Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνεται η πολιτική πίεση στον Powell ενόψει εκλογών – Εργαλείο τα επιτόκια

tags :
Αυξάνεται η πολιτική πίεση στον Powell ενόψει εκλογών – Εργαλείο τα επιτόκια
Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφώσει την πολιτική, ο πήχης θα είναι πολύ υψηλός για αυτόν τώρα για να μειώσει τα επιτόκια πριν από τις εκλογές
Ένα νέο κύμα πολιτικής πίεσης έχει υποστεί ο Πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell, στη σκιά της συνεδρίασης για την κατεύθυνση των επιτοκίων.
Από τα δεξιά, ο υποψήφιος για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Donald Trump έθεσε ξανά την προοπτική να αφήσει τον Powell χωρίς δουλειά.
«Ξέρω πολλά για την απόλυση ανθρώπων», είπε σκωπτικά ο πρώην πρόεδρος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό στην Αριζόνα.
Από τα αριστερά, το σχόλιο ήρθε με τη μορφή δύο νέων επιστολών από φιλελεύθερους νομοθέτες που καλούσαν τον Powell να μειώσει αμέσως τα επιτόκια.
Μια επιστολή, με επικεφαλής τη γερουσιαστή Elizabeth Warren, κατέληγε λέγοντας στον κεντρικό τραπεζίτη: «Διατηρήσατε τα επιτόκια πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό».
Αλλά ο πολιτικός θόρυβος μπορεί να έχει περιορισμένο αντίκτυπο, τουλάχιστον για αυτήν την εβδομάδα.
Είναι εν μέρει λόγω της περιορισμένης επίδρασης που κατέχουν αυτοί οι πολιτικοί αυτή τη στιγμή, αλλά και σε μεγάλο βαθμό από το σχέδιο του ίδιου του Powell.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει θέσει εδώ και καιρό σημεία αναφοράς «με βάση τα δεδομένα» (και προσπάθησε να τα τηρήσει πιστά) για να αποφύγει τη μοίρα των προκατόχων που θεωρούνται πολύ επιρρεπείς σε μεταβαλλόμενους πολιτικούς ανέμους.
Ο Powell υποστηρίζει ότι η μόνη εστίασή του είναι σε στοιχεία όπως μια ανακοίνωση ισχυρών θέσεων εργασίας την περασμένη εβδομάδα καθώς και μια άλλη για την πορεία του πληθωρισμού που αναμένεται σήμερα.
Ο Desmond Lachman το περιγράφει ως μια στρατηγική ουσιαστικής στήριξης του εαυτού σου σε μια γωνία — σκόπιμα.
«Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφώσει την πολιτική, ο πήχης θα είναι πολύ υψηλός για αυτόν τώρα για να μειώσει τα επιτόκια πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο Lachman, πρώην διευθύνων σύμβουλος στη Salomon Smith Barney, επί του παρόντος στο American Enterprise Institute.
«Αυτό είναι πραγματικά το κουτί στο οποίο έχει βάλει τον εαυτό του», πρόσθεσε ο Lachman.
Υπάρχουν επίσης λίγα πράγματα που μπορούν να κάνουν αυτοί οι κριτικοί αυτή τη στιγμή.
Ο Trump ήταν ξεκάθαρος ότι αν κερδίσει, ο Powell θα μείνει χωρίς δουλειά ό,τι κι αν κάνει, αλλά το ερώτημα είναι αν ο Trump θα έκανε το αποσταθεροποιητικό βήμα να τον απολύσει ή απλώς να αφήσει τη θητεία του να λήξει.
Ο Mark Spindel, επικεφαλής επενδύσεων της Potomac River Capital και ιστορικός της Fed, σημειώνει ότι τόσο ο Πρόεδρος Joe Biden όσο και ο Powell θα καλωσόριζαν τη δήλωση οικονομικής ήπιας προσγείωσης, αλλά ο Powell έχει δεσμευτεί πλήρως να περιμένει για τα δεδομένα.
«Δεν νομίζω ότι ο Powell αμφιταλαντεύτηκε σε αυτό που θέλει να κάνει, αλλά δεν νομίζω ότι ήθελε να προλάβει σχεδόν τον εαυτό του», είπε ο Spindel, προσθέτοντας, «σίγουρα το παράθυρο για να προσφέρει πολιτική προσαρμογή πριν από τις εκλογές κλείνει γρήγορα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης