Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έμποροι ναρκωτικών θερίζουν συνεχώς την ισπανική αστυνομία με όπλα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Έμποροι ναρκωτικών θερίζουν συνεχώς την ισπανική αστυνομία με όπλα του ΝΑΤΟ για  την Ουκρανία
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν έως και 3,5 εκατομμύρια μη καταχωρημένα όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία
Οι συμμορίες ναρκωτικών στη νότια Ισπανία χρησιμοποιούν ολοένα και πιο συχνά τουφέκια εφόδου του ΝΑΤΟ, τα οποία οι δυνάμεις ασφαλείας φοβούνται πως ήταν όπλα που προορίζονταν για το Κίεβο, αλλά μεταπωλήθηκαν στη διεθνή μαύρη αγορά.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν έως και 3,5 εκατομμύρια μη καταχωρημένα όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία και η έλλειψη ελέγχων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική ασφάλεια της Ισπανίας.
Η τελευταία ανταλλαγή πυρών μεταξύ της ισπανικής αστυνομίας και διακινητών ναρκωτικών στις 22 Μαΐου στο Sanlúcar de Barrameda είναι ανησυχητική
Οπλισμένοι μόνο με τα υπηρεσιακά τους πιστόλια, οι φρουροί αντιμετώπισαν ριπές από αυτόματα όπλα και μόνο μετά την άφιξη των ενισχύσεων κατάφεραν να αρπάξουν 2,5 τόνους χασίς δίπλα στις εκβολές του ποταμού Γουαδαλκιβίρ και να συλλάβουν εννέα άτομα.
Παρόλο που τα όπλα δεν κατασχέθηκαν, οι κάλυκες που συλλέχθηκαν ήταν διαμετρήματος 5,56 mm, τα τυπικά τουφέκια εφόδου που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα, το αμερικανικό M16-A4.
Αυτός ο τύπος όπλων δεν χρησιμοποιούνταν συνήθως από διακινητές ναρκωτικών στην Ισπανία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα η ισπανική αστυνομία έχει σημειώσει ότι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν τέτοια τουφέκια εφόδου με αυξανόμενη συχνότητα.

Μάστιγα τα όπλα για την Ουκρανία – Βαρύς εξοπλισμός στα χέρια επικίνδυνων εγκληματιών

Η παρούσα κατάσταση είναι παρόμοια με τον Ιούνιο του 2023 στο Μεξικό, όταν εντοπίστηκαν μέλη του Καρτέλ του Κόλπου να φέρουν εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών AT4 Σουηδικής-αμερικανικής κατασκευής, ένα όπλο που βρίσκεται στη λίστα των πολεμικών προμηθειών που έλαβε το Κίεβο.
Ισπανικές πηγές επιβεβαίωσαν στην El Español ότι η φύση του περιστατικού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά μάλλον μια τάση που αυξήθηκε από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Europol και η ισπανική αστυνομία έχουν ήδη προειδοποιήσει για αυτήν την τάση στις εκθέσεις τους.
Το Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2025 προειδοποιεί για τον «κίνδυνο αύξησης της βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης διακίνησης όπλων» που χρησιμοποιείται στη σύγκρουση στην Ουκρανία και σημειώνει ότι από τα έντεκα εκατομμύρια πιστόλια και αυτόματα τουφέκια που στάλθηκαν στο Κίεβο, περίπου τα 3,5 εκατομμύρια δεν είναι εγγεγραμμένος.
Η ισπανική κυβέρνηση σημείωσε τον κίνδυνο αυτού του παράνομου εμπορίου στην Ετήσια Έκθεση Εθνικής Ασφάλειας του 2023, όπου παραδέχτηκε ότι ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπάρχει «μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πυροβόλων όπλων» και κίνδυνος «εκτροπής» προς παράνομο εμπόριο και «μαύρες αγορές όπλων».

rocket_1.JPG
Όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία επιστρέφουν στην Ευρώπη


Σε επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη διακινητών και την κατάσχεση υλικού, οι πράκτορες προειδοποιούν για έναν λίγο πολύ πρόσφατο εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους.
Αντί για τα ΑΚ - 47 της σοβιετικής εποχής, υπάρχουν πλέον άφθονα πιο σύγχρονα τουφέκια και υποπολυβόλα δυτικής κατασκευής.
«Η μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών έχει εισέλθει σε άλλη φάση», είπε ένας Ισπανός αστυνομικός στη Diario de Cádiz υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Μόλις υπογραφούν τα έγγραφα παράδοσης όπλων, ορισμένα από τα όπλα που στέλνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία επιστρέφουν σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπου εισέρχονται ξανά μέσω της μαύρης αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι το 2022, ο προϊστάμενος του Εθνικού Γραφείου Ερευνών της Φινλανδίας, Christer Ahlgren, επεσήμανε ότι ορισμένα από τα όπλα που στάλθηκαν από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είχαν φτάσει στα χέρια εγκληματικών συμμοριών στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και Ολλανδία.
Δεδομένης αυτής της αλλαγής στον συσχετισμό δυνάμεων, οι καταγγελίες από παράγοντες της ισπανικής Πολιτοφυλακής είναι επαναλαμβανόμενες. Απαιτούν περισσότερα μέσα για να «προσαρμοστούν στη βία των εμπόρων ναρκωτικών» και περαιτέρω αύξηση των κυρώσεων για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Διάχυτη η ανησυχία στην Ισπανία


Η Ισπανική Ένωση Πολιτοφυλακών περιγράφει την τάση ως «ανησυχητική» και τονίζει ότι δεν υπάρχουν «αρκετοί πράκτορες» για να περιπολούν ή να διεξάγουν έρευνες.
Μια άλλη οργάνωση, η JUCIL, επισημαίνει ότι το επίπεδο της βίας είναι «απαράδεκτο και ανησυχητικό», γι' αυτό ζητούν τις μέγιστες ποινές που προβλέπει ο νόμος για τους επιτιθέμενους και ότι αυτού του είδους οι καταστάσεις «να μην μένουν ατιμώρητες».
Αλλά αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια, γιατί όπως θυμάται ο Juan Antonio Delgado, πράκτορας της δύναμης και βουλευτής στο Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας με το κόμμα των Podemos, «η Πολιτοφυλακή απαιτεί περισσότερους πόρους εδώ και 30 χρόνια ή και περισσότερο».
Υπάρχει μια αλλαγή παραδείγματος. Τώρα, ο έμπορος ναρκωτικών δεν διστάζει να πυροβολήσει τους αστυνομικούς, ενώ πριν, συνήθως δεν το έκανε αυτό.
«Τώρα μας κυνηγούν», παραδέχθηκε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ένας πράκτορας της ομάδας κατά των ναρκωτικών.
a4.jpg


Και άλλα όπλα στην Ουκρανία, παρά το χάος στο εσωτερικό της Ισπανίας

Ωστόσο, με τον νόμο και την τάξη να βυθίζονται στο χάος στην Ισπανία, η ισπανική κυβέρνηση επιμένει να στέλνει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, αντιαεροπορικών πυραύλων και εξοπλισμού αντι-drone, τα οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε συμμορίες ναρκωτικών που δρουν στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.
Μάλιστα, μόλις στις 27 Μαΐου, η Ισπανία δεσμεύτηκε να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez.
Στην πραγματικότητα, η απερίσκεπτη υποστήριξη της Ισπανίας στο καθεστώς του Κιέβου έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην εσωτερική ασφάλεια, εκτιμά ο στρατιωτικός αναλυτής Ahmed Adel.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης