Τελευταία Νέα
Διεθνή

Meta: Βελγικό δικαστήριο υποχρεώνει την εταιρεία να αποζημιώσει Φλαμανδό ευρωβουλευτή με πολλές χιλιάδες ευρώ

Meta: Βελγικό δικαστήριο υποχρεώνει την εταιρεία να αποζημιώσει Φλαμανδό ευρωβουλευτή με πολλές χιλιάδες ευρώ

Η Meta διατάχθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις σε Φλαμανδό ευρωβουλευτή

Σχετικά Άρθρα

Βελγικό εφετείο διέταξε τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, να καταβάλει 27.779 ευρώ ως αποζημίωση στον ευρωβουλευτή του Vlaams Belang, Tom Vandendriessche.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε λογοκρίνει άδικα τον συντηρητικό πολιτικό για τις «απεχθές» αναρτήσεις του, αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.
Είναι η πρώτη φορά που μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τιμωρείται νομικά για την εφαρμογή ενός τέτοιου «shadowban»— μια διαδικασία που η Meta αρνιόταν πάντα ότι χρησιμοποίησε ποτέ και η οποία δεν εμφανίζεται πουθενά στους Όρους Παροχής Υπηρεσιών της.
Το Shadowbanning είναι το ευρέως χρησιμοποιούμενο όνομα για την απόκρυψη των χρηστών ή του περιεχομένου τους από την προβολή χωρίς να καθιστά σαφή τη διαδικασία στον χρήστη.
Το άτομο που στοχεύει δεν ειδοποιείται ποτέ από την αρμόδια εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το μήνυμά του δεν έχει απήχηση στο κοινό.
Η απόφαση παρέχει συγκεκριμένες αποδείξεις για τον λογοκριτικό τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας στοχεύουν να ελέγξουν την αφήγηση επιβάλλοντας οικειοθελώς «ευρωπαϊκές (ενωσιακές) αξίες» στους χρήστες του Διαδικτύου.
Ενώ οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούν από την αριστερά και τα συμμαχικά φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης έχουν συχνά ζωγραφίσει το shadowbanning ως μια θεωρία συνωμοσίας που επινοήθηκε από τη Δεξιά, τα αρχεία Twitter, που κυκλοφόρησαν από τότε που ο Elon Musk ανέλαβε την πλατφόρμα που τώρα μετονομάστηκε σε X, έδειξαν ότι είναι ένας συνηθισμένος λειτουργικός μηχανισμός.
Αυτό το συγκεκριμένο shadowban χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν η Meta το τοποθέτησε για πρώτη φορά στη σελίδα του Tom Vandendriessche στο Facebook.
Ως αποτέλεσμα, οι αναρτήσεις του έγιναν λιγότερο ορατές, μειώνοντας σημαντικά την απήχησή τους.

Πληρώνει το… μπλοκάρισμα

Δεν σταμάτησε εκεί για τον Vandendriessche, ωστόσο, καθώς λίγους μήνες αργότερα, ο διαφημιστικός λογαριασμός του μπλοκαρίστηκε οριστικά, με προσωρινούς περιορισμούς στην πρόσβασή του σε αυτόν.
Ο Μέτα υποστήριξε το μέτρο τονίζοντας ότι ορισμένες από τις αναρτήσεις του Vandendriessche παραβίαζαν τις οδηγίες του Facebook, συμπεριλαμβανομένης της «ρητορικής μίσους» και της «υποστήριξης για οργανώσεις μίσους».
Όμως, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούσε να προσκομίσει κανένα στοιχείο για αυτό.

Μια πρώτη νίκη

Μετά την απόφαση, ο ευρωβουλευτής έγραψε στο X ότι ήταν μια "πρώτη νίκη εναντίον της Big Tech".
Σε ξεχωριστό δελτίο τύπου από το κόμμα του, ο Vandendriessche είπε ότι το να πας έναν τεχνολογικό γίγαντα στο δικαστήριο είναι «πρακτικά αδύνατο», αφού «δεν μπαίνεις στον αγώνα σε ίσους όρους ανταγωνισμού.
Ελπίζω αυτή η απόφαση να καθιστά σαφές στο Facebook ότι δεν μπορούν πλέον να με λογοκρίνουν, μαζί με πολλούς πολίτες, χωρίς συνέπειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης