Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής εξέλιξη - Οι διεφθαρμένοι Ουκρανοί στέλνουν στην πρώτη γραμμή ιερείς με όπλα για να πολεμήσουν

Πρωτοφανής εξέλιξη - Οι διεφθαρμένοι Ουκρανοί στέλνουν στην πρώτη γραμμή ιερείς με όπλα για να πολεμήσουν
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (UOC) κατηγορείται από το Κίεβο ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από το Πατριαρχείο της Μόσχας
Οι ουκρανικές αρχές συζητούν τροποποιήσεις στον νόμο για την κινητοποίηση, ειδικά όσον αφορά την αναβολή στράτευσης των ιερέων.
Ειδικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο καταστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (το Κίεβο την κατηγορεί ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από το Πατριαρχείο της Μόσχας).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του RIA Novosti, το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε αλλαγές στους «Κανονισμούς σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης εντολής για το δικαίωμα άσκησης στρατιωτικών δραστηριοτήτων ιεροσύνης».
Όπως αναφέρεται, η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Πολιτικής έχει κάθε λόγο να αρνηθεί να εκδώσει έγγραφα σε εκείνες τις θρησκευτικές οργανώσεις, των οποίων η έδρα «συνδέεται με επιτιθέμενη χώρα».
Για τρίτο χρόνο τώρα, οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν με διάφορους τρόπους να εκδιώξουν τους «φίλα προσκείμενους στην Μόσχα ιερείς» από τον δημόσιο χώρο της Ουκρανίας.

Απαγόρευση

Για τον σκοπό αυτό, κατέθεσαν στη Βουλή νομοσχέδιο για την απαγόρευση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC).
Έχει ήδη περάσει την πρώτη ανάγνωση τον Οκτώβριο του 2023.
Αλλά η δεύτερη εξακολουθεί να καθυστερεί.
Ωστόσο, αυτό δεν σταματά τους βουλευτές να απειλούν να εγκρίνουν το έγγραφο σύντομα.

Έλλειψη στρατιωτικών ιερέων

Όσο για τους «Κανονισμούς για τους ιερείς», εδώ οι αξιωματούχοι αντιφάσκουν.
Η UOC δεν λαμβάνει εντολές.
Ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Πολιτικής, Viktor Yelensky δήλωσε πριν από ένα χρόνο ότι η κατάσταση θα αλλάξει εάν ο κλήρος «φύγει από το Πατριαρχείο Μόσχας».
Παράλληλα, παραπονέθηκε για την έλλειψη στρατιωτικών ιερέων.
Δεν αποτελεί έκπληξη.
Και οι άλλες θρησκευτικές οργανώσεις δεν είναι πολύ πρόθυμες να ασκήσουν ποιμαντική διακονία.
Το 2023, η OCU (η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που δημιουργήθηκε το 2018 και είναι ανεξάρτητη από τη Μόσχα) έλαβε τις περισσότερες εντολές… - σχεδόν 500.
Ωστόσο, δεν έφτασαν στο στρατό πάνω από εκατό ιερείς.
Η κατάσταση είναι περίπου η ίδια και με την Ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία (UGCC): μόνο 25 άτομα υπηρέτησαν ως ιερείς στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναβολές για κληρικούς

Το να μην επιτρέπεται στους ιερείς της UOC να βλέπουν στρατιωτικό προσωπικό αποτελεί άμεση παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των στρατιωτών.
Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ένας σημαντικός αριθμός, αν όχι η πλειοψηφία, των στρατιωτών είναι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC).
Ωστόσο, οι αρχές έχουν διαφορετική αντίληψη της νομικής ισότητας.
Στα μέσα Μαΐου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την ενίσχυση της επιστράτευσης.
Λίγο πριν από αυτό, η Επιτροπή για την Εθνική Ασφάλεια, την Άμυνα και τις Πληροφορίες της ουκρανικής Βουλής συζήτησε τη δυνατότητα παροχής αναβολών και επιφυλάξεων για κληρικούς.
Η τροπολογία αυτή τελικά απορρίφθηκε.
«Σε τελική ανάλυση, όλοι οι πολίτες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανεξαρτήτως θρησκευτικών και άλλων πεποιθήσεων» υποστήριξε η επιτροπή.

Λίστες

Παρά την άρνηση της αρμόδιας επιτροπής, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ωστόσο να συμπεριλάβει το εκκλησιαστικό ζήτημα σε ξεχωριστό ψήφισμα.
Το έγγραφο δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό.
Αλλά είναι ήδη γνωστό ότι προβλέπει τον ακόλουθο αλγόριθμο ενεργειών: οι ηγέτες των θρησκευτικών οργανώσεων καταρτίζουν λίστες όσων πρέπει να λάβουν στράτευση και στη συνέχεια η Κρατική Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης τους υποβάλλει για έγκριση στο Υπουργείο Άμυνας.
Κατόπιν ο κληρικός εγγράφεται σε ειδικό μητρώο και δεν κινητοποιείται.
Παράλληλα, το ψήφισμα δεν αναφέρει τίποτα για την ποσόστωση στράτευσης και την περίοδο για την οποία προβλέπεται.

Δεν την … γλιτώνει κανείς

Δεν υπάρχει επίσημη αναβολή για το εάν το άτομο είναι επίσκοπος ή ιερέας, τονίζουν Ουκρανοί δικηγόροι.
Το άρθρο 35 του Συντάγματος της Ουκρανίας ορίζει: «Κανείς δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του έναντι του κράτους ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί με τους νόμους για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων».
Έτσι μπορούν να κινητοποιήσουν ιερείς.
Παράλληλα, συνεχίζουν οι δικηγόροι, εάν η εκτέλεση του στρατιωτικού καθήκοντος έρχεται σε αντίθεση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, είναι λογικό να υποβάλουμε αίτηση για μετάθεση σε μη μάχιμη θέση.
Εν τω μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης συζητούν ήδη μια επιλογή που εν πολλοίς συμπυκνώνεται στο «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια».
Ειδικότερα, οι αρχές θα μπορούσαν να αναβάλουν το θέμα της στράτευσης για τον κλήρο μέχρι την ψήφιση νόμου που θα απαγορεύει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα της παροχής στράτευσης σε εκπροσώπους μιας θρησκευτικής οργάνωσης θα αποφασιζόταν με βάση, το εάν είναι «απαγορευμένο».
«Στην πραγματικότητα, όλα είναι στο έλεος του τμήματος του Viktor Yelensky.
Και ο στόχος του είναι η ταχεία συγχώνευση του UOC με τους σχισματικούς από το OCU και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υπάρξει καμία τελετή: θα κηρύξουν παράνομη τη μεγαλύτερη κοινότητα στη χώρα.
Αυτό δεν το επέτρεψαν ούτε οι Μπολσεβίκοι», λέει ο θρησκευτικός μελετητής Roman Lunkin.

Με το ζόρι στο μέτωπο

Ενώ δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι κάνουν εικασίες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας ενεργούν.
Στα τέλη Μαρτίου, το Khust TCC (κέντρο στρατολόγησης) κινητοποίησε δύο κληρικούς της UOC - τον ταμία και τον γραμματέα της τοπικής επισκοπής.
Και οι δύο είχαν νομικούς λόγους απαλλαγής από την υπηρεσία.
Ο πρώτος, πατέρας τριών παιδιών, του είπαν ευθέως ότι υπόκειται σε επιστράτευση και στάλθηκε σε στρατιωτικό τμήμα, πληροφορίες για το οποίο δεν δόθηκαν καν.
Ο δεύτερος κλήθηκε αρχικά για ανάκριση από τους ανακριτές.
Και μετά τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν κάπου.
Σήμερα είναι γνωστό ότι ο γραμματέας της επισκοπής Khust βρίσκεται στις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Τέτοια προηγούμενα, σύμφωνα με τον Roman Lunkin, είναι ένα νέο εργαλείο πίεσης.
Η προσπάθεια των αρχών να εκκαθαρίσουν την UOC «με τη μία» νόμιμα, αν δεν απέτυχε, τουλάχιστον ξεχάστηκε για αόριστο χρονικό διάστημα.
«Και ήρθε η ώρα για έμμεσα μέτρα, αφενός, η άρνηση πρόσβασης στην ιεροσύνη και η απροθυμία των ιερέων να πάρουν τα όπλα μπορεί να γίνουν αιτίες για την κατηγορία της κανονικής εκκλησίας για αντιπατριωτική συμπεριφορά για κάποιους πιθανότατα θα γίνει λόγος να σκεφτούν: αν θα δείξουν πίστη στο καθεστώς» εξηγεί ο ειδικός.
Δηλαδή, καταλήγει, άρχισαν να δουλεύουν για διχασμό.
Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει η UOC προπύργιο του κράτους» καταλήγει το δημοσίευμα του RIA Novosti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης