Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hedge funds: Σε υψηλό δύο ετών, στα 413 δισ. δολ., οι θέσεις short κατά των ομολόγων της Ευρωζώνης – Ανίκητος ο πληθωρισμός

Hedge funds: Σε υψηλό δύο ετών, στα 413 δισ. δολ., οι θέσεις short κατά των ομολόγων της Ευρωζώνης –  Ανίκητος ο πληθωρισμός
Οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα έχει περιορισμένο περιθώριο μείωσης των επιτοκίων φέτος με τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο
Τα hedge funds αυτή την περίοδο πραγματοποιούν τα μεγαλύτερα στοιχήματά τους έναντι των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης τα οποία έχουν ανέλθει σε υψηλό διετίας, προσδοκώντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα έχει περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων φέτος.
Η συνολική αξία των στοιχημάτων έναντι ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έφτασε τα 413 δισεκατομμύρια δολάρια αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Markets Intelligence (πλην των ομολογιακών δανείων), τα οποία επικαλείται δημοσίευμα των FT, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024.
Αυτό ήταν αυξημένο κατά 8% από τον Ιανουάριο και το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.
Η κορύφωση των στοιχημάτων ήρθε ενόψει της προαναγγελθείσας μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% από το ιστορικό υψηλό του 4 % την Πέμπτη 6 Ιουνίου.
Αλλά αναθεώρησε ανοδικά επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους και αφαίρεσε μια ρητή δέσμευση για υιοθέτηση πολιτική χαλάρωσης από τη δήλωση νομισματικής πολιτικής της.
«Η μεγάλη εικόνα εδώ είναι ότι οι αριθμοί του πληθωρισμού μεειώθηκαν εν γένει αλλά εντούτοις καταγράφηκε μια δυσάρεστη άνοδος», δήλωσε ο Robert Tipp, επικεφαλής της των παγκόσμιων ομολόγων της PGIM Fixed Income.
«Κατά τη γνώμη μου έκαναν το λάθος να δώσουν πρόωρο σήμα και να δεσμευτούν για μείωση των επιτοκίων, παρόλο που τα δεδομένα έδειχναν ότι έπρεπε να κρατήσουν το τιμόνι σταθερό».
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε για πρώτη φορά φέτος τον Μάιο στο 2,6%, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να σκαρφαλώνει σε υψηλό επτά μηνών.
Αυξάνοντας τις προβλέψεις της για φέτος και το επόμενο έτος, η ΕΚΤ δήλωσε την Πέμπτη (6/6) ότι ο πληθωρισμός διαμορφωθεί κατά μέσο όρο 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025. Ωστόσο, η πρόβλεψή της για το 2026 παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,9 τοις εκατό.
Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι 2 %.
Την Πέμπτη (6/6), η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων λόγω της «εμπιστοσύνης τους στην πορεία που ακολουθούν», αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα υπέθετε βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων ότι η τράπεζα εισέρχεται σε ένα κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
<a href=
Οι αγορές προσανατολίζονται σε έναν ρηχό κύκλο χαλάρωσης για την ΕΚΤ, και δίνουν πιθανότητα 76% για την επόμενη μείωση έως τον Σεπτέμβριο.
Οι θέσεις short στα γερμανικά κρατικά ομόλογα - το σημείο αναφοράς για την Ευρωζώνη - έχουν αυξηθεί κατά 10% από τον Ιανουάριο στα 112 δισ. δολάρια.
Οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα αυξήθηκαν από 2,1% σε 2,5%, αντιπροσωπεύοντας πτώση των τιμών.
Η μεγαλύτερη άνοδος στη θέση short, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P, σημειώθηκε στα ιταλικά ομόλογα, όπου η έκθεση των επενδυτών έχει άνοδο κατά 38% από την αρχή του έτους.
Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένοι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους ύστερα ένα ράλι που μείωσε το spread μεταξύ αυτών και του γερμανικού bund από 1,65 ποσοστιαίες μονάδες σε 1,31 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους.
Άλλα μέτρα για τη θέση των επενδυτών δίνουν μια πιο αισιόδοξη άποψη για τις προοπτικές για τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Η μηνιαία έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της Bank of America έδειξε ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ήταν ελαφρώς overweight όσον αφορά τα ευρωπαϊκά ομόλογα σε σχέση με το σημείο αναφοράς τους.
Ωστόσο, ο Alex Batten, διαχειριστής κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος στην Columbia Threadneedle Investments, είπε ότι προτιμούσε να κατέχει το αμερικανικό δημόσιο χρέος έναντι του ευρωπαϊκού χρέους.
«Η Ευρώπη δεν έχει ανοσία στην εμπειρία των ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός χρειάζεται χρόνο για να επιστρέψει ξανά στον στόχο», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης