Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τελειώνει ο χρόνος για τον Scholz μετά την ταπεινωτική ήττα - Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές

Politico: Τελειώνει ο χρόνος για τον Scholz μετά την ταπεινωτική ήττα - Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές
Οι Γερμανοί βρέθηκαν μπροστά σε μια σκληρή αντίφαση το βράδυ της Κυριακής
Το ερώτημα τώρα δεν είναι αν η κυβέρνηση του καγκελάριου Olaf Scholz θα επιβιώσει, αλλά για πόσο καιρό, εκτιμά το Politico.
Οι Γερμανοί βρέθηκαν μπροστά σε μια σκληρή αντίφαση το βράδυ της Κυριακής: Καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας απαντούσε σε μια συντριπτική ήττα από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές δηλώνοντας την πρόθεσή του να διαλύσει την εθνοσυνέλευση, ο δικός τους καγκελάριος έκανε μια πράξη εξαφάνισης.
Ο Scholz,  ο μεγαλύτερος χαμένος της βραδιάς, εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του για μερικές selfies πριν εξαφανιστεί, αφήνοντας στους συνεργάτες του το ζηλευτό έργο να εξηγήσει τη χειρότερη επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών του σε ομοσπονδιακές εκλογές εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Αν ο Scholz πίστευε ότι θα μπορούσε να αποφύγει τον απολογισμό μετά την ταπεινωτική τρίτη θέση που κατέλαβε το κόμμα του από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μάλλον έκανε λάθος, όπως και οι περισσότεροι επαναστάτες.

Μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές

Ο Scholz ισχυρίζεται ότι οι πρόωρες εκλογές δεν βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά μάλλον δεν εξαρτάται από τον ίδιο.
«Το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση συνασπισμού καταψηφίστηκε και ο Olaf Scholz πρέπει να ζητήσει νέες εκλογές όπως ο Macron», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Markus Söder, στη δημόσια γερμανική τηλεόραση μετά τις εκλογές.
Ακόμη και ένας σχολιαστής της αριστερής εφημερίδας «Die Zeit» ζήτησε νέες εκλογές ήδη από το καλοκαίρι.
«Όπως και στη Γαλλία, οι ευρωεκλογές ήταν μια ψήφος δυσπιστίας προς την κυβέρνηση», έγραψε ο Alan Posener.
Πράγματι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του στρατοπέδου του Scholz να τον θωρακίσει, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής -το οποίο έδειξε ότι μόνο το 31% των Γερμανών υποστήριξε ένα από τα τρία κόμματα του γερμανικού συνασπισμού εν μέσω ρεκόρ προσέλευσης των ψηφοφόρων- ήταν ένα φιάσκο.

Αντιδημοφιλής κυβέρνηση

Μόλις δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της θητείας του, η διχασμένη κυβέρνηση Scholz έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Ο Scholz, ταλαιπωρημένος από εσωτερικές διαμάχες και - κατά την άποψη των περισσότερων επικριτών, από απλή ανικανότητα - προΐσταται της πιο αντιδημοφιλούς κυβέρνησης στη σύγχρονη γερμανική ιστορία, με περισσότερα από τα δύο τρίτα των Γερμανών να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον συνασπισμό.
Η προσωπική του δημοτικότητα έχει επίσης σημειώσει αρνητικό ρεκόρ, με πάνω από το 70% των Γερμανών να είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά που έχει κάνει.
Αφού κακοδιαχειρίστηκε μια μεταρρύθμιση-ορόσημο για τη μετατόπιση των υποδομών θέρμανσης της Γερμανίας από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυβέρνηση του Scholz υπέστη ταπεινωτική ήττα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο έκρινε τον προϋπολογισμό της αντισυνταγματικό.
Η απόφαση αυτή τον Νοέμβριο στέρησε από τον συνασπισμό δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία βασιζόταν για τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου προγράμματός του.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης