Τελευταία Νέα
Διεθνή

OHE: Πάνω από 10 εκατομμύρια εκτοπισμένοι από τον πόλεμο στο Σουδάν, ασαφής αριθμός νεκρών, εγκλήματα πολέμου και σεξουαλική βία

OHE: Πάνω από 10 εκατομμύρια εκτοπισμένοι από τον πόλεμο στο Σουδάν, ασαφής αριθμός νεκρών, εγκλήματα πολέμου και σεξουαλική βία
Σοκάρουν οι αριθμοί από τον σκληρό εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν 
Σχετικά Άρθρα

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Σουδάν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, 7,26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, προσθέτοντας στα 2,83 εκατομμύρια που έχουν ήδη εκτοπιστεί από προηγούμενες συγκρούσεις, ανέφερε ο ΔΟΜ.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το Σουδάν αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, καθώς ο πόλεμος δεν δείχνει σημάδια ύφεσης και το φάσμα του λιμού στοιχειώνει τη χώρα.
Πάνω από το ένα τέταρτο των 48 εκατομμυρίων ανθρώπων του Σουδάν έχουν πλέον αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια να διασχίζουν τα διεθνή σύνορα.
Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι - πάνω από το ένα τρίτο όλων των εκτοπισμένων - έχουν δραπετεύσει μόνο από την κατεστραμμένη πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Η κόλαση του Σουδάν

Σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, ο πόλεμος σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών παραμένει ασαφής, με ορισμένες εκτιμήσεις να φτάνουν τους 150.000, σύμφωνα με Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το Σουδάν.
Εκατομμύρια άλλοι θα μπορούσαν να πεθάνουν καθώς επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση, προειδοποιούν ομάδες αρωγής και ειδικοί.
Εντός του Σουδάν, το 70 τοις εκατό των εκτοπισμένων «προσπαθούν τώρα να επιβιώσουν σε μέρη που κινδυνεύουν από λιμό», προειδοποίησε ο ΔΟΜ.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 18 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν πεινούν έντονα, με 3,6 εκατομμύρια παιδιά να υποσιτίζονται οξύτατα.
Περίπου το 55 τοις εκατό των εκτοπισθέντων στο Σουδάν είναι παιδιά κάτω των 18 ετών και περίπου το ένα τέταρτο είναι κάτω των πέντε ετών, πρόσθεσε ο ΔΟΜ.
Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι η έλλειψη δεδομένων έχει αποτρέψει την επίσημη κήρυξη πείνας, ενώ ο ΟΗΕ κατηγορεί και τις δύο πλευρές για «συστηματικές παρεμποδίσεις και εσκεμμένες αρνήσεις» της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης στόχευσης αμάχων, του αδιάκριτου βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών και του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εκτεταμένη σεξουαλική βία έχει επίσης αναφερθεί, που ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης