Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Stop and Frisk»: Η νέα τακτική της Σουηδικής Αστυνομίας για να αντιμετωπίσει την έκρηξη της εγκληματικότητας

«Stop and Frisk»: Η νέα τακτική της Σουηδικής Αστυνομίας για να αντιμετωπίσει την έκρηξη της εγκληματικότητας

Ο νέος νόμος σε εφαρμογή

Σχετικά Άρθρα

Η σουηδική αστυνομία έκανε για πρώτη φορά χρήση νέου νόμου που επιτρέπει την εισαγωγή προσωρινών «ζωνών ασφαλείας» σε περιοχές υψηλής εγκληματικότητας.
Ο νόμος «stop and frisk», που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο, επιτρέπει στην αστυνομία να διενεργεί σωματικές έρευνες καθώς και έρευνες οχημάτων χωρίς ένταλμα ή πιθανή αιτία «στο βαθμό που είναι απαραίτητο για την πρόληψη ή την αναστολή της εγκληματικής δραστηριότητας που έχει γίνει στη ζώνη».
Οι αναζητήσεις επιτρέπονται μόνο σε δημόσιους χώρους.
Η πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου ανακοινώθηκε στις 5 Ιουνίου για τη γειτονιά Hageby του Norrköping.
Αρχικά θα ισχύει μέχρι τις 18 Ιουνίου, αλλά μπορεί να ακυρωθεί ή να παραταθεί.
Το Norrköping, μια πόλη περίπου 145.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης, μαστίζεται από έναν συνεχιζόμενο πόλεμο συμμοριών, με επίκεντρο την περιοχή Hageby.
Από τον Μάιο του περασμένου έτους, εγκληματικές συμμορίες έχουν διαπράξει πολλές βομβιστικές επιθέσεις, έναν πυροβολισμό σε ένα εμπορικό κέντρο και έναν πυροβολισμό στην εξώπορτα μιας πολυκατοικίας.
Ο αριθμός των πυροβολισμών στην πόλη διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του 2023 σε συνολικά 15.
Μέχρι στιγμής το 2024, η πόλη έχει δει 11 πυροβολισμούς, εκ των οποίων οι 3 θανατηφόροι.
Στις 2 Ιουνίου, σε διαμέρισμα της περιοχής, σημειώθηκε διπλή δολοφονία, που υποπτεύεται ότι σχετίζεται με συμμορία.
Καθώς η αστυνομία πιστεύει ότι οι φόνοι διαπράχθηκαν ως αντίποινα για έναν προηγούμενο πυροβολισμό, αυτό οδήγησε στην απόφαση να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας.
Η Σουηδία, κάποτε μια ομοιογενής χώρα όπου κάθε φόνος γινόταν πρωτοσέλιδο σε κάθε εφημερίδα, από τις αρχές του 2024 έως τις 15 Μαΐου είχε βιώσει 109 πυροβολισμούς με 14 νεκρούς και 19 τραυματίες.
Την ίδια περίοδο, η αστυνομία κατέγραψε 50 βομβιστικές επιθέσεις, 29 απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων και 74 προετοιμασίες για βομβιστικές επιθέσεις.
Πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των πυροβολισμών που κατέγραψε η αστυνομία στη χώρα ήταν 363, με 53 νεκρούς, καθώς και 149 βομβιστικές επιθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης