Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός σεισμός - Προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής του Deutsche Börse: Η άνοδος της άκρας δεξιάς απειλεί με κατάρρευση της αγορές στην ΕΕ

Γερμανικός σεισμός - Προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής του Deutsche Börse: Η άνοδος της άκρας δεξιάς απειλεί με κατάρρευση της αγορές στην ΕΕ
Η Alice Weidel, ηγέτης του AfD, είπε επίσης ότι η κυβέρνησή της θα επιδιώξει να περιορίσει την εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο επικεφαλής του γερμανικού χρηματιστηρίου δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την άνοδο της ακροδεξιάς πολιτικής στη χώρα, προειδοποιώντας ότι απειλεί το μέλλον των αγορών της ΕΕ.
«Αν επιτύχουν εκλογικά, αυτό θα ήταν μοιραίο, όχι μόνο για τις δημοκρατίες μας, αλλά και για τη Γερμανία και την Ευρώπη ως βασικά χρηματοοικονομικά κέντρα», δήλωσε ο Theodor Weimer, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Deutsche Börse, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία τον περασμένο μήνα δήλωσε στους Financial Times ότι αντιθμετωπίζει το Brexit ως πρότυπο και, εάν εκλεγεί, θα διενεργεί δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ.
Η Alice Weidel, ηγέτης του AfD, επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνησή της θα επιδιώξει να περιορίσει την εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε το ίδρυμά μας, πρέπει να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε την ένωση της κεφαλαιαγοράς, αυτό είναι απαραίτητο», είπε ο Weimer, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξανόμενο κύμα λαϊκισμού στην Ευρώπη, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα κόμματα. «Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό».
«Δεν μπορούμε να δώσουμε αξιοπιστία στις απαιτήσεις των εξτρεμιστών», είπε ο Weimer, προσθέτοντας: «Η δουλειά μας είναι επίσης να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία, αυτό ισχύει και για τους επιχειρηματίες».
Το AfD γνώρισε μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας την αυξανόμενη οργή για τα υψηλά επίπεδα παράνομης μετανάστευσης και τον χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, το κόμμα χτυπήθηκε από αποκαλύψεις τον περασμένο μήνα ότι ορισμένοι από τους λειτουργούς του συζήτησαν σχέδια απέλασης εκατομμυρίων ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο από τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με γερμανικά διαβατήρια.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις και πόλεις σε όλη τη Γερμανία για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο της ακροδεξιάς.
Στοιχεία στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις προειδοποιούν όλο και περισσότερο για την απειλή που θέτει το AfD για τη γερμανική οικονομία. Ο Scholz επέκρινε τα σχέδια του AfD για έξοδο από την ΕΕ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι θα ήταν ο «μεγαλύτερος καταστροφέας πλούτου» στη Γερμανία.
Ο Siegfried Russwurm, επικεφαλής του BDI, του κύριου γερμανικού επιχειρηματικού λόμπι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία ήταν ο κύριος δικαιούχος του διεθνούς εμπορίου, της συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Το γεγονός ότι ένα ισχυρό πολιτικό κόμμα κερδίζει έδαφος που αμφισβητεί όλα αυτά είναι οικονομικά επικίνδυνο», είπε στους δημοσιογράφους.
«Δεν θέλω να ζω σε μια χώρα όπου το αν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ ή όχι εξαρτάται από το πού γεννήθηκαν οι παππούδες σου», είπε. «Δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά ως κοινωνία, πέρα από κάθε οικονομική εκτίμηση».
Ο Weimer είπε: «Το [AfD] γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, λαμβάνει ολοένα και περισσότερη υποστήριξη και νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους μας να πούμε ότι πρόκειται για περιθωριακές ομάδες», προσθέτοντας: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα αναπτυχθεί ανεξέλεγτα».
Ο Weimer, ο οποίος ηγείται της Deutsche Börse από το 2018, μιλούσε καθώς ο όμιλος ανέφερε καθαρά έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2023, αύξηση 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο Όμιλος Deutsche Börse διαχειρίζεται επιχειρήσεις όπως το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, τον οίκος εκκαθάρισξ Eurex και πέρυσι αγόρασε τη δανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων SimCorp.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης