προέκυψαν ερωτήσεις».
Σύμφωνα με την Irina Mudra, τον Νοέμβριο του 2023, πραγματοποιήθηκαν πολιτικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του «Διαλόγου Jean Monnet» με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Verkhovna Rada, όπως ονομάζεται εγχώρια η ουκρανική βουλή.
«Συμφωνήσαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το τέλος του πολέμου και το κοινοβούλιο θα αναπτύξει έναν ειδικό νόμο που θα το ρυθμίζει. Φαίνεται ότι αυτό είχε προγραμματιστεί για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το τέλος του στρατιωτικού νόμου», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Zelensky.

μθδραυα.JPG
Η Irina Mudraya αναπληρώτρια νομική εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας


Υπενθυμίζεται προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου του 2024.
Ωστόσο, η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών βάσει στρατιωτικού νόμου, επομένως ακυρώθηκαν.
Στις 20 Μαΐου έληξαν κι επίσημα οι προεδρικές εξουσίες του επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κίεβο, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin σημείωσε ότι η μόνη νόμιμη αρχή στην Ουκρανία παραμένει η βουλή και ο πρόεδρός της, καθώς το άρθρο 111 του Συντάγματος της Ουκρανίας προβλέπει την επέκταση των εξουσιών αποκλειστικά της βουλής, χωρίς όμως να προβλέπει κάτι ανάλογο και για τις αρμοδιότητες του προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης