Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Deutsche Welle απένειμε στη χήρα Navalny το «Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου»

Η Deutsche Welle απένειμε στη χήρα Navalny το «Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου»
«Η Yulia Navalnaya για και το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης με αξιοθαύμαστο θάρρος»
Σχετικά Άρθρα
Στη Yulia Navalnaya, χήρα του Alexei Navalny και το -ρωσικό- Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, απένειμε το «Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου 2024» η Deutsche Welle (DW).
Όπως αναφέρει στο σχετικό της δημοσίευμα η DW, μετά τον θάνατο του συζύγου της η Yulia Navalnaya είχε δηλώσει ότι ήταν γεμάτη οργή και μίσος. Αυτό όμως θα την προέτρεπε να πραγματοποιήσει το όνειρο του συζύγου της: να χτίσει μια Ρωσία «γεμάτη αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και αγάπη».
Η χήρα του Ρώσου αντιφρονούντα υποστήριξε από την αρχή το πολιτικό έργο του συζύγου της στον αγώνα για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης. 
«Η Yulia Navalnaya για και το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης με αξιοθαύμαστο θάρρος», ανέφερε στην ομιλία του ο διευθυντής της DW Peter Limbourg. Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη στην Ευρώπη. «Έχουμε να κάνουμε με ένα δολοφονικό σύστημα, ένα διεφθαρμένο σύστημα που πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη φοβούνται», υπογράμμισε. «Είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία που μπορούμε να υποστηρίξουμε, που είναι συχνά χρήστες της DW και οι οποίοι μάχονται εκεί για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεκτικότητα».

Καταπολέμηση της διαφθοράς από το 2011

Στην πανηγυρική ομιλία του, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner επισήμανε ότι στη Ρωσία διακινδυνεύεις τη ζωή σου αν παλεύεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Μετά τον θάνατο του συζύγου της η Yulia Navalnaya ήταν αυτή που «μας έδωσε κουράγιο» τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι «μας υπενθύμισε πως είναι καθήκον όλων μας να αγωνιστούμε για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στη Ρωσία». Η Yulia Navalnaya, μαζί με την ομάδα του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, συνεχίζει το έργο του συζύγου της Alexei Navalny. Οι αποκαλύψεις του ιδρύματος για τη διαφθορά στη ρωσική κυβέρνηση γίνονται γνωστές σε όλο τον κόσμο. Η Yulia Navalnaya συνεργάζεται επίσης με διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία πολιτικών κρατουμένων.
Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς κοινοποιεί δημόσια τα αποτελέσματα των ερευνών του σχετικά με ύποπτες οικονομικές συναλλαγές της ρωσικής ελίτ στο κανάλι του Alexei Navalny στο YouTube. Επίσης χρηματοδοτεί ντοκιμαντέρ. Μόνο η ταινία «Ένα παλάτι για τον Putin», έκανε πάνω από 130 εκατομμύρια κλικ. Το ίδρυμα απαγορεύτηκε από τις ρωσικές αρχές το 2021. Ένα χρόνο αργότερα, επανιδρύθηκε ως διεθνής οργανισμός για να συνεχίσει τον αγώνα για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Ρωσία.

Καταγγελίες μετά τον θάνατο του Alexei Navalny

Το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς ιδρύθηκε το 2011 από τον τότε ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny, ο οποίος πέθανε στη φυλακή τον Φεβρουάριο του 2024 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Δυτικές κυβερνήσεις αλλά και διεθνείς οργανισμοί κατήγγειλαν το γεγονός. Οι συγγενείς και οι υποστηρικτές του Ρώσου αντιφρονούντα κάνουν λόγο για δολοφονία. Το καλοκαίρι του 2020 είχε δεχθεί επίθεση με δηλητήριο και η υγεία του ήταν εξασθενημένη.
Η Yulia Navalnaya ανακοίνωσε πως θα αναλάβει πολιτική δράση διαδεχόμενη τον εκλιπόντα σύζυγό της. Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για το νέο πρόσωπο της ρωσικής αντιπολίτευσης. Η Yulia Navalnaya γεννήθηκε το 1976 και σπούδασε οικονομικά στη Μόσχα. Γνώρισε τον σύζυγό της σε διακοπές στην Τουρκία το 1998. Παντρεύτηκαν το 2000 και αργότερα απέκτησαν δύο παιδιά. Μπήκε στην πολιτική το 2013 κατά την προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της, όταν αυτός είχε θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης