Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάει η «φούσκα» των ESG – Εκροές ρεκόρ από τους επενδυτές στη Βρετανία

Σκάει η «φούσκα» των ESG – Εκροές ρεκόρ από τους επενδυτές στη Βρετανία
Η Βρετανία ήταν από τους πρωτοπόρους στον κλάδο ESG
Σχετικά Άρθρα
Οι Βρετανοί επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από τα «υπεύθυνα» (responsible funds) funds που εστιάζουν στα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance), καθώς το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και η καθυστέρηση της νομισματικής χαλάρωσης, «ξεφουσκώνουν» τη φούσκα των τελευταίων ετών στον κλάδο.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που επικαλούνται οι Financial Times, τα responsible funds κατέγραψαν καθαρές εκροές – ρεκόρ (στα 1,4 δισεκ. λίρες τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν), ύψους 544 εκατ. λιρών τον Σεπτέμβριο του 2023, που σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν αποσύρει πάνω από 1 δισεκ. λίρες για το 9μηνο του έτους.
Τα responsible funds, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια ESG στις επενδυτικές αποφάσεις, είδαν τεράστιες εισροές μεταξύ 2018 και 2021 εν μέσω κύματος ενθουσιασμού και παρουσίαζαν καλή απόδοση πριν και κατά τη διάρκεια του Covid-19, καθώς συχνά επικεντρώνονταν σε μετοχές υψηλής ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και απέφευγαν τις εταιρείες ενέργειας και τουρισμού -που επλήγησαν σκληρά από τους περιορισμούς της πανδημίας.
Ωστόσο, μετά το τέλος των περιορισμών της πανδημίας, έχουν δυσκολευτεί σηκαντικά, καθώς οι αναπτυσσόμενες εταιρείες πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων, οι ενεργειακές μετοχές έχουν εκτιναχθεί και οι επενδύσεις ESG αντιμετωπίζουν πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ.
Αναλυτές της Deutsche Bank απέδωσαν την υποαπόδοση του κλάδου ESG σε όλη την Ευρώπη σε «στα υψηλά επιτόκια και την ενεργειακή κρίση».
Επίσης, στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αναλυτές της Jefferies υποδηλώνουν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των κεφαλαίων με σήμανση ESG που φέρουν ετικέτα εκτός των ΗΠΑ, έχουν ξεπεράσει τους δείκτες αναφοράς τους από το 2021 και μετά. Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η κρίση κόστους ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου άσκησε πίεση στους επενδυτές του κλάδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης