Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στην ΕΕ: Αναμένεται άνοδος των πατριωτικών κομμάτων στην Τσεχία – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Εκλογές στην ΕΕ: Αναμένεται άνοδος των πατριωτικών κομμάτων στην Τσεχία – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Τι ψηφίζουν οι Τσέχοι;

Σχετικά Άρθρα

Οι Τσέχοι προσήλθαν στις κάλπες την Παρασκευή για τη δεύτερη ημέρα των εκλογών στην ΕΕ, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ισχυρό αποτέλεσμα για την ευρωσκεπτικιστική Δεξιά.
Ένα κόμμα που αναμένεται να τα πάει ιδιαίτερα καλά είναι το λαϊκιστικό ANO του πρώην πρωθυπουργού Andrej Babiš, το οποίο έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τους τελευταίους μήνες μετά την υιοθέτηση μιας νέας συντηρητικής ατζέντας που αντιτίθεται στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και το Σύμφωνο Μετανάστευσης.
Οι προοδευτικοί στις Βρυξέλλες έχουν εκφράσει φόβους ότι ο δισεκατομμυριούχος πολιτικός ξεφεύγει από τον φιλελευθερισμό που καθόριζε την πολιτική του καριέρα μέχρι τώρα.
Ο Babis ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός μέχρι το 2021, είναι ένας αγροχημικός επιχειρηματίας που ευημερούσε στον απόηχο του κομμουνισμού.
Πρώην φιλελεύθερος υπέρ της ΕΕ, η ρητορική του πρόσφατα μετατοπίστηκε στη λαϊκιστική Δεξιά.
Η χώρα κυβερνάται επί του παρόντος από έναν πεντακομματικό συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένου του φιλοατλαντικού ODS του πρωθυπουργού Petr Fiala, των Χριστιανοδημοκρατών και του αριστερού Κόμματος Πειρατών της χώρας από το 2021.
Ωστόσο, αντιμετωπίζουν μια πρόκληση για όσα έχει ο Τσέχος ερευνητής Tomáš Cirhan περιγράφεται ως αντίδραση κατά της μαζικής μετανάστευσης και των πράσινων πολιτικών.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων στην Τσεχία είναι παραδοσιακά χαμηλή για τις εκλογές της ΕΕ, αλλά η κεντρώα, λαϊκιστική και εθνικιστική Δεξιά αναμένεται να ξεπεράσει τις επιδόσεις και να κερδίσει την πλειοψηφία των 21 ME της χώρας
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ANO του Babiš ένα επιβλητικό προβάδισμα 20% έναντι του ODS του Fiala, ωστόσο το κόμμα του πρωθυπουργού τρέχει μια κοινή λίστα με τους εταίρους του Χριστιανοδημοκρατικού συνασπισμού, ενισχύοντας σημαντικά τη συνδυασμένη ψήφο τους.
Επιπλέον, ο στρατηγικός συντονισμός μεταξύ των δύο κύριων εθνικιστικών κομμάτων της Τσεχίας, της Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (SPD) και της Trikolora, θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει έδρες για την εθνικιστική Δεξιά.
Εν τω μεταξύ, οι φιλελεύθεροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Κόμμα των Πειρατών καθώς άλλα προοδευτικά και αριστερά κόμματα πέφτουν σε δημοτικότητα. Ωστόσο, τα κατεστημένα ΜΜΕ ήδη διαψεύδουν ότι η χώρα γίνεται «πρωτοπορία της νέας σκληρής δεξιάς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης