Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογική ανατροπή στην Ινδία: Ψυχρολουσία για τον πρωθυπουργό Modi, χάνει την πλειοψηφία - Κερδισμένη η αντιπολίτευση

Εκλογική ανατροπή στην Ινδία: Ψυχρολουσία για τον πρωθυπουργό Modi, χάνει την πλειοψηφία - Κερδισμένη η αντιπολίτευση
Το κόμμα του Modi BJP προβλέπεται να χάσει 64 από τις 303 έδρες, που είχε αποσπάσει στις προηγούμενες γενικές εκλογές του 2019
Σχετικά Άρθρα
Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi βιώνει ένα μεγάλο εκλογικό σοκ, καθώς βάσει των μέχρι στιγμής καταμετρημένων ψήφων, θα χρειαστεί να κάνει επώδυνους συμβιβασμούς για να επιτύχει μια ιστορική τρίτη θητεία στην ηγεσία της χώρας.
Και αυτό, διότι η καταμέτρηση καταδεικνύει ότι το κόμμα του Bharatiya Janata ή BJP υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας στην Κάτω Βουλή της χώρας.
Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (4/6), η συνεχιζόμενη καταμέτρηση υποδηλώνει ότι το BJP του Modi είναι πιθανό να κερδίσει μόλις 242 έδρες, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας.
Το κοινοβούλιο της Ινδίας έχει 543 έδρες, επομένως κυβέρνηση σχηματίζει το κόμμα ή ο συνασπισμός κομματικών δυνάμεων που «κόβει το νήμα» των 272 εδρών.

Η καταμέτρηση των ψήφων μέχρι στιγμής

india2024elections.JPG

Έκπληξη από την αντιπολίτευση - Φρένο στα σχέδια του Modi για άμεσες μεταρρυθμίσεις

Η διαφαινόμενη σοκαριστική ήττα για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του εγείρει ερωτήματα γύρω από την ακλόνητη ως τώρα δημοτικότητά του - και κινδυνεύει να βάλει στον πάγο τις εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε να εφαρμόσει το BJP.
Τώρα ο Modi θα κληθεί να αναζητήσει μικρότερους συμμάχους στην ήδη ευρεία Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) υπό την ηγεσία του BJP, η οποία πρόκειται να λάβει συνολικά 294 κοινοβουλευτικές έδρες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση Indian National Developmental Inclusive Alliance, ή ΙΝΔΙΑ, με επικεφαλής το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, αναμένεται να αποσπάσει 231 έδρες - ένα πολύ ευνοϊκότερο αποτέλεσμα από ό,τι είχε προβλεφθεί.
Εάν ισχύουν τα ως τώρα δεδομένα, μόνο το BJP θα έχανε 64 από τις 303 έδρες, που είχε αποσπάσει στις προηγούμενες γενικές εκλογές του 2019.
Όσο για τον ευρύτερο κυβερνητικό συνασπισμό του NDA, υπό την ηγεσία του BJP, κέρδισε 353 έδρες το 2019.
Αυτή η εξέλιξη ανατρέπει φυσικά τα σχέδια του Modi, o οποίος τον Μάρτιο δήλωνε ότι ήταν βέβαιος ότι το NDA θα εξασφάλιζε περισσότερες από 400 έδρες.
Παρά την αβέβαιη και Πύρρειο νίκη του, ο Modi αυτοανακηρύχθηκε νικητής αργά την Τρίτη, παρά τη διαφαινόμενη μειωμένη πλειοψηφία.
«Ο κόσμος πίστεψε στη NDA, για τρίτη συνεχόμενη φορά! «Αυτό είναι ένα ιστορικό κατόρθωμα στην ιστορία της Ινδίας», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός στο X καθώς η καταμέτρηση πλησίαζε στο τέλος.


Κλονίζεται η εικόνα του χαρισματικού ηγέτη - Δυσεπίλυτα ζητήματα για την οικονομία της Ινδίας

«Ο πρωθυπουργός Modi παραμένει δεδομένα μια δημοφιλής φιγούρα, ωστόσο η λάμψη του έχει ... επισκιαστεί καθώς οι καθημερινές πραγματικότητες της ανεργίας, του πληθωρισμού και της κακοδιαχείρισης κυριαρχούν στο μυαλό των ψηφοφόρων», τονίζει με σχόλιο του ο Yamini Aiyar, πρώην πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Πολιτικής με έδρα το Νέο Δελχί στο «Street Signs Asia» του CNBC.
Σύμφωνα με έρευνα του Απριλίου που διεξήχθη από το Κέντρο για τη Μελέτη των Αναπτυσσόμενων Κοινωνιών, η ανεργία αποτελούσε το νούμερο ένα πρόβλημα για το 27% των 10.000 συμμετεχόντων στα σχετικά ερωτηματολόγια.
Η συντριπτική πλειονότητα (62%) των ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι είχε γίνει πιο δύσκολο να βρεθεί δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του πρωθυποργού Modi.
Μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας στην πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου αυξήθηκε ανησυχητικά στο 8,1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο 7,4% του Μαρτίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Παρακολούθησης της Ινδικής Οικονομίας.
Ο Shilan Shah, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, σημείωσε από την πλευρά του, ότι ο Modi θα ξεκινήσει τη θητεία του με μια αποδυναμωμένη λαϊκή εντολή «και αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολη την επιβολή αμφιλεγόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων».
«Αλλά θα εξακολουθεί να μπορεί να εργάζεται ως επικεφαλής ενός σταθερού συνασπισμού», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο οικονομολόγος.
«Και ο ευρύτερος εναγκαλισμός της αξίας των μεταρρυθμίσεων από όλο το πολιτικό φάσμα σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμα να κάνει αρκετά για να διατηρήσει τη δυνητική ανάπτυξη στο 6-7%», εξηγεί αναφορικά με τυχόν συναινέσεις που μπορεί να αποσπάσει η οικονομική πολιτική του Modi.
«Αυτό θα άφηνε την οικονομία σε τροχιά  υπερδιπλασιασμού την επόμενη δεκαετία», κατέληξε στην πρόβλεψή του ο Shah.

H Ινδία του Modi σε αριθμούς - Στο κυνήγι της ... Κίνας

Υπό τον Modi, η Ινδία, των 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών, γνώρισε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο είδε το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κατά 8,2% για το οικονομικό έτος του 2024.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Ινδίας θα αναπτυχθεί κατά 6,8% το 2024 και κατά 6,5% το 2025 - μια ευνοϊκή προοπτική σε σύγκριση με τις προοπτικές ανάπτυξης της γειτονικής αλλά και ... ανταγωνιστικής Κίνας που αναμένεται μεγεθυνθεί κατά 5% το 2024 και κατά 4,5% το 2025.
«Ο πρωθυπουργός Modi θα πρέπει να ... σφίξει τα λουριά του ενάντια σε αντιπάλους όπως η Κίνα. Αυτό περιλαμβάνει την έγκριση υποστήριξης για τις εγχώριες αμυντικές δυνατότητες παραγωγής», τόνισε σχετικά ο Samir Kapadia, Διευθύνων Σύμβουλος της India Index και διευθύνων σύμβουλος του Vogel Group.
Στο μανιφέστο του BJP για την επόμενη κυνερνητική του θητεία, ο Modi προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα καταστήσει την Ινδία μία από τις τρεις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, θα καταπολεμήσει επιθετικά τη φτώχεια, θα ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη, καθώς και ότι θα πατάξει οριστικά τη διαφθορά.
«Έχουμε μετατραπεί από ένα έθνος που ήταν στο "Fragile Five" σε ένα έθνος που είναι μία από τις πέντε κορυφαίες οικονομίες του κόσμου», επισήμανε με ... αρκετή αισιοδοξία στο μανιφέστο.
Ενώ η Ινδία έχει δει των όντι ισχυρή οικονομική ανάπτυξη υπό τον Modi, παρατηρητές και επικριτές έχουν προειδοποιήσει για τον «δημοκρατικό κατήφορο» που, όπως προειδοποιούν παίρνει ανησυχτική τροπή.
«Το κυβερνών αντιπλουραλιστικό, ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) με τον πρωθυπουργό Modi στο τιμόνι, για εργαλειοποίησε νόμους κατά των εξεγέρσεων, περί δυσφήμισης και ... τρομοκρατίας για να φιμώσει επικριτές και αντιπάλους», έχει συμπεράνει για το ζήτημα το Ινστιτούτο V-Dem που εδρεύει στη Σουηδία, σε έκθεση του 2024.
Άλλοι σχολιαστές, ωστόσο, δεν παύουν να αναδεικνύουν την ομαλή διεξαγωγή εκλογών και την εναλλαγή στην εξουσία ως εχέγγυα της δημοκρατικής πορείας της Ινδίας, παρά τα πολυάριθμα πολιτικά προβλήματα στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου.
«Οι εκλογές φωτίζουν επίσης την Ινδία ως ένα ανερχόμενο αστέρι που βασίζεται στη δημοκρατία και χαίρομαι που δίνει μεγάλη προσοχή σε όλη τη δυναμική ανάπτυξη που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα», υποστηρίζει ο Malcolm Dorson, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στο Global X ETFs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης