Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στην ατζέντα της συνάντησης Macron με Biden η χρήση των «παγωμένων» ρωσικών assets

ΗΠΑ: Στην ατζέντα της συνάντησης Macron με Biden η χρήση των «παγωμένων» ρωσικών assets
«Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μονομερώς»
Σχετικά Άρθρα
Μία λύση για τη χρήση των «παγωμένων» (ή κλεμμένων, στη συγκεκριμένη περίπτωση) ρωσικών assets αξίας 300 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να βοηθηθεί η Ουκρανία, πρέπει να εξευρεθεί από κοινού με τους συμμάχους και άλλες χώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Joe Biden με τον Emmanuel Macron (στις 8/6), στο Παρίσι, και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τους ηγέτες της G7 στην Ιταλία την επόμενη εβδομάδα -αρνήθηκε να πει αν επίκειται συμφωνία.
«Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μονομερώς, διότι τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Και έτσι πρέπει να έχουμε συμμετοχή και βοήθεια από τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αλλιώς δεν θα λειτουργήσει», είπε.

Ευρωπαϊκό φιάσκο με τα ρωσικά assets: Τρόμος για τον οικονομικό πόλεμο του Putin, αναγκαίο «φρένο» στην κλοπή του αιώνα

Ένα ακόμη σχέδιο της Δύσης ναυάγησε, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν έλαβαν απόφαση στη σύνοδο της 27ης Μάη 2024 αναφορικά με τη χρήση των κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, παρά την αισιοδοξία η οποία είχε εκφραστεί από τον διεθνή Τύπο, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για μία κίνηση που ισοδυναμεί με κλοπή - παραβιάζει τα συναλλακτικά ήθη του διεθνούς εμπορίου αλλά το διεθνές δίκαιο όσον αφορά το κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα, όπως είπε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, τα ρωσικά assets είχε συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο να χρησιμοποιηθούν χάριν της Ουκρανίας.
«Σήμερα εγκρίναμε τους κανονισμούς και την πρότασή μου να χρησιμοποιηθεί το 90% των κερδών για τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης.
Δεν θα αρνηθώ ότι είχαμε έντονες συζητήσεις σχετικά με αυτή τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η έγκριση της οποίας αντιμετωπίζει ορισμένα εμπόδια στον δρόμο προς την απαραίτητη ομοφωνία».
Σύμφωνα με τον Borrell, οι χώρες της ΕΕ πρέπει ομόφωνα να συμφωνήσουν για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την Ουκρανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης, μέσω του οποίου η κοινότητα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αγορά όπλων για το Κίεβο.
«Οι ηγέτες μας είχαν συνάψει μια πολιτική συμφωνία τον Μάρτιο, η οποία ακόμη δεν είναι σε ισχύ.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία να κρατηθεί δέσμια από άλλες αποφάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το θέμα, δεδομένου του επείγοντος της κατάστασης
Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα τώρα, όχι σε έναν χρόνο. Έχουμε ήδη καθυστερήσει».
Ο Borrell σημείωσε ότι μια χώρα εμποδίζει τη λήψη της απόφασης, αλλά δεν την κατονόμασε.
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αποφάσεις, αλλά το μπλοκάρισμα μιας απόφασης θα πρέπει να είναι ανάλογο με το θέμα που διακυβεύεται», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ τόνισε ότι γενικά έχουν μπλοκαριστεί επτά νομικά έγγραφα στο Συμβούλιο της ΕΕ, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει τη διάθεση 5 δισ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία.
Μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Νωρίτερα, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε ψήφισμα που υποχρεώνει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσουν να μεταφέρουν έσοδα από την επανεπένδυση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) δύο φορές το χρόνο, η οποία στη συνέχεια θα κατευθύνει το 90% αυτών των κεφαλαίων σε όπλα για το Κίεβο.
Το υπόλοιπο 10% θα δοθεί σε προγράμματα οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία.
Η ΕΕ αναμένει να εισπράττει 2,5-3 δισ. ευρώ ετησίως με αυτόν τον τρόπο. Η πρώτη απόσυρση έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2024.
Η ΕΕ έχει επί του παρόντος δεσμευμένα κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 210 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι η Ρωσία θα δώσει παρόμοια απάντηση σε περίπτωση παράνομης χρήσης των περιουσιακών στοιχείων της από δυτικές χώρες, έχει τους πόρους για αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης