Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραχαράσσσει ... την Ιστορία ο Biden: «Η μάχη της Ουκρανίας συμβολίζει το πνεύμα της D-Day» - Στη Νορμανδία ο Zelensky

Παραχαράσσσει ... την Ιστορία ο Biden: «Η μάχη της Ουκρανίας συμβολίζει το πνεύμα της D-Day» - Στη Νορμανδία ο Zelensky
«Η Ουκρανία έχει δεχθεί εισβολή από έναν τύραννο» τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσπαθώντας να συνδέσει τον πόλεμο στο ανατολικό μέτωπο με την απόβαση στη Νορμανδία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, σε μία αδιανόητη δήλωση από ιστορική σκοπιά, τονίζει από τη Νορμανδία, όπου εορτάζεται η 80ης επέτειος της ιστορικής απόβασης των Συμμάχων κατά των Ναζί, ότι ο αγώνας των Ουκρανών απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα συμβολίζει απόλυτα ... το πνεύμα της D-Day.
Περιέγραψε, δε, τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «κομμάτι ενός ενός ατέρμονου αγώνα μεταξύ δικτατορίας και ελευθερίας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι: «Η Ουκρανία έχει δεχθεί εισβολή από έναν τύραννο, πολεμούν με εξαιρετικό θάρρος, υφίστανται μεγάλες απώλειες αλλά δεν κάνουν ποτέ πίσω».
Ακολούθως, ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε τον αγώνα «της Ουκρανίας κατά της τυραννίας» με την περίφημη απόβαση κατά των Ναζί στα γαλλικά παράλια.
Δεσμεύθηκε ότι το ΝΑΤΟ και ο ευρύτερος φιλοουκρανικός διεθνής συνασπισμός θα σταθούν δυναμικά με την Ουκρανία και «δεν θα απομακρυνθούν».
Αποκαλεί το ΝΑΤΟ «τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο» και λέει ότι είναι «πιο αποφασισμένο από ποτέ να διατηρήσει την ειρήνη».
«Η απομόνωση δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση ούτε σήμερα», κατέληξε στο μήνυμά του ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Ένας πολιτικός απόγονος των Ναζί στη Νορμανδία

8a50af46-21d1-4e28-bc00-516f25a1b7c0.jpg

Όπως είχε γίνει γνωστό από εβδομάδων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky μετέβη στη Νορμανδία για να συμμετάσχει με τους παγκόσμιους ηγέτες στις εορταστικές τελετές για την 80η επέτειο της D-Day, δίνοντας έτσι έναν ... σουρεαλιστικό τόνο στις σχετικές εκδηλώσεις.
Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου φωτογραφήθηκε μάλιστα να φτάνει στο αεροδρόμιο της Καέν στη Γαλλία με την πρώτη κυρία Olena Zelenska, όπου τους υποδέχθηκαν με τιμές Γάλλοι αξιωματούχοι. 
Φυσικά, η ανιστόρητη παρουσία του Ουκρανού προέδρου στις εκδηλώσεις μνήμης της D-Day, μαζί με άλλους δυτικούς ηγέτες, και ο ταυτόχρονος αποκλεισμός του Ρώσου προέδρου από τις φετινές εκδηλώσεις - λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- αμαυρώνουν τη σημερινή ημέρα, εν μέσω Ευρωεκλογών στη γηραιά ήπειρο και πιέσεων για περαιτέρω στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.


Οι Ουκρανοί υπερασπίζονται την ελευθερία της Ευρώπης, όπως ... την υπερασπίστηκαν οι Σύμμαχοι πριν από 80 χρόνια, τόνισε σχετικά ο Zelensky.
Σε ανάρτησή του στο Χ υπογράμμισε την αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας και τη σημασία της υπεράσπισής τους.
«Οι Σύμμαχοι υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Ευρώπης τότε, και οι Ουκρανοί το κάνουν τώρα. Η ενότητα επικράτησε τότε, και η αληθινή ενότητα μπορεί να επικρατήσει σήμερα», έγραψε στο X.

Οι δηλώσεις των δυτικών ηγετών

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τόνισε προς τους βετεράνους της D-Day την Πέμπτη ότι «η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ» τη μάχη τους για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους ναζί.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Γαλλία και οι σύμμαχοι της είμαστε το πλευρό της Ουκρανίας. «Είμαστε εδώ και δεν θα αποδυναμωθούμε».

5_140.JPG

Εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων για να τιμήσουν τα στρατεύματα που αποβιβάστηκαν στην παραλία Sword, ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau παρευρέθηκαν στην τελετή για τα καναδικά στρατεύματα που προσγειώθηκαν στην παραλία Juno.

1_705.JPG

Μιλώντας στα γαλλικά, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στον «αδιανόητο αριθμό» των Γάλλων αμάχων που σκοτώθηκαν στη μάχη της Νορμανδίας και στη γενναιότητα και τη θυσία της γαλλικής Αντίστασης.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχαρίστησε τους Καναδούς βετεράνους για τις «εξαιρετικές πράξεις γενναιότητας και θυσίας» και μίλησε για τον συνεχή δεσμό μεταξύ του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου.

2_507.JPG

Στις μάχες της Νορμανδίας, διάρκειας 11 εβδομάδων, 359 Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.
Ενώ, ο Joe Biden έλαβε μέρος σε μια τελετή στο αμερικανικό νεκροταφείο, στην παραλία της Ομάχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης