Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή δικαίωση Βούλγαρου δημοσιογράφου για δικαστικό ρεπορτάζ

Ευρωπαϊκή δικαίωση Βούλγαρου δημοσιογράφου για δικαστικό ρεπορτάζ
Η χώρα βρίσκεται πλέον στην 59η θέση της κατάταξης, μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με το 2019
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο έκρινε τη Βουλγαρία ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης του ερευνητή δημοσιογράφου Rossen Bossev, ο οποίος αποκάλυψε την μεροληψία ενός δικαστή.
Ο δημοσιογράφος κατέθεσε αγωγή κατά του κράτους μετά την καταδίκη του για δυσφήμηση από μία Βούλγαρη δικαστή, αφού δημοσίευσε διάφορα άρθρα τα οποία περιείχαν πληροφορίες που αμφισβητούσαν την ακεραιότητα του δικαστή.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δημοσιογράφος ζήτησε από τη δικαστή της Σόφιας Petya Kruncheva να αυτοεξαιρεθεί από την υπόθεση, ισχυριζόμενος ότι ήταν μεροληπτική, αλλά η δικαστής αρνήθηκε και τελικά καταδίκασε τον Bossev για συκοφαντική δυσφήμιση.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει επώδυνες πληγές στη βουλγαρική κοινωνία. Η προστασία της ελευθερίας του λόγου και η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των δημοσιογράφων είναι τα δύο θέματα που αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού στην απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε στο Euractiv ο δικηγόρος Alexander Kashumov, ένας από τους υπερασπιστές του ερευνητή δημοσιογράφου στο ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο.
Η δίκη επικεντρώνεται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από 11 χρόνια και συμβολίζει τις προσπάθειες των κρατικών θεσμών να καταπνίξουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Το 2013, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Dnevnik δημοσίευσε πληροφορίες ότι ο τότε επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (FSC) της Βουλγαρίας, Stoyan Mavrodiev, είχε κληθεί ως μάρτυρας σε μια υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, καταθέτοντας ότι είχε υπογράψει έγγραφα που διευκόλυναν τη μεταφορά χρηματικών ποσών που ενδεχομένως προέρχονταν από τη διακίνηση ναρκωτικών.
Αργότερα, ο ερευνητής δημοσιογράφος Rossen Bossev εμφανίστηκε σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές και μίλησε για την πιθανή εμπλοκή του Mavrodiev στα γεγονότα, καθώς ο ίδιος ερευνούσε το σκάνδαλο.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Mavrodiev προσέφυγε κατά του δημοσιογράφου στο δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση και κέρδισε μια καταδικαστική απόφαση.
Ο Kashumov, δικηγόρος του δημοσιογράφου και πρόεδρος της σημαίνουσας βουλγαρικής ΜΚΟ Access to Information Programme, πρόσθεσε ότι οι δικαστές του Στρασβούργου φάνηκαν «σοκαρισμένοι» από το γεγονός ότι οι Βούλγαροι δικαστές επιτρέπεται να κρίνουν ανεξάρτητα αν μεροληπτούν.
«Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη Βουλγαρία υπονομεύεται όταν είναι δυνατή μια τέτοια έλλειψη ελέγχου», σχολίασε ο δικηγόρος.
Στην προσφυγή του ενώπιον του δικαστηρίου του Στρασβούργου, ο Bossev περιγράφει πώς η Επιτροπή Οικονομικής Εποπτείας επέβαλε βαριά πρόστιμα στον ανεξάρτητο όμιλο μέσων ενημέρωσης Economedia, στον οποίο ανήκουν οι εφημερίδες Dnevnik και Capital. Αυτό έγινε μετά από μια σειρά δημοσιεύσεων των δύο μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Stoyan Mavrodiev.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Bosev ήταν ερευνητής δημοσιογράφος της Capital και το 2019 καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή είπε μια ιστορία σε τηλεοπτική εκπομπή.
Στην τελευταία έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Βουλγαρία ανέβηκε 12 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, αλλά παραμένει στην τελευταία θέση της κατάταξης των χωρών της ΕΕ.
Η χώρα βρίσκεται πλέον στην 59η θέση της κατάταξης, μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με το 2019, όταν η κυβέρνηση του Boyko Borissov ήταν στην εξουσία και η Βουλγαρία έπεσε στην 111η θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης