Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Να απαγορευτούν οι διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων

Guterres (ΟΗΕ): Να απαγορευτούν οι διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Σχετικά Άρθρα
Οι άνθρωποι συνιστούν για τον πλανήτη τον ίδιο «κίνδυνο» με εκείνον του μετεωρίτη που εξόντωσε τους δεινοσαύρους, προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres, στο μήνυμά του για την την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Μάλιστα, ζήτησε να απαγορευτούν οι διαφημίσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, με αφορμή ότι οι 12 τελευταίοι μήνες ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ.
«Όσον αφορά το κλίμα, εμείς δεν είμαστε οι δεινόσαυροι. Είμαστε ο μετεωρίτης. Όχι μόνο κινδυνεύουμε, εμείς είμαστε ο κίνδυνος», είπε, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.
Να σημειωθεί πως ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, σε ξηρά και θάλασσα και ο 12ος συνεχόμενος μήνας που σπάει το ρεκόρ του, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
«Οι εκπομπές (καυσαερίων) παγκοσμίως πρέπει να μειώνονται κατά 9%» κάθε χρόνο μέχρι το 2030 ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο του 1,5°C, υπενθύμισε ο Antonio Guterres.
«Καλώ όλες τις χώρες να απαγορεύσουν τη διαφήμιση των εταιρειών ενέργειας που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα», όπως συνέβη και με άλλα επιβλαβή προϊόντα για την υγεία, όπως με τον καπνό, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ομιλία του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για το κλίμα», «να ακολουθήσουμε τη λωρίδα που θα μας βγάλει από τον αυτοκινητόδρομο προς την κόλαση».
Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για φορολόγηση των κερδών της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, ώστε με τα έσοδα να χρηματοδοτηθεί ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έκανε επίσης λόγο, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, για «φόρους αλληλεγγύης» στον τομέα των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών.
«Ακόμη και αν οι εκπομπές μειώνονταν από αύριο στο μηδέν, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το κλιματικό χάος θα στοίχιζε τουλάχιστον 38 τρισεκ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2050», υποστήριξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης