Τελευταία Νέα
Διεθνή

Meloni: Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας

Meloni: Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας
H Georgia Meloni ταξίδεψε στην Αλβανία μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Matteo Piandendozzi για να εγκαινιάσουν τις εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών σε αλβανικό έδαφος
Η συμφωνία που έχει συνάψει η Ιταλία με την Αλβανία προκειμένου η τελευταία να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου χιλιάδων μεταναστών που αποστέλλονται από την Ιταλία θα πρέπει να αναπαραχθεί σε επίπεδο ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη (5 Ιουνίου) η Ιταλίδα πρωθυπουργός Georgia Meloni, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας διαρθρωτικής λύσης για την ΕΕ.
Την Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η Meloni ταξίδεψε στην Αλβανία μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Matteo Piandendozzi για να εγκαινιάσουν τις εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών σε αλβανικό έδαφος.
Πέρυσι, η Meloni και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Rama υπέγραψαν πενταετή συμφωνία για την προώθηση της στρατηγικής εξωτερίκευσης των μεταναστών.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής στο Shengjin, μια βορειοδυτική παράκτια πόλη της Αλβανίας, για την αρχική επεξεργασία, όπως η ταυτοποίηση και η καταγραφή των ατόμων που φθάνουν στις ιταλικές ακτές, και ενός κέντρου κράτησης στο Gjader.
Και οι δύο εγκαταστάσεις αναμένεται να λειτουργήσουν έως τον Αύγουστο του 2024 και θα φιλοξενούν έως και 3.000 μετανάστες μηνιαίως, ενώ η Ιταλία προβλέπεται ότι θα εξετάζει ταχέως τις αιτήσεις ασύλου τους.
Στη συνέχεια, η Ιταλία θα υποδέχεται τους μετανάστες εάν τους χορηγηθεί διεθνής προστασία ή θα οργανώνει την απέλασή τους από την Αλβανία σε περίπτωση που η αίτησή τους απορριφθεί.
«Η Ιταλία και η Αλβανία είναι ιστορικά φιλικά έθνη, συνηθισμένα να συνεργάζονται. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό (Έντι) Rama και τον αλβανικό λαό για τη βοήθειά τους και για τη σύναψη μιας ευρείας ευρωπαϊκής συμφωνίας μαζί μας», δήλωσε η Meloni σε κοινή δήλωση με τον Rama.
«Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε πολλές χώρες και θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας διαρθρωτικής λύσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία έχει ήδη πιέσει αρκετά ώστε η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική να περιλαμβάνει συμφωνίες με τρίτες χώρες.
«Αυτή η συμφωνία γίνεται πρότυπο. Πριν από λίγες εβδομάδες, περίπου 15 από τα 27 ευρωπαϊκά κράτη, η πλειοψηφία της ΕΕ, υπέγραψαν έκκληση προς την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να ακολουθήσουν το ιταλικό μοντέλο. Ακόμη και η Γερμανία, μέσω της υπουργού Εσωτερικών της (Νάνσι Φέιζερ), έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμφωνία αυτή», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Τα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την επίσκεψη ως προεκλογικό επικοινωνιακό κόλπο για την ενίσχυση της υποστήριξης. Έχουν παρόλα αυτά εκφράσει ήδη ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκρίνοντας τα κέντρα με κέντρα κράτησης μεταναστών και αποκαλώντας τα «το Guantánamo της Ιταλίας».
«Κολοσσιαία σπατάλη χρημάτων για ένα έργο που καταπατά τα θεμελιώδη δικαιώματα», δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (S&D) Έλλυ Σλέιν.
«800 εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί για την υγειονομική περίθαλψη, αλλά αντ’ αυτού, η Meloni τα χρησιμοποιεί για να προσποιηθεί ότι παρέχει λύσεις που δεν έχει παραδώσει», σχολίασε η Slane.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης