Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Farage ετοιμάζει... επιδρομή στα κέρδη των βρετανικών τραπεζών

O Farage ετοιμάζει... επιδρομή στα κέρδη των βρετανικών τραπεζών
Ενώ το κόμμα είναι απίθανο να φτάσει στην εξουσία, η πολιτική αυτή δίνει μια ιδέα για το είδος της αντιπολίτευσης που θα έχει να αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση
Βρετανοί τραπεζίτες, προσοχή! Ο άνθρωπος που προσπαθήσατε να εξαφανίσετε τον περασμένο Ιούλιο για πολιτικούς λόγους, ετοιμάζει επιδρομή στα κέρδη σας, προειδοποιεί το Politico.
Ο Nigel Farage, ο οποίος επέστρεψε ως πολιτικός ηγέτης του κόμματος Reform UK, δεσμεύεται για μείωση φόρων ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών - και πιστεύει ότι βρήκε έναν τρόπο να κάνει τις τράπεζες της χώρας να πληρώσουν γι' αυτό.

Τι ετοιμάζεει ο Farage

Αλλά η κίνηση που ετοιμάζει για να χρηματοδοτήσει την αύξηση των ορίων φορολογίας εισοδήματος των εργαζομένων στις 20.000 λίρες από 12.570 λίρες- δεν θα λάβει τη μορφή ενός άμεσου έκτακτου φόρου στις τράπεζες.
Αντ' αυτού, η μεταρρύθμιση σχεδιάζει μια... αόρατη εισφορά.
Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το κόμμα -που επί του παρόντος βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να ψηφίσει στις 4 Ιουλίου- δήλωσε ότι θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την πληρωμή της προτεινόμενης μείωσης του φόρου με την αναδιάρθρωση του τρόπου με τον οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας καταβάλλει τόκους επί των αποθεματικών.
Ενώ το κόμμα είναι απίθανο να φτάσει στην εξουσία, η πολιτική αυτή δίνει μια ιδέα για το είδος της αντιπολίτευσης που θα έχει να αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση, σημειώνει το Politico.
Πρόκειται για έναν απρόσμενο στόχο για τον Farage, ο οποίος απορρίφθηκε από την πιο διάσημη τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, την Coutts, πέρυσι, για τις πολιτικές του απόψεις.
Επίσης, διαφοροποιεί τον ειλικρινή Brexiteer από τα κύρια πολιτικά κόμματα, τα οποία, σε αντίθεση με τον ίδιο, υποστηρίζουν τελικά το City.

Η επιβάρυνση της BoE

Η μεταρρύθμιση δεν είναι η μόνη που αναγνωρίζει τις αμοιβές των κεντρικών τραπεζών ως δημόσιο βάρος.
Η έρευνα της επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών για την ποσοτική σύσφιξη ασχολήθηκε επίσης εκτενώς με το θέμα φέτος.
Στην τελική της έκθεση, η επιτροπή ανέλυσε γιατί πιστεύει ότι 15 χρόνια έκτακτης νομισματικής πολιτικής και συναφών αγορών περιουσιακών στοιχείων - που συνέβαλαν σε ρεκόρ ισολογισμού και χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας της Αγγλίας το 2022 - υπονομεύουν πλέον τη δημοσιονομική εξουσία.
Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ένα τραπεζικό επιτόκιο 5,25% σημαίνει ότι τα έσοδα που λαμβάνει η BoE από τις επενδύσεις της, είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που πρέπει να καταβάλει στις τράπεζες για τις καταθέσεις τους.
Ενώ οι επενδύσεις αυτές βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, εξακολουθεί να είναι πιο δαπανηρό από ποτέ για την Τράπεζα της Αγγλίας να καταπολεμά τον πληθωρισμό, κρατώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που συμβάλλει στις απώλειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης