Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed προκαλεί συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες – Στα 2 τρισ. δολ. υπολογίζεται η «μαύρη τρύπα» στα κεφάλαιά τους

Η Fed προκαλεί συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες – Στα 2 τρισ. δολ.  υπολογίζεται η «μαύρη τρύπα» στα κεφάλαιά τους
Η Fed συνδυάζει τη μεγάλη ισχύ με μια αναπόφευκτη έλλειψη γνώσης και οι ενέργειές της αποτελούν θεμελιώδη πηγή χρηματοπιστωτικής αστάθειας
Σφυρίζοντας αδιάφορα… μια χαρούμενη μελωδία, ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve για την εποπτεία, Michael Barr, κατέθεσε πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι «συνολικά, το τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και ανθεκτικό».
Μια πιο λιγότερο αφελής αντίληψη των συστημικών κινδύνων για τις τράπεζες θα ήταν λιγότερο αισιόδοξη.
Ο κ. Barr ανέφερε ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023».
Ωστόσο, απέφυγε... να συζητήσει τις απώλειες με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς (mark-to-market) που έχουν συρρικνώσει δραματικά τα ίδια κεφάλαια και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος.
Μια πρόσφατη μελέτη για τις τράπεζες των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει αναλύσεις τόσο των τίτλων που διακρατούν όσο και των δανείων σταθερού επιτοκίου, εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα καταγράφει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ζημιά σε τρέχουσες τιμές (mark-to-market) ως αποτέλεσμα της προσαρμογής των επιτοκίων στις κανονικές πιστωτικές συνθήκες.
Δεδομένου ότι αυτή η απώλεια είναι ίση με το ήμισυ της λογιστικής αξίας στα ενσώματα ίδια κεφάλαια των τραπεζών* ύψους περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το συνολικό πραγματικό τους κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά περίπου 50%.
Αυτή είναι ακριβώς η ώρα για να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες πιθανές απώλειες από αυτή την μόνιμη πηγή τραπεζικών καταρρεύσεων, τα εμπορικά ακίνητα, καθώς οι τιμές πολλών κτιρίων πέφτουν ιλιγγιωδώς.
Δεδομένης της θέσης του, ο κ. Barr δεν θα μπορούσε να αναφέρει μια άλλη ιδιαίτερα μεγάλη και αναπόφευκτη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αυτή από την ίδια την Federal Reserve.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-08_200726.png
Πηγή χρηματοπιστωτικής αστάθειας


Ως κεντρική τράπεζα όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον κόσμο που χρησιμοποιεί το δολάριο, η Fed συνδυάζει τη μεγάλη ισχύ με μια αναπόφευκτη έλλειψη γνώσης και οι ενέργειές της αποτελούν θεμελιώδη πηγή χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Όταν δημιουργήθηκε η Federal Reserve, ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της εποχής, William Gibbs McAdoo, διακήρυξε ότι η Fed «θα έδινε τέτοια σταθερότητα στις τραπεζικές εργασίες που οι ακραίες διακυμάνσεις στα επιτόκια και τις διαθέσιμες πιστώσεις… θα αποτελέσουν οριστικό παρελθόν».
Μια εντυπωσιακά κακή πρόβλεψη.
Αντίθετα, σε όλη τη διάρκεια της λειτουργία της Fed, το χρηματοπιστωτικό σύστημα υπέστη επαναλαμβανόμενες οικονομικές κρίσεις και τα λάθη της Fed δεν εήταν σπάνια .
Τα λάθη της Fed είναι αναπόφευκτα επειδή η Fed αντιμετωπίζει πάντα ένα άγνωστο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μέλλον.
Αυτό εξηγεί τις χαμηλές της επιδόσεις στις οικονομικές προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνοι είναι οι ηγέτες της πόσο περίπλοκα κάνει τα μοντέλα της ή πόσα συνέδρια διοργανώνει σε πολυτελή θέρετρα, η Fed δεν μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα τα μελλοντικά αποτελέσματα των δικών της ενεργειών , πόσο μάλλον τις αφάνταστα πολύπλοκες παγκόσμιες αλληλεπιδράσεις που δημιουργούν στην οικονομία.
Η Fed κράτησε τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια ασυνήθιστα χαμηλά για περισσότερο από μια δεκαετία.
Χειραγώγησε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια χαμηλότερα με την αγορά ομολόγων αξίας 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ως επί το πλείστον σταθερού επιτοκίου κρατικών ομολόγων και στεγαστικών τίτλων, που χρηματοδοτούνται κυρίως από καταθέσεις κυμαινόμενου επιτοκίου, καθιστώντας τον δικό της ισολογισμό εξαιρετικά ευάλωτο.
Αποφάσισε να διαχειριστεί τις προσδοκίες της αγοράς και συχνά διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα ήταν «χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» (μέχρι, φυσικά, που ήταν υψηλότερα…. για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).
Εκθεση στα στεγαστικά ακίνητα

Παρατηρήστε το αποτέλεσμα: Ο τεράστιος κίνδυνος συσσωρεύεται στο τραπεζικό σύστημα.
Μια αξιοσημείωτη περίπτωση ήταν η Silicon Valley Bank, η οποία μετατράπηκε σε μια εκδοχή του 21ου αιώνα μιας τράπεζας της δεκαετίας του 1980, επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό σε 30ετείς τίτλους σταθερού επιτοκίου με στεγαστικά δάνεια και χρηματοδοτώντας τους με βραχυπρόθεσμες καταθέσεις.
Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλός της υπηρετούσε στο διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve Bank του San Francisco.
Η SVB έκανε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με αυτό που γίνεται στον ισολογισμό της Fed.
Στην περίπτωση της SVB, έγινε μια από τις μεγαλύτερες τραπεζικές χρεοκοπίες στην αμερικανική ιστορία.
Στην περίπτωση της Fed, οι ζημίες mark-to market (σε τρέχουσε τιμές) υπολογίζονται σε άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, πλέον των λειτουργικών ζημιών ύψους 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής.
Προσθέτοντας τις απώλειες της Fed και του τραπεζικού συστήματος με βάση την αποτίμηση mark-to-market, έχουμε μια συνολική απώλεια 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μιλάμε για πραγματικά χρήματα!
Ο Jim Bunning ήταν ο μόνος άνθρωπος που έγινε ποτέ παίκτης του μπέιζμπολ του Hall of Fame και γερουσιαστής των ΗΠΑ.
Οταν ο τότε πρόεδρος Ben Bernanke κατέθεσε για το πώς η Fed επρόκειτο να ρυθμίσει τον συστημικό χρηματοοικονομικό κίνδυνο ο γερουσιαστής Bunning ρώτησε περίπου υο προφανές: «Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τον συστημικό κίνδυνο όταν αποτελείτε ο ίδιος ο συστημικό κίνδυνο;»
Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτή την εξαιρετική ερώτηση…


* ενσώματα πάγια ή ενσώματες ακινητοποιήσεις: Πρόκειται για υλικά αγαθά, όπως κτίρια, μηχανήματα, έπιπλα και λοιπός εξοπλισμός κτλ.
**άυλα πάγια ή ασώματες ακινητοποιήσεις: Είναι οικονομικά αγαθά τα οποία δεν έχουν υλική υπόσταση, όπως διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σήματα, φήμη και πελατεία, πνευματική ιδιοκτησία, επωνυμία κτλ. τα οποία έχει αποκτήσει η επιχείρηση έναντι συγκεκριμένου τιμήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης