Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έσπασε το «φράγμα» των 3 τρισ. δολαρίων η κεφαλαιοποίηση της Nvidia – Ξεπέρασε την Apple

tags :
Έσπασε το «φράγμα» των 3 τρισ. δολαρίων η κεφαλαιοποίηση της Nvidia – Ξεπέρασε την Apple
Τρελή πορεία…
Στο περίκλειστο κλαμπ των εταιρειών των οποίων η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια εισήλθε η αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia (3,01 τρισεκατομμύρια δολάρια) την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024.
Ειδικότερα, οι μετοχές του τεχνολογικού γίγαντα σημείωσαν άνοδο 5,16%, στα 1.223 δολ., ξεπερνώντας σε market cap το φράγμα των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι μοναδικές άλλες εταιρείες που είναι μέλη αυτού του κλαμπ είναι η Apple (AAPL), με κεφαλαιοποίηση ακριβώς 3 τρισ. δολ., η πρώτη που το έκανε, και την οποία η Nvidia ξεπέρασε, και η Microsoft (MSFT), η οποία είναι η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση άνω των 3,14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Να σημειωθεί πως η Nvidia δεν ήταν η πρώτη εταιρεία με market cap πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η άνοδός της ήταν η πιο απότομη.
Με βάση τις αποτιμήσεις κλεισίματος, η Microsoft χρειάστηκε 649 ημερολογιακές ημέρες για να πάει από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Apple χρειάστηκε 718 ημέρες.
Η Nvidia, σύμφωνα με τα στοιχεία του YCharts, το έκανε σε 96 ημερολογιακές ημέρες.
Σίγουρα, η άνοδος της Nvidia συνέπεσε με μια bull market, ενώ η Apple και η Microsoft χρειάστηκε να περάσουν από την bear market του 2022 για να προσθέσουν το τρίτο τρισεκατομμύριο τους.
Εν τω μεταξύ, η αστρονομική ανάπτυξη της Nvidia έχει, αναμφισβήτητα, καθοριστική σημασία για τη διατήρηση της σημερινής ανοδικής αγοράς.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Ο κατασκευαστής τσιπ, κάποτε γνωστός για τις κορυφαίες κάρτες γραφικών του που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές παιχνιδιών, ξεπερνά συνεχώς τις απίστευτα υψηλές προσδοκίες για τα κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
Τον Μάιο ανέφερε ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη επταπλασιάστηκαν.
Η Nvidia είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης στους ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης ενώ έχει επεκτείνει το προβάδισμά της με καινούργια προϊόντα.
Το νέο σύστημά της, που ονομάζεται Rubin, θα διαδεχθεί την πλατφόρμα Blackwell της Nvidia, η οποία αποκαλύφθηκε πριν από μήνες, το 2025.
Ο Huang είπε επίσης ότι η εταιρεία θα διπλασιάσει τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσει νέα τσιπ για να συμβαδίσει με την ιλιγγιώδη ταχύτητα εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι αναλυτές βλέπουν ότι υπάρχει αρκετός χώρος για τα κέρδη και τις μετοχές της Nvidia να τρέξουν.
Η Bank of America αύξησε την τιμή στόχο της μετοχής στα 1.500 δολάρια.
Οι αναλυτές της BofA εκτίμησαν ότι «η μετατροπή παγκόσμιων κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να απαιτήσει 250-500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και είμαστε μόνο κατά 20-30% σε αυτή τη διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει άλλα 3-5 χρόνια».
Η άνοδος της Nvidia ήταν μετεωρική.
Οι μετοχές της έχουν υπερδιπλασιαστεί σε αξία μέχρι στιγμής φέτος μετά από τον περυσινό τριπλασιασμό.
Αλλά σύμφωνα με ορισμένους δείκτες, η μετοχή είναι φθηνή.
Σε ξεχωριστό σημείωμα της BofA την Τετάρτη, οι αναλυτές της εκτίμησαν ότι οι μετοχές με όρους PEG διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή σε στο 1x, πολύ κάτω από τον S&P 500 (περίπου 2x).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης