Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Συγκροτείται fund υπέρ της Ουκρανίας από τα δεσμευμένα ρωσικά assets - Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας

G7: Συγκροτείται fund υπέρ της Ουκρανίας από τα δεσμευμένα ρωσικά assets - Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας
Εάν εγκριθεί η σχετική πρόταση των ΗΠΑ, το Κίεβο θα μπορούσε να λάβει εώς και 50 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Δύση
Οι ηγέτες της G7 σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου στη σύνοδο κορυφής στην Ιταλία στις 13-15 Ιουνίου.
Στις 20 Μαΐου, η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μεταπείσουν τις χώρες της G7 να παράσχουν στην Ουκρανία δάνειο με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μα λειτουργούν εν είδει εγγυήσεων.
Εάν εγκριθεί, το Κίεβο θα μπορούσε να λάβει εώς και 50 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Δύση.
Η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία αντιτάχθηκαν στο αμερικανικό σχέδιο.
Ωστόσο, η στάση τους άρχισε να αλλάζει υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο στη σύνοδο κορυφής της G7 και να συμπεριλάβει διάταξη για τη χρήση εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε μια κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία προχώρησαν στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Από αυτά, περίπου 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ιστότοπου Euroclear στο Βέλγιο (εκεί κρατώνται περί τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προηγουμένως μια πρόταση για την αξιοποίηση εσόδων από μπλοκαρισμένα ρωσικά κεφάλαια με τελικό σκοπό την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.
Ενώ και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε ένα πακέτο νομοσχεδίων για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, την Ταϊβάν και την Ουκρανία, καθώς και για τη δήμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επίσης με σκοπό τη μεταφορά τους στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης