Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειλημμένη η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων – Γιατί προηγείται της Fed

Ειλημμένη η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων – Γιατί προηγείται της Fed
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο κλίνουν τώρα προς τη μείωση των επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη μείωση των επιτοκίων, καθιστώντας την ευρωζώνη τη μεγαλύτερη οικονομία του δυτικού κόσμου που θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί σιγά σιγά.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde και άλλοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι μια μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από το τρέχον υψηλό ρεκόρ του 4% είναι πιο πιθανή όταν το 26μελές διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συνεδριάσει σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ιδρύματος στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Η Lagarde δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι ήταν «πραγματικά σίγουρη» ότι ο πληθωρισμός ήταν υπό έλεγχο στην ευρωζώνη, τις 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ και για τις οποίες η ΕΚΤ καθορίζει τη νομισματική πολιτική.
Η παρατήρησή της και οι δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ έχουν πείσει τους αναλυτές ότι η μείωση των επιτοκίων είναι ειλημμένη για την Πέμπτη.
Μια τέτοια κίνηση θα αντιπροσώπευε μια αλλαγή από την έναρξη της έκρηξης του πληθωρισμού, όταν η Fed ανέλαβε το προβάδισμα στη σύσφιξη των πιστώσεων αυξάνοντας τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022, στέλνοντας υψηλότερα το κόστος των στεγαστικών δανείων αλλά και ενισχύοντας τις αποδόσεις για τους αποταμιευτές με χρήματα σε πιστοποιητικά καταθέσεων ή χρήματα ταμεία αγοράς.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε περίπου τέσσερις μήνες αργότερα.

Αλλαγή ρότας

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο κλίνουν τώρα προς τη μείωση των επιτοκίων.
Οι κεντρικές τράπεζες σε μικρότερες οικονομίες έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια, μεταξύ άλλων στη Σουηδία, την Ελβετία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν στις 20 Ιουνίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν το διοικητικό συμβούλιο θα μειώσει το επιτόκιο από 5,25%.
Η Ιαπωνία, μια οικονομική ακραία τιμή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια μετά από χρόνια κάτω του μηδενός και χαμηλού πληθωρισμού.
Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρώπη τροφοδοτήθηκε από τη Ρωσία που διέκοψε τις περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου στην ήπειρο και από τις καθυστερήσεις στις προμήθειες πρώτων υλών και ανταλλακτικών καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία COVID-19.
Αν και η ευρωζώνη επλήγη πρώτη και περισσότερο από τη ρωσική εισβολή, η προκύπτουσα άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει πλέον υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,6% τον Μάιο, από το ανώτατο όριο του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 και εντός του εύρους του στόχου της ΕΚΤ για 2 %.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αντιμετωπίζει μια διαφορετική οικονομία, στην οποία τα κρατικά κίνητρα και οι δαπάνες για την ανάκαμψη της πανδημίας και η πιο ισχυρή ανάπτυξη τροφοδότησαν τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 3,4% ετησίως, πολύ μακριά από τον στόχο της Fed, επίσης 2%.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι η τράπεζα αναμένει να μειώσει τα επιτόκια φέτος από το τρέχον επίπεδο αναφοράς του 5,25%-5,5%, αλλά δεν αναμένεται αλλαγή στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 11-12 Ιουνίου.
Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται αργά στις ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές πλέον περιμένουν όλο και περισσότερο μόνο μία ή δύο περικοπές φέτος.
Η διεύρυνση του χάσματος των επιτοκίων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ θα μπορούσε, θεωρητικά, να αποδυναμώσει το ευρώ έναντι του δολαρίου, τραβώντας περισσότερα επενδυτικά χρήματα από την ευρωζώνη και σε μετοχές σε δολάρια σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων.
Αυτό θα έβλαπτε τη μάχη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές.
Αλλά το ευρώ ενισχύθηκε πρόσφατα - από 1,06 $ στα μέσα Απριλίου στο τρέχον επίπεδό του γύρω στο 1,09 $ - παρόλο που η ΕΚΤ τηλεγράφησε μια μετατόπιση επιτοκίων για εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης