Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο βοήθειας 50 δις στην Ουκρανία από τα κέρδη των παγωμένων ρωσικών asset ετοιμάζει στην G7 ο Biden

Σχέδιο βοήθειας 50 δις στην Ουκρανία από τα κέρδη των παγωμένων ρωσικών asset ετοιμάζει στην G7 ο Biden
Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στο εσωτερικό της G7 για την χρήση των κερδών των ρωσικών asset
Βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κέρδη των παγωμένων ρωσικών asset σχεδιάζει να δώσει στην Ουκρανία η κυβέρνηση του προέδρου Biden, καθώς αναγνωρίζει ότι η ουκρανική οικονομία είναι σε απελπιστική κατάσταση.
Δημοσίευμα του CNN υποστηρίζει ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά τη Σύνοδο της G7 που θα γίνει στην Ιταλία στις 13 με 15 Ιουνίου, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ανάμεσα στα κράτη - μέλη.
Όπως αναφέρεται, Αμερικάνοι αξιωματούχοι προσπαθούν να συμφωνήσουν για «τις πιο ευαίσθητες οικονομικές λεπτομέρειες» του σχεδίου κατά την επικείμενη συνάντηση των ηγετών της G7, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία επί του σχεδίου και τους όρους παροχής της βοήθειας.
Βάσει του CNN, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να συζητούν για την «ακριβή μορφή αυτής της βοήθειας, καθώς επίσης και για τις εγγυήσεις σχετικά με την επιστροφή αυτών των κεφαλαίων.
Όπως επισημαίνεται, η δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Ουκρανία, επηρεάζει άμεσα την ανάγκη διάθεσης κεφαλαίων στο Κίεβο.
Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου βοήθειας δεν έχουν ακόμα εγκριθεί, το CNΝ υποστηρίζει ότι όλα τα κράτη – μέλη της G7 συμφωνούν για την απελπιστική ανάγκη της Ουκρανίας σε οικονομική βοήθεια και για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

Μήνυμα στον Putin

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η G7 θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στη Μόσχα και στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin ότι η Ρωσία δεν θα αντέξει υπό τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ουκρανία.
«Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πιστεύουμε ότι είναι προτεραιότητα για ολόκληρη την G7.
Θέλουμε να δούμε κάθε χώρα να υιοθετεί μια μέθοδο με την οποία μπορούμε να κινητοποιήσουμε πόρους για την Ουκρανία σε τέτοια κλίμακα, ώστε να είναι σε θέση να έχουν ό,τι χρειάζονται για να μπορέσουν να πετύχουν σε αυτόν τον πόλεμο» ανέφερε ο Jake Sullivan, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Το σχέδιο

Πρόσφατα δημοσίευμα των Financial Times είχε αποκαλύψει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να πείσουν τα κράτη της G7 να παράσχουν στην Ουκρανία ένα δάνειο με κεφάλαια από τα κέρδη των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι χώρες της G7 θα μπορούσαν να παράσχουν στο Κίεβο 50 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το καλοκαίρι, εάν εγκριθεί αυτό το σχέδιο.
Πάντως, δεν ήταν έτοιμα όλα τα μέλη της G7 να συμμετάσχουν σε αυτό το σχέδιο.
Μάλιστα αναφερόταν πως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία είχαν αντιταχθεί.
Παρόλο αυτά επισημαίνεται ότι η στάση τους άρχισε να αλλάζει υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο στη σύνοδο κορυφής της G7 τον Ιούνιο και να συμπεριλάβει διάταξη για τη χρήση εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην κοινή δήλωση μετά τη Σύνοδο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Από αυτά, περίπου 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς πλατφόρμας Euroclear στο Βέλγιο, όπου είναι αποθηκευμένα 210 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικά κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης