Τελευταία Νέα
Διεθνή

Holzmann (ΕΚΤ):Χωρίς τη Fed, νέες μειώσεις επιτοκίων θα ακριβύνουν το ευρώ και θα εντείνουν τον πληθωρισμό

Holzmann (ΕΚΤ):Χωρίς τη Fed, νέες μειώσεις επιτοκίων θα ακριβύνουν το ευρώ και θα εντείνουν τον πληθωρισμό
Ο Holzmann, που συνήθως θεωρείται το κορυφαίο «γεράκι» του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η de facto δέσμευση των αξιωματούχων της ΕΚΤ για μια κίνηση ήταν ένας από τους λόγους για την πρόσφατη μείωση του επιτοκίου παρέμβασης

 
Περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να ενέχουν τον κίνδυνο να επηρεάσουν περισσότερο τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και τον πληθωρισμό, όπως δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Robert Holzmann.
«Εάν η αρχική υπόθεση των τριών μειώσεων των επιτοκίων υλοποιηθεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις, αυτό θα είχε σίγουρα αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία και μαζί με αυτήν στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Holzmann στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF σε ραδιοφωνική συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο 8 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Επισήμανε ότι η πρώτη κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο την Πέμπτη (6/6) δεν τον κάνει ακόμη να ανησυχεί για το θέμα.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας ήταν ο μόνος που διαφώνησε με την απόφαση αυτής της εβδομάδας για μείωση των επιτοκίων της Ευρωζώνης, δικαιολογώντας την αντίρρησή του λέγοντας ότι οι αποφάσεις με βάση τα δεδομένα θα πρέπει να καθοδηγούνται από τους αριθμούς και μόνον.
Το γεγονός ότι η μείωση συνοδεύτηκε από υψηλότερες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό το 2024 και το 2025 άφησε επίσης τις αγορές να… διερωτώνται τι θα κάνουν στη συνέχεια οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Ο Holzmann, που συνήθως θεωρείται το κορυφαίο «γεράκι» του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η de facto δέσμευση των αξιωματούχων της ΕΚΤ για μια κίνηση ήταν ένας από τους λόγους για την πρόσφατη μείωση του επιτοκίου παρέμβασης.
«Εξετάσαμε τα δεδομένα και κάναμε μια συζήτηση σχετικά με αυτά με διαφορετικές απόψεις», είπε.
«Η γνώμη του συμβουλίου ήταν ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος, επίσης επειδή είχε ανακοινωθεί ότι μια τέτοια απόφαση θα λαμβανόταν τον Ιούνιο».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης