Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Ρώσοι εξακολουθούν να «αγκαλιάζουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία – Πώς ο Putin καλλιέργησε στην κοινωνία το πατριωτικό συναίσθημα

Γιατί οι Ρώσοι εξακολουθούν να «αγκαλιάζουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία – Πώς ο Putin καλλιέργησε στην κοινωνία το πατριωτικό συναίσθημα
Η απήηχη του πολέμου στην ρωσική κοινωνία είναι προσωπική νίκη του Putin 
Σχετικά Άρθρα

Η ικανότητα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και να συνεργαστεί με άλλες μεγάλες δυνάμεις προσφέρει τη διαβεβαίωση ότι έχει διαγράψει μεγάλο μέρος του πόνου της γεωπολιτικής παρακμής που συνόδευσε τη σοβιετική κατάρρευση.
Η Μόσχα έχει επίσης στόχο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ηθική υπεροχή της Δύσης στην Ουκρανία, τονίζοντας την υποστήριξη της Ουάσιγκτον και του Κιέβου στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.
Πλαισιώνοντάς το ως μέρος της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Δύση για μια νέα πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, το Κρεμλίνο ελπίζει να νομιμοποιήσει τις πολιτικές του και να διευρύνει την απήχηση της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Νότο.
Μετά την απέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων από την κυβέρνηση της Νιγηρίας τον Μάιο του 2024 και την πρόσκληση των ρωσικών δυνάμεων, οι εικόνες των ρωσικών στρατευμάτων που εισέρχονταν στην ίδια αεροπορική βάση όπου βρισκόταν στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ υπογράμμισαν περαιτέρω τον δυναμικό αγώνα της Ρωσίας με τη Δύση και τις ευρύτερες γεωπολιτικές φιλοδοξίες.
Επιπλέον, οι Ρώσοι πολίτες έχουν θωρακιστεί από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου μέσω επιδοτούμενων καυσίμων, τροφίμων και άλλων βασικών πόρων.
Τα σημαντικά αποθέματα χρυσού και συναλλαγματικών ισοτιμιών της Ρωσίας βοήθησαν στη χρηματοδότηση του πολέμου και απέτρεψαν την εκτεταμένη αστάθεια των νομισμάτων, ενώ η επιβολή βαρέων κυρώσεων σε ξένες εταιρείες που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία έχει αποτρέψει πολλές δυτικές εταιρείες από την έξοδο ή τις ανάγκασε να πληρώσουν σημαντικό κόστος.
Οι σημαντικότεροι οικονομικοί εταίροι της Ρωσίας, κυρίως η Κίνα και η Ινδία, συνέβαλαν στη διατήρηση της σταθερότητας στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Ρωσίας.
Οι δυτικές κυρώσεις, επίσης, από το σχεδιασμό δεν έχουν ακρωτηριάσει τη ρωσική οικονομία, καθώς η αποτροπή ρωσικών πόρων από το να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές θα προκαλούσε αύξηση των τιμών.
Επιπλέον, το ρωσικό κοινό έχει επίσης γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την καταστροφή.
Οι ουκρανικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας περιορίστηκαν ως επί το πλείστον σε μικρές εξάρσεις σε παραμεθόριες περιοχές και επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας και μεταφορών, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν περιορισμό στη χρήση δυτικών όπλων.
Οι επιθέσεις σαμποτάζ στη Ρωσία έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Και ενώ δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους, μαζί με χιλιάδες ακόμη Ρώσους σε κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας, εκατομμύρια από αυτούς που ζουν σε αυτά τα κατεχόμενα εδάφη έχουν ήδη ενσωματωθεί στους προϋπάρχοντες 144 εκατομμύρια πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αντίθετα, η Ουκρανία, με 37 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από τον πόλεμο, έχει αντιμετωπίσει μια πληθυσμιακή έξοδο που επιδεινώνει ήδη δύσκολα δημογραφικά στοιχεία .
Η νίκη ανήκει ολοφάνερα στη Ρωσία.

Η ακλόνητη υποστήριξη προς τον Putin

Η ακλόνητη υποστήριξη προς τον Putin, σε συνδυασμό με την απουσία βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων, μπορεί να επεκτείνει την ισχυρή προσωπική του δέσμευση στον πόλεμο επ' αόριστον.
H Ρωσία φαίνεται ικανή και αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο.
Το Κρεμλίνο συνδέει τα πάντα με τον πόλεμο – συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίθεσης του ISIS στη Μόσχα.
Αντίθετα, το αμερικανικό κοινό άρχισε ολοένα και περισσότερο να πιστεύει ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ τους είχαν παραπλανήσει στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας, ιδιαίτερα στον πόλεμο στο Ιράκ , ο οποίος έκρινε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Η υποστήριξη των Ρώσων στον πόλεμο έχει εκδηλωθεί ως το αποκορύφωμα δεκαετιών «πατριωτικής κινητοποίησης» που έλαβε χώρα από την πρώτη θητεία του Putin.
Η καλλιέργεια του πατριωτικού αισθήματος, διάχυτο στα μέσα ενημέρωσης, τον πολιτισμό και την πολιτική, έχει ενταθεί σημαντικά μετά την εισβολή.
Η ρωσική ταυτότητα είναι ολοένα και πιο συνυφασμένη με την υπαρξιακή ανάγκη προστασίας των Ρώσων στο εξωτερικό, της θωράκισης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ και της ενίσχυσης της θέσης της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης.
Η προετοιμασία και η ενστάλαξη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να διατηρήσουν μια μεγάλη σύγκρουση συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης