Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμός στην ΕΕ – Ο Scholz δεν στηρίζει Macron στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Διχασμός στην ΕΕ – Ο Scholz δεν στηρίζει Macron στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Η επιστολή της Γαλλίας σε ΗΠΑ και 10 ευρωπαϊκά κράτη για τον πολυεθνικό συνασπισμό των προθύμων
Η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz δεν υποστηρίζει την ιδέα του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία.
Δημοσίευμα της Welt am Sonntag επισημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας Thierry Burkhard έστειλε επιστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε περίπου δέκα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πολωνία, στην Ολλανδία, στα τρία κράτη της Βαλτικής, στη Δανία και στη Σουηδία, με την οποία καλούσε τις αντίστοιχες κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική αποστολή στην Ουκρανία ως μέρος ενός πολυεθνικού «συνασπισμού των πρόθυμων».
Όπως αναφέρεται, το Παρίσι αγνόησε το Βερολίνο καθώς το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν έλαβε την επιστολή.
Αυτό συνέβη – σύμφωνα με την Welt am Sonntag – διότι η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας είχε επανειλημμένα καταστήσει σαφές τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρκεια συνομιλιών με την κυβέρνηση Macron ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμμετάσχουν Γερμανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές στην Ουκρανία.
Ωστόσο, βάσει του δημοσιεύματος, αν και οι Αμερικάνοι είχαν κάνει αντίστοιχες τοποθετήσεις, έλαβαν τη σχετική επιστολή από τη Γαλλία.

Το σχέδιο Macron

Βάσει του δημοσιεύματος ο Macron προσπαθεί να πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική αποστολή υπό την αιγίδα της ήδη υπάρχουσας Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine).
Ωστόσο, διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν ότι υπάρχει αντίσταση στις Βρυξέλλες στις ιδέες του Παρισιού.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι αντίθετες με την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στην Ουκρανία.
Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, για παράδειγμα, φοβούνται ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών στο ουκρανικό έδαφος θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης και να σύρει τη Δύση βαθύτερα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Δεν πιστεύουν στη νίκη των Ουκρανών

Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, δήλωσε σε μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στα τέλη Μαΐου ότι η Ουκρανία δεν είχε πλέον ρεαλιστικές πιθανότητες να κερδίσει, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι από στρατιωτική άποψη υπάρχουν καλοί λόγοι για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη χώρα τους.
Η εκπαίδευση θα ήταν τότε καλύτερα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ουκρανών στρατιωτών και ο στρατός δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα του για εκπαίδευση, τονίζει το δημοσίευμα.

Αντίθετες οι ΗΠΑ

Στις 6 Ιουνίου, ο Macron είπε σε συνέντευξή του στα τηλεοπτικά κανάλια TF1 και France 2 ότι η Γαλλία σκοπεύει να εκπαιδεύσει 4.500 Ουκρανούς στρατιώτες και να τους παράσχει πυρομαχικά, για τα οποία θα στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Kirby επεσήμανε ότι η απόρριψη των ΗΠΑ στην ιδέα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία θα παραμείνει σε ισχύ στο μέλλον, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Γαλλίας.
Από την πλευρά της η Ρωσία υποστήριξε ότι η εμφάνιση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές, ακόμη και ανεπανόρθωτες συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης