Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέσπασμα Salvini: Macron εάν θέλεις πόλεμο, βάλε κράνος και φύγε για Ουκρανία αλλά μην ενοχλείς τους Ιταλούς

Ξέσπασμα Salvini: Macron εάν θέλεις πόλεμο, βάλε κράνος και φύγε για Ουκρανία αλλά μην ενοχλείς τους Ιταλούς
«Καμία ιταλική βόμβα ή σφαίρα δεν θα χτυπήσει τη Ρωσία» τόνισε ο αντιπρόεδρος  της ιταλικής κυβέρνησης
Σκληρή επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini με αφορμή την πρότασή για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις Salvini συνέπεσαν χρονικά με την προειδοποίηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov ότι οι Γάλλοι στρατιώτες που επιχειρούν στην Ουκρανία θα είναι νόμιμοι στόχοι.
«Η Ιταλία δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν.
Macron, θέλεις να ξεκινήσεις πόλεμο; Βάλε κράνος, βάλε γιλέκο και πήγαινε στην Ουκρανία, αλλά μην ενοχλείς τους Ιταλούς!
Πηγαίνετε και πολεμήστε, αλλά μην ενοχλείτε, ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά», είπε ο Salvini κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Μπάρι.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι οι Ιταλοί έχουν μια «καθαρή επιλογή» και ότι «καμία ιταλική βόμβα ή σφαίρα δεν θα χτυπήσει τη Ρωσία».

Η αφίσα με τον Macron …στρατιώτη

Ο Salvini επέκρινε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο δημοσιεύοντας ένα φωτογραφικό μοντάζ του με στολή μάχης και οπλισμένο με ένα τουφέκι, κατηγορώντας τον ότι θέλει να βυθίσει την Ευρώπη σε πόλεμο με τη Ρωσία.
«Μια στρατιωτική κλιμάκωση και Ιταλοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή υπό τις διαταγές επικίνδυνων βομβιστών;
macron_army.jpg

Όχι ευχαριστώ», έγραψε στον λογαριασμό του ο εθνικιστής ηγέτης, του οποίου το κόμμα LEGA, είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας υπό την ηγεσία της Giorgia Meloni.
Δίπλα στη φωτογραφία που δείχνει τον Macron ως πολεμιστή με κράνος, ντυμένο με στολή με τα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιλέκο, υπάρχει ένα πορτρέτο του Salvini σε προεκλογική συγκέντρωση, με σηκωμένο το χέρι και ένα ροζάριο στο χέρι.
«Ναι στη δέσμευση της Ιταλίας για ειρήνη και στη συνταγματική άρνηση του πολέμου, εμπνευσμένη από τη συλλογική ηθική μας συνείδηση και τη χριστιανική μας παράδοση», πρόσθεσε ο Salvini.

«Stoltenberg, Borrell δεν είναι σε θέση να μιλάνε εξ ονόματος των Ευρωπαίων»

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Roberto Vannacci, υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κόμμα LEGA, στο ίδιο πνεύμα με τον Salvini, είπε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δεν έχει εξουσιοδότηση να στέλνει όπλα στην Ουκρανία και ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων.
«Πολιτικά μιλώντας, το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.
Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία έχουν ληφθεί από μεμονωμένες χώρες.
Ο γενικός γραμματέας δεν έχει καμία εξουσία επί του θέματος. Είναι γραφειοκράτης, εκπρόσωπος ενός οργανισμού που δεν εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση.
Ωστόσο, φαίνεται ότι μιλά για όλα τα κράτη μέλη, καθώς έχει ξεπεράσει κάθε όριο» είπε ο Vannacci.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι ο Borrell όπως και ο Stoltenberg, εκφράζει κοινή θέση χωρίς να συμβουλευτεί τις αρχές μεμονωμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν και η Meloni είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας και έχει συναντηθεί συχνά με τον Volodymr Zelensky, είναι προφανές ότι έχει να αντιμετωπίσει αυξανόμενη αντίδραση στην Ιταλία.

Νόμιμοι στόχοι οι Γάλλοι στρατιώτες


Εν τω μεταξύ ο Lavrov αποκάλυψε ότι Γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν ήδη στην Ουκρανία «μεταμφιεσμένοι» ως εκπαιδευτές.
«Όσον αφορά τους Γάλλους εκπαιδευτές, έχω λόγους να πιστεύω ότι επιχειρούν ήδη στην Ουκρανία και υπάρχουν πολλές αποδείξεις.
Όποιοι κι αν είναι, μέλη των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων ή απλά μισθοφόροι, είναι απολύτως νόμιμοι στόχοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στις αρχές Μαΐου, ο Macron είπε σε συνέντευξή του στο The Economist ότι δεν αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν λάβει αίτημα από το Κίεβο και εάν η Ρωσία διασπάσει την ουκρανική άμυνα.
Οι δηλώσεις προκάλεσαν διαμάχη, με πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, να αποκηρύσσουν τις πολεμικές ιαχές Macron.
Ο πρώην αξιωματούχος Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Stephen Bryen δήλωσε, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε επίσης τον Μάιο, αλλά στους Asia Times, ότι η Γαλλία έστειλε ήδη την πρώτη ομάδα περίπου 100 στρατιωτών της Λεγεώνας των Ξένων στην Ουκρανία, από τους περίπου 1.500 που υποτίθεται ότι θα έφταναν στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Bryen, το πρώτο σώμα, το οποίο περιλαμβάνει ειδικούς πυροβολικού και αναγνωρίσεων, αναπτύχθηκε στο Slaviansk στην περιοχή Donbass, για υποστήριξη της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ενάντια στις προόδους του ρωσικού στρατού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης