Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οσμή σκανδάλου στοιχειώνει την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία: Έφοδος στην Toyota - Τσουνάμι εξελίξεων σε Honda, Mazda, Suzuki

Οσμή σκανδάλου στοιχειώνει την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία: Έφοδος στην Toyota - Τσουνάμι εξελίξεων σε Honda, Mazda, Suzuki
Το σκάνδαλο έχει ταράξει την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, με τους ανταγωνιστές Honda, Mazda και Suzuki να παραδέχονται επίσης ότι υπέβαλαν επίσης, ελαττωματικά στοιχεία
Έφοδο στα κεντρικά γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota πραγματοποίησε το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας την Τρίτη 4/6, καθώς κλιμακώνεται το σκάνδαλο για παραποιημένα ή ελλιπή δεδομένα ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.
Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο ζήτησε μάλιστα... συγγνώμη για την παροχή εσφαλμένων ή παραποιημένων δεδομένων.
Το σκάνδαλο έχει ταράξει την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, με τους ανταγωνιστές Honda, Mazda και Suzuki να παραδέχονται επίσης ότι υπέβαλαν ελαττωματικά στοιχεία.
Να σημειωθεί πως η Toyota πούλησε περισσότερα από 11 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα το 2023.
Όπως αναφέρθηκε από την εταιρεία, τα ευρήματα δεν επηρεάζουν την ασφάλεια των οχημάτων που βρίσκονται ήδη στον δρόμο.
Η εταιρεία ανέστειλε την παραγωγή τριών μοντέλων: των Corolla Fielder, Corolla Axio και Yaris Cross.
Η έφοδος των Αρχών πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες και τους λάτρεις των αυτοκινήτων.
Υποκλίθηκε και έμεινε σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα, κάτι που συνηθίζεται στην Ιαπωνία όταν οι εταιρείες ζητούν συγγνώμη για λάθη.
«Αμελήσαμε τη διαδικασία πιστοποίησης και κατασκευάσαμε μαζικά τα αυτοκίνητά μας χωρίς πρώτα να λάβουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα» είπε ο κ. Toyoda.
a6fa88f0-2236-11ef-8b90-cbc74c6fd10d.jpg.webp
Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Honda, Mazda και Suzuki πρόκειται επίσης να ελεγχθούν από τις αρχές για το ίδιο θέμα.
Η Honda είπε ότι διαπίστωσε αδικήματα σε δοκιμές που σχετίζονται με τον θόρυβο και την ισχύ του κινητήρα, αλλά τόνισε ότι τα οχήματά της είναι ασφαλή στην οδήγηση.
Η Mazda σταμάτησε τις αποστολές ορισμένων αυτοκινήτων και είπε ότι θα αναλάβει το κόστος στους προμηθευτές της.
Ωστόσο, η εταιρεία πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζει να εκδώσει ανακλήσεις.
Τα ευρήματα ισχύουν επίσης για ένα μοντέλο αυτοκινήτου Suzuki που δεν παράγεται πλέον.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η αυτοκινητοβιομηχανία Daihatsu που ανήκει στην Toyota έκλεισε όλα τα εργοστάσιά της για περισσότερο από ένα μήνα , αφού παραδέχτηκε ότι είχε παραποιήσει δοκιμές ασφαλείας.
Μερικά από τα αυτοκίνητα πωλήθηκαν με το σήμα Toyota.
Η Daihatsu αποζημίωσε περισσότερους από 400 εγχώριους προμηθευτές κατά την περίοδο που τα εργοστάσιά της ήταν σε αδράνεια.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το CNN, Toyota Motor και Mazda σταμάτησαν τις αποστολές ορισμένων οχημάτων αφού το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας εντόπισε παρατυπίες στις αιτήσεις για πιστοποίηση ορισμένων μοντέλων.

Ποια μοντέλα της Toyota αφορά

Η Toyota δήλωσε ότι το «λάθος» της είχε συμβεί κατά τη διάρκεια έξι διαφορετικών δοκιμών που διεξήχθησαν το 2014, το 2015 και το 2020.
Τα μοντέλα που επηρεάστηκαν ήταν τα Corolla Fielder, Corolla Axio και Yaris Cross και οι εκδόσεις τεσσάρων δημοφιλών μοντέλων που είχαν καταργηθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός που πωλήθηκε με τη μάρκα πολυτελείας Lexus.
Σε ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της παρατυπίας, η εταιρεία παραδέχθηκε ότι είχε μετρήσει τη ζημιά από σύγκρουση μόνο στη μία πλευρά της κουκούλας ενός μοντέλου, ενώ έπρεπε να το κάνει και στις δύο πλευρές.
Η Toyota είπε επίσης ότι διερευνά ακόμα ζητήματα που σχετίζονται με την απόδοση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων και σκοπεύει να ολοκληρώσει αυτήν την έρευνα έως τα τέλη Ιουνίου.
Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα απόδοσης που να παραβίαζαν τους κανονισμούς και οι πελάτες δεν χρειαζόταν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.
Οι μετοχές της Toyota έκλεισαν χθες (3/6) με πτώση 1,8%, σε αντίθεση με άνοδο 0,9% στον ευρύ δείκτη Topix.

Στο κάδρο και η Mazda

Την ίδια ώρα, και η Mazda προ ολίγων ημέρων ανέστειλε τις αποστολές του σπορ αυτοκινήτου Roadster RF και του χάτσμπακ Mazda2, αφού διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι είχαν τροποποιήσει τα αποτελέσματα δοκιμών λογισμικού ελέγχου κινητήρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Διαπίστωσε επίσης ότι οι δοκιμές σύγκρουσης των μοντέλων Atenza και Axela, τα οποία δεν είναι πλέον σε παραγωγή, είχαν παραβιαστεί με τη χρήση χρονοδιακόπτη για την ενεργοποίηση των αερόσακων κατά τη διάρκεια ορισμένων δοκιμών μετωπικής σύγκρουσης, αντί να βασίζονται σε έναν ενσωματωμένο αισθητήρα για την ανίχνευση σύγκρουσης.
Οι μετοχές της Mazda υποχώρησαν 3,3%.
Η Yamaha είπε ότι είχε σταματήσει τις αποστολές μιας σπορ μοτοσυκλέτας.
Η Honda είπε ότι εντόπισε λανθασμένες ενέργειες σε δοκιμές θορύβου και απόδοσης για μια περίοδο άνω των οκτώ ετών έως τον Οκτώβριο του 2017 σε περίπου δύο δωδεκάδες μοντέλα που δεν παράγονται πλέον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης