Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιταχύνεται το σχέδιο για την αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας – Putin: Μειώνουμε τη χρήση τοξικών νομισμάτων

Επιταχύνεται  το σχέδιο για την  αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας – Putin: Μειώνουμε τη χρήση τοξικών νομισμάτων
Η Ρωσία απομακρύνεται σταδιακά από το δολάριο από το 2022, αφού ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και στη συνέχεια επλήγη από δυτικές κυρώσεις
Η Ρωσία προχωρά τον σχεδιασμό της για σταδιακή κατάργηση του δολαρίου, με τον Πρόεδρο Vladimir Putin να καλεί τη χώρα να μειώσει τη χρήση «τοξικών» νομισμάτων.
Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε τη φθίνουσα χρήση δυτικών νομισμάτων στη χώρα.
Το ρούβλι χρησιμοποιείται περισσότερο στις εμπορικές συναλλαγές, πρόσθεσε, παρά την πτώση της αξίας του νομίσματος στα τέλη του 2023.
«Πέρυσι, το μερίδιο των πληρωμών για τις ρωσικές εξαγωγές στα λεγόμενα ''τοξικά'' νομίσματα των μη φιλικών κρατών μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ το μερίδιο του ρουβλίου στις συναλλαγές εξαγωγών και εισαγωγών αυξάνεται — προσεγγίζει το 40% σήμερα», δήλωσε ο Putin,  σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Θα αυξήσουμε τη χρήση εθνικών νομισμάτων σε διακανονισμούς εξωτερικού εμπορίου, θα βελτιώσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τέτοιων πρακτικών, μεταξύ άλλων κιαι μέσω των BRICS».
Η Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνει τη χρήση των νομισμάτων των κρατών της ομάδας των BRICS για το εμπόριο.
Υιοθέτησε φιλόδοξους οικονομικούς στόχους για την επίτευξη της Ρωσίας έως το 2030, οι οποίοι περιελάμβαναν τη μείωση των εισαγωγών από άλλες χώρες, την αύξηση των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού κατά 60% και τον διπλασιασμό της αξίας του ρωσικού χρηματιστηρίου.
Η Ρωσία απομακρύνεται σταδιακά από το δολάριο από το 2022, αφού ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και στη συνέχεια επλήγη από πρωτοφανείς ιστορικά δυτικές κυρώσεις
Ο Putin επιτέθηκε σε πολλούς από αυτούς τους εμπορικούς περιορισμούς, χαρακτηρίζοντας τα βασικά μέτρα, όπως το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, «ανόητα», αλλά η οικονομία της Ρωσίας φαίνεται να μην κάμπτεται καθώς δεν απομονώνεται από τις παγκόσμιες αγορές.
Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι λένε ότι δεν υπάρχει άμεσα απειλή για το δολάριο από αυτές τις προσπάθειες και δεν θα εκτοπιστεί ως το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο σύντομα, ακόμη και καθώς περισσότερα κράτηεκφράζουν την επιθυμία να απομακρυνθούν από το νόμισμα.
Το δολάριο παραμένει το νόμισμα με τη μεγαλύτερη χρήση στο παγκόσμιο εμπόριο και στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών για δεκαετίες.
Οι ειδικοί όσον αφορά τη νομισματική πολιτική σημειώνουν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να απομακρυνθούμε από το δολάριο, δεδομένης της ιδιότητάς του ως ασφαλούς καταφυγίου επειδή είναι κυρίαρχο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
H κυριαρχία του δολαρίου - Ο Χάρτης 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης